Mikor nem kell fizetned csekkadót? Íme, a lehetőségek

illeték csekk átutalás tranzakciós adó adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Döntött a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről a parlament, a fizetési kötelezettséget az eredeti tervekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztve.

A hétfőn 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében elfogadott törvény alapján - amelyet a kormánypártok támogattak, az ellenzék pedig egységesen elutasított - 2013. január 1-jétől illetéket kell fizetni az átutalások, a beszedések, a postai csekkbefizetések, a készpénzkifizetések és -átutalások, valamint a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. Illeték terheli a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapírok kibocsátását, továbbá az egynapos és a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betétlekötést is.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor megúszható a csekkadó

Nem kell azonban tranzakciós illetéket fizetni a banki készpénzbefizetés, továbbá a bankközi és az értékpapír-piaci műveletek után. Szintén nem illetékkötelesek az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveletek, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz, és nem terjed ki az illeték hatálya a hitelek és a kölcsönök folyósítására sem.

Legfeljebb 6000 forint lehet - néhány esetet kivéve

A tranzakciós illeték mértéke fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint, ha azonban az illeték alanya az MNB, a posta vagy a Magyar Államkincstár, mértéke az illetékalap egy ezreléke, felső korlát nélkül. Kivétel, hogy egynapos lejáratú jegybanki betét elhelyezésekor az illeték mértéke 0,01 százalék lesz.

Az illetéket átutalás, beszedés és készpénzkifizetés után a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának, készpénzátutalás esetén az azt teljesítő pénzintézetnek, postai csekkbefizetésnél a Magyar Posta Zrt.-nek, a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása után a kibocsátó számlatulajdonos szolgáltatójának kell megfizetnie. A jegybanki értékpapír-kibocsátás és betételhelyezés után az MNB köteles az illetékfizetésre.

A törvény szerint az illeték alanya számlakivonaton tájékoztatja ügyfelét a megállapított teher összegéről. Az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak havonta, a teljesítési napot követő hónap huszadik napjáig kell befizetnie. Az abból származó bevétel a központi költségvetést illeti meg.

Thinkstock
Thinkstock

Jelentős bevételt vár a kormány

A pénzügyi tranzakciós illeték ötlete a Széll Kálmán-terv új változatában jelent meg először. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az illetékről szóló törvényjavaslat benyújtását májusban azzal indokolta, hogy a költségvetési hiánycél tartásához pótlólagos intézkedések szükségesek. E költségvetési korrekciók egyik eleme a tranzakciós illeték, amely - a tárcavezető indoklása szerint - illeszkedik ahhoz az adópolitikai célkitűzéshez, hogy a munkát terhelő közterhek aránya csökkenjen, a forgalmi és fogyasztási adók szerepe növekedjen az adórendszerben. A miniszter akkor további érvként említette, hogy az illeték rendkívül széles adóalapot terhel, így alacsony mérték mellett is jelentős költségvetési bevételt eredményez. Matolcsy György részletes indoklásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tranzakciós illeték hatálya nem terjed majd ki a jegybankra és a kincstár pénzügyi műveleteire.

Az LMP szerint újra kellene kezdenie a tervezést

Az LMP szerint a kormánytöbbségnek vissza kellene vonnia a sárgacsekk-adót és elölről kezdeni a tervezést - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Scheiring Gábor. A politikus az adót igazságtalannak és dilettánsnak nevezi. Hangsúlyozza, hogy azzal végeredményben az emberek és kisvállalkozások hétköznapi befizetéseit és átutalásait fogják "megsarcolni". Szavai szerint minden bizonnyal ez lesz a következő nagy kormányzati kudarc az egykulcsos adó után.

Csökkentsd 20%-kal a villanyszámlád - Válts szolgáltatót!http://www.life.hu/hazitunder/20120629-csokkentsd-20kal-a-villanyszamlad-valts-szolgaltatot.htmlEzért magas a villanyszámlád! - A legnagyobb energiafalók a lakásban/penzugyek/20110912-ezert-magas-a-villanyszamlad-a-legnagyobb-energiafalok-a-lakasban.htmlÍgy csökkentsd a villanyszámlát lemondások nélkül! - A környezetednek is jót teszelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110916-igy-csokkentsd-a-villanyszamlat-lemondasok-nelkul-a-kornyezetednek-is.htmlEgyetlen egyszerű trükk, amivel megfelezheted a rezsit - Most még van időd bevetni!http://www.life.hu/hazitunder/20110929-egyetlen-egyszeru-trukk-amivel-megfelezheted-a-rezsit.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.