Különleges magyar módszer, ami szórakozva szeretteti meg a komolyzenét

zene komolyzene fejlesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zene megnyugtat vagy épp felpörget, fejleszt és szórakoztat. Többek között emiatt is különösen fontos, hogy a jövő generációja ne csak a napjainkban divatosnak tartott "tüctüc" hangzást ismerje meg, hanem a komolyzenéhez is közel kerüljön.

Napjainkban a fiatal generáció, és itt nemcsak a gyermekekre, hanem akár a tinédzserekre, esetleg fiatal felnőttekre is gondolhatunk, egye inkább eltávolodik a komolyzenétől. Unalmasnak tartják, nem kellően szórakoztatónak, holott a hangjegyek egymásba fűzött láncolata nemcsak a bulis estékhez szolgáltathat háttérzajt. A megfelelő műfaj lelket simogathat, kikapcsolhat egy nehéz nap végén, és megfelelő közeget teremt akár az önmagunkba történő elmélyedéshez is. Éppen ezért fontos, hogy a gyermekek ne csak a rádióból szóló dallamokhoz kerüljenek közelebb, de a komolyabb műfajokat is megszeressék. Az efajta művelődéshez nyújt megfelelő segítséget a Fischer Iván nevével fémjelzett Budapesti Fesztiválzenekar, melynek zeneigazgatói posztját Fischer Iván 1983 óta tölti be.

Thinkstock
Thinkstock

Kakaókoncertek a kicsiknek

Fischer Iván és Kocsis Zoltán 1983-ban alapította a Budapesti Fesztiválzenekart, mely 1992 óta közhasznú alapítványként működik. Tevékenységüket az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat is támogatja. Ezt annak köszönhetik, hogy a zenei eladáson túl más szerepet is felvállaltak. A többféle, általuk kínált, felnőtteknek szóló bérlet mellett az egészen kicsik is a célközönségükhöz tartoznak. A Fesztiválzenekar nagy hangsúlyt fektet a zenei nevelésre: a kisgyermekek számára rendezik meg a Kakaókoncerteket, a Midnight Music sorozattal pedig a tizenéves és a fiatalabb, huszonéves korosztályt célozzák meg. A koncertek mellett azonban a Magyar Zeneiskolák Szövetségével karöltve tehetségkutatást tart, felkarolja és bemutatja a fiatal muzsikusokat.

Nem csak zeneismeret

A Fesztiválzenekar tagjai hisznek a zenélés erejében: úgy vélik, nincs jobb motiváció a gyermekek számára, mintha saját kortársaikat hallják zenélni. Ennek révén könnyebben kedvet kaphatnak saját maguk is a zenehallgatáshoz, a hangszeren történő játszáshoz, vagy bármi máshoz, ami a zenéhez köthető. A nevük már az évek során összeforrt a neveléssel és a gyermekek iránti különleges elkötelezettséggel.

A koncertek koncepcióját Fischer Iván zeneigazgató fejlesztette ki az 1990-es évek elején: ez nagyon rövid zenedarabokat bemutató koncertet jelent, miközben a gyerekeknek mesél is az adott darabokról. A zeneigazgató munkássága nemcsak hazánkban vált elismertté, de külföldön is tanulmányozták már, és az elismerés jeleként több országban is alkalmazzák a módszert. A rendezvényeket mindig kisebb termekben rendezik, hiszen hitvallásuk egyik eleme, hogy intimebb, meghittebb környezetben lehet közel kerülni igazán a zenéhez. A rendezvény során azonban nemcsak a muzsikusoké és Fischer Iváné a főszerep, hanem az interaktív rendezési módnak köszönhetően a kicsik is feltehetik a kérdéseiket, elmondhatják a véleményüket, így sokkal intenzívebben, szórakoztató módon "találkozhatnak" a zene világával.

Hans Krasa Brundibar című gyermekoperája is műsorra került már és több iskolában előadták, amit eredetileg a theresienstadti koncentrációs táborban fogvatartott gyermekek adtak elő. Talán elsőre ez túlságosan megrendítőnek tűnhet egy gyermekeknek szóló programnak, de a zenén keresztül annak inspiráló hatása révén könnyen tanulhatnak a történelem legmélyebb kérdéseiről is.

www.bfz.hu
www.bfz.hu

Fischer Iván

Tehetségkutatás és Parafónia Zenekar

A magyar zeneiskolai hálózattal közösen nemzeti tehetségkutató programokat is szerveznek. A zenekar tagjaiból álló zsűri több száz jelölt közül választja ki a legtehetségesebbeket, akik sorsát nyomon követi, és alkalmanként nyilvános koncerteken is lehetőséget ad számukra a bemutatkozásra. A tehetségkutatás keretén belül legutóbb például középiskolás tanulókat Richard Strauss Imigyen szól a Zarathustra című szimfonikus költeményének filmes feldolgozására kérték fel. A pályázat nyertese részt vehet 2012 augusztusában a zenekar edinburgh-i turnéján, ahol werkfilmet is forgathat.

Emellett a sérült gyermekekre is különleges figyelmet fordítanak, hiszen együttműködnek a Parafónia Zenekarral, mely elsősorban autista és Down-szindrómás gyermekekből áll. És mindezek mellett még különleges kakaókoncerteket szerveznek az árváknak és a fejlődési rendellenességekkel élő gyermekeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.