Így támogatja az állam a lakáshoz jutást - Lakás-előtakarékosság 2012-ben

lakásvásárlás állami segítség lakás-előtakarékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lakást vásárolni nagy összegű beruházás, éppen ezért jó, ha a kínálkozó lehetőségeket, segítségeket megragadod. Most az állam is segítő kezet nyújthat.

Hazánkban a nyugati trendekkel ellentétben sokkal inkább a saját lakás megvétele a cél, ahelyett, hogy megelégednénk az éveken át tartó albérlettel. Persze,előbbi opció egyfajta befektetésnek is minősül. A 2008-as válságot követő években azonban egyre nehezebbé vált a saját ingatlanhoz való hozzájutás, elsősorban a háztartások anyagi helyzete miatt. Ha azonban megfelelő formában kezdesz el gyűjteni az álomlakra, az állam is támogat a céljaid elérésében.

Thinkstock
Thinkstock

Mi a lakás-előtakarékosság?

A lakás-előtakarékosság olyan megtakarítási forma, amikor is a felgyülemlett összeget csakis lakáscélra fordíthatod. Havi, rendszeres befizetések mellett a megtakarítási időszak végén kedvező, lakáscélú hitellehetőséget is kínál, ezzel is növelve a lakásvásárlásra fordítható keretet. Mivel a megtakarítás hozamot realizál, ezt a lehetőséget pedig az állam is támogatja, a felhasználható (szerződéses) összeg a végén négy elemből tevődik össze: a havonta befizetett megtakarítások, a rá halmozódó betéti kamat, az állami támogatás és a kedvező kamatozású kölcsön.

Ez a lehetőség mindazok számára megfelelő opció lehet, akik új otthon vásárlásában gondolkoznak középtávon, vagy a meglévő ingatlanon szeretnének felújítási munkákat elvégezni, de a szülők is gondoskodhatnak ilyen formában a gyermekeik jövőjéről. A kedvezményezett ugyanis nem csak a szerződést megkötő személy lehet. Fontos megjegyezni, hogy mostantól több, családban lévő lakáskassza is felhasználható egyetlen lakás megvásárlásának céljára. Ez pedig azt jelenti, hogy egy négytagú családban akár maximum 32 millió forint is lehet a szerződéses összeg.

A megtakarítás futamidejét te magad választhatod meg attól függően, hogy mikor szeretnél lakáscéllal költekezni: pontosabban legalább négy, maximum 10 évig is gyűjtheted a pénzt a lakáskasszádban havi minimum 5000, maximum 20 ezer forintos összeggel.

Ha az állami támogatást teljes mértékben szeretnéd kihasználni, akkor 10 éven keresztül havi 20 ezer forintot kell befizetned. Ez évi 240 ezer forintot, a megtakarítási időszakra pedig összesen 2,4 millió forintot jelent, melyhez kapsz még a betéti kamaton túl 720 ezer forintot - vagyis a havi befizetésekre lebontva 6000 forintot -, mivel az állam a megtakarítás maximum 30 százalékával száll be a céljaid eléréshez szükséges összegbe.

Thinkstock
Thinkstock

Ezen túlmenően, ha hitelre is szükség lesz, alacsony és fix kamatozású kölcsön felvételére leszel jogosult. Emiatt már előre érdemes megnézni azt, hogy az egyes bankok és szolgáltatók általában milyen THM-mel rendelkező konstrukciót kínálnak a lakáskasszához, hiszen ebben eltérések mutatkozhatnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a megtakarítási idő lejárta után egy 3 hónapos kiutalási időszak következik, mely alatt eldöntheted, hogy mire szeretnéd felhasználni ezt az összeget. Ahhoz ugyanis, hogy mind az állami támogatást, mind a kedvezményes kölcsönt megkapd - elbírálás után természetesen -, igazolnod kell a lakáscélú felhasználást. Ezzel kapcsolatban jó, ha tudod, hogy csak olyan ingatlanra lehet felhasználni, mely a szerződésben kedvezményezettként megjelölt személy tulajdonában áll a tulajdoni lap szerint is.

Lejárat előtt

Megtörténhet az is, hogy még a megtakarítási időszak előtt szükséged van a megtakarított összegre. Ezzel kapcsolatban tudnod kell azt, hogy legalább négy évig fenn kell tartanod a lakáskasszádat - és természetesen fizetned is -, hogy jogosult legyél az állami kiegészítésre, a helyzet megoldásához pedig áthidaló kölcsönt vehetsz fel. Ennek összege a szerződéses összeg lehet, ám ezek után nemcsak a havi megtakarításra megállapított összeget, de a felvett hitel kamatát is fizetned kell majd. Ha azonban még a négy év letelte előtt akarod felvenni az összegyülemlett pénzt, akkor csak a saját befizetéseid kamattal növelt összegére leszel jogosult, tehát lényegében egyszerű betétként funkcionált a lakáskassza ebben az esetben.

Tipp! A rémesen öltözködő tinisztár lett a legstílusosabb híresség. Kattints a galériáért!



Fontos tudnivalók, melyekről ne feledkezz meg a lakásbiztosítás kapcsánhttp://www.life.hu/hazitunder/20120504-fontos-tudnivalok-melyekrol-ne-feledkezz-meg-a-lakasbiztositas-kotese-soran.htmlNeked is jár több tízezer forint a munkáltatódtól idén - Önkéntes nyugdíjpénztár, mint cafeteriahttp://www.life.hu/tested-lelked/20120504-neked-is-jar-tobb-tizezer-forint-a-munkaltatodtol-iden-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.