Odaadnád önként a családi pótlékod egy szegényebbnek? A kormány így segítené a gyermekvállalást

a nap cikke népességcsökkenés gyermekvállalás családtervezés családalapítás családi pótlék adókedvezmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekvállalás manapság már nem csak szerelem és kapcsolat kérdése, sokat számít az anyagi helyzet és a jövőkép is. Ennek stabilizálásához többféle segítséget nyújtana a kormány.

Magyarországon a statisztikák szerint 1,3-1,4 gyermek van családonként, ám a kormány szerint az ideális valahol 2,4 körül lenne. Európán belül ez egyébként az egyik legalacsonyabb termékenységi rátának felel meg, tehát ebből is látszik, hogy bőven le vagyunk maradva ezen a téren. Éppen ezért, hogy "minél több adófizető (is) legyen", olyan lépések megtételére van szükség, melyek előremozdíthatják a párok, családok gyermekvállalási hajlandóságát. A feladat megoldására külön csoport is alakult, a Nemzetgazdasági Minisztérium alatt működő Családbarát Magyarországért Munkacsoport, mely nem túl régen egy vitaanyag formájában vázolta fel a demográfiai helyzetet, melynek címe: Új Baby-boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma.

Thinkstock
Thinkstock

Sok a probléma

Itthon nemcsak az a gond, hogy egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, de a születendő gyermekek száma is fokozatosan csökken, ami csak felerősíti a népességcsökkenés folyamatát: a nyolcvanas évek óta többen halnak meg ugyanis, mint ahányan születnek. Emellett persze demográfiai szempontból gondot jelent az is, hogy a minőségi munkaerő elvándorlása felerősödött az elmúlt időszakban.

A dokumentum szerint a bizonytalan anyagi helyzet mellett a lakhatási, közlekedési és oktatási feltételek is hátráltatják a gyermekvállalást, ilyen a bölcsődei férőhelyek alacsony száma. Bár mindezek ellenére elsősorban a vitaanyag csak a gyermekvállalási kedv növelésével, annak útjában álló akadályok elhárításával foglalkozik.

Ösztönző adórendszer

Mivel a gyermek születésével kiesik egy kereső a családból, a kormány szerint fontos, hogy a gyermekvállalást ösztönző adórendszer működjön hazánkban. Éppen ezért a dokumentum kiemeli a 2011-től bevezetett egykulcsos adórendszert, illetve a családi adókedvezményeket, melyek eredményeként több mint 100 milliárd forint maradt a családoknál. Bár sokan nem alaptalanul vitatják az egykulcsos rendszer sikerét az alacsony keresetűek körében, a kormány számára ez mindenképpen sikerként könyvelhető el.

Lakás, autó, otthoni munka

A dokumentum, mely a párok gyermekvállalásának ösztönzését szolgáló legfőbb pontokat összegzi, legnagyobb részben a helyzetértékeléssel, illetve az eddig megtett intézkedésekkel foglalkozik, ám a helyzet javulását elősegítő lépések is szerepelnek benne. Tény ugyanakkor, hogy több fórumon megkérdőjelezik ezeknek a javaslatoknak a realitását, hiszen egyes vélemények szerint azok szöges ellentétben állnak a valósággal.

Az egyik javaslat szerint a fiatal párokat lakás- és autóvásárlási szocpollal kellene támogatni, segíteni kellene, hogy a többgenerációs családok egymáshoz közel lakjanak. Felvetik, hogy meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy a kiemelten magas fizetésből élő családok felajánlhassák a családi pótlékot más többgyermekes, ám szerényebb körülmények között élő családok támogatására.

Thinkstock
Thinkstock

A munkaerőpiacon lévő gyermekes nők helyzetét is javítani kellene, hiszen köztudottan gyakran éri őket negatív diszkrimináció a munkahelyeken, ezért a munkaadót is ösztönözni kellene arra, hogy alkalmazzon ilyen feltételek mellett is nőket. Így az, aki távmunkában vagy részmunkában foglalkoztatna, járulékkedvezményt kellene, hogy kapjon. Emellett béren kívüli juttatásként olyan utalványt kellene adni a gyermekes munkavállalóknak, mely adómentes és a gyermek ellátásához vagy a háztartási munkát elősegítő szolgáltatásokra lehetne felhasználni.

Gyermekvállalási kedv és családbarát intézmények

A gyermekvállalást családbarát intézmények létrehozásával is segítenék, így például, mivel nagyon sokaknak a karrier miatt tolódik ki a gyermekvállalás ideje, érdemes lenne a csoport szerint családbaráttá tenni a felsőoktatási intézményeket, hogy már az egyetemen, főiskolán eltöltött évek alatt is gondmentesen lehessen gyermeket vállalni, ami mellé rugalmas vizsgarend és családi kollégiumi szobák is társulnának.

A dokumentum a nyugdíjrendszert sem hagyja érintetlenül, eszerint ha gyermeket vállalnál, akkor a pontrendszerben plusz pontokat kapnál a humántőke eszközölt befektetésed miatt, ami pedig nagyobb nyugdíjat, ezáltal kényelmesebb öregkort eredményezhetne.


Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk téged ma este 10 után a Life.hu-n!




Egyke gyerekek: nagyobb kihívást jelentenek a szülőknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120515-egyke-gyerekek-nagyobb-kihivast-jelentenek-a-szuloknek.htmlTréningek, tanfolyamok kismamáknak, hogy könnyebben visszarázódjanak a munka világábahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120427-treningek-tanfolyamok-kismamaknak-hogy-konnyebben-visszarazodjanak-a-munka-vilagaba.htmlÚtmutató kismamáknak: így vond be az apukát a baba életébe!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20120424-utmutato-kismamaknak-igy-vond-be-az-apukat-a-baba-eletebe.htmlCsaládbarát munkahelyek: milyen előnyt élveznek a visszatérő anyukák?http://www.life.hu/anyaskodj/20120413-csaladbarat-munkahelyek-milyen-elonyt-elveznek-a-visszatero-anyukak.htmlÍgy érd el, hogy biztosan visszavegyenek szülés után a munkahelyedrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120406-igy-erd-el-hogy-biztosan-visszavegyenek-szules-utan-a-munkahelyedre.htmlJob sharing: egy kiváló megoldás a dolgozni is vágyó édesanyáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120404-job-sharing-egy-kivalo-megoldas-a-dolgozni-is-vagyo-edesanyaknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.