Garázsvásárok: oszd meg, élvezd és keress rajta

spórolás vásárlás lom garázsvásár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában már régóta divat, most már hazánkban is kezd terjedni a garázsvásár, amelynek keretében a családok régi, megunt, addig pincében, padláson vagy garázsban tárolt holmijuktól egy nagy buli keretében szabadulnak meg. Ez nemcsak nekik hoz némi anyagi hasznot és szabad helyet, de a vásárlóknak is: igazi kincsekre lelhetnek fillérekért.

Külföldön már hagyománya van - nálunk nemrég kezdődött

Amerikában, Angliában és Németországban is régóta szerveznek rendszeresen garázsvásárokat a kertvárosi lakók. Átlagos életet élő családok, mindenféle vállalkozói engedély nélkül egyszerűen kiviszik megunt cuccaikat a garázsba vagy a kertbe, és egy alapos hirdetést követően megpróbálják azokat felcímkézve, portalanítva, lesikálva olcsón eladni. Meggazdagodni külföldön sem lehet ebből, viszont könnyű megszabadulni a felhalmozott felesleges kacatoktól - amelyek ráadásul másoknak kincseket érhetnek.

Fotó: Vincze Barbara [origo]
Fotó: Vincze Barbara [origo]

Magyarországon két éve indult el a garázsvásár-őrület, köszönhetően Krivarics Dittának, aki az interneten keresztül segít szervezni és lebonyolítani garázsvásárokat. Az emberek pedig kezdenek rákapni a szokatlan módszerre, mára már szinte minden hétvégén találni a fővárosban valahol egyet.

Oszd meg és vásárolj

Bolhapiac vagy internetes aukciós oldal helyett garázsvásárokra főleg a középosztály tagjai járnak, azok az általában családos emberek, akik meglátták az ebben rejlő szépségeket: nemcsak kiváló eladási vagy vásárlási lehetőség, de egy jó buli is, ahol a nagymama kötötte pulóverek feletti beszélgetések során könnyen jó ismeretségek, barátságok is szövődhetnek.

Emellett azoknak is nagyon jól jöhet, akik költözni vagy felújítani készülnek: sokan ilyenkor döbbennek rá, mennyi megunt használati tárgyat halmoztak fel az évek során. Ezektől nemcsak szemétszállítással lehet megszabadulni, egy hétvégi kerti vásár keretében mások is jól járhatnak, hiszen csak a szomszédba kell átmenni vásárolgatni, és az eladó is némi pénzhez jut, a szállítási költségekkel vagy az aukciós oldalak jutalékaival pedig nem kell számolnia. Ha pedig megunt bútoroktól szeretne megszabadulni, akkor ez a legmegfelelőbb megoldás: a szállításról a vevő gondoskodik, de ha környékbeli, akkor egy kis összefogással együtt is elvihetik a darabokat, miközben hirdetési újságokban vagy a neten nehéz olyan bútorokat eladni, melyek komolyabb szállítást igényelnek.

Persze garázsvásárt nemcsak egyedül lehet szervezni: egy kellemes hétvégére egy baráti társaság vagy néhány szomszédos család is összefoghat, és egyikük kertjében vagy garázsában mindannyiuk megunt holmiját eladhatják, csak a megfelelő listák készítésére és a darabok felcímkézésére kell odafigyelni. Így nemcsak bútorokat, de lakástextileket, ruhákat, cipőket, játékokat, ékszereket, műszaki cikkeket, és szinte mindent el lehet adni, amit otthon találni.

Még engedély sem kell hozzá

A garázsvásár - melynek egyébként otthont adhat a kert, a padlás vagy akár a lépcsőház is - azért is nagyon jó kezdeményezés, mert jogi háttere teljesen rendezett: ha szigorúan saját tulajdonunkban álló területen szervezzük, akkor engedélyek után sem kell futkosnunk, és előre sem kell bejelenteni a hatóságoknál a saját területen szervezett magánrendezvényt. Emellett, ha az összbevétel nem éri el az évi 800 000 forintot, akkor adózni sem kell utána.

Garázsvásárt szerveznél?

Ha sok a felesleges holmid, vagy költöznöd kell, és kedvet kaptál egy jó kis közösségépítő garázsvásárhoz, akkor először is az időpont megválasztásával kell foglalkoznod - főleg, ha többen fogtok össze. Az időjárási előrejelzés ellenőrzése és némi szervezés után pedig kezdd el meghirdetni az eseményt: gyárts szórólapokat, plakátokat, tegyél ki cédulát a hirdetőtáblákra. A közösségi oldalakon az összes ismerősödet értesítheted, de ha ellátogatsz a Ditta által létrehozott garázsvásáros Facebook-oldalra, akkor nemcsak hasznos tippeket kapsz, de ott is meghirdetheted a rendezvényt.

Fotó: Vincze Barbara [origo]
Fotó: Vincze Barbara [origo]

Azt is el kell döntened, hogy hétvégén mikor kezdődjön a vásár, érdemes egy nem túl kora reggeli időpontot keresni. Az árucikkeket jó előre egyesével címkézd fel, hogy mindenki egyértelműen láthassa a darabok árát, esetleg a márkáját, korát vagy eredetét. Ha garázs híján szervezed a vásárt, akkor a kertben felállított asztalok is tökéletesen megfelelnek a célnak, de ládákban, dobozokban is kiteheted a kacatokat - a szebb darabokat viszont érdemes kiemelni, hogy a vevőknek ne kelljen órákig ásniuk a dobozokban. Minél átláthatóbb és színesebb a vásár, annál nagyobb kedvet csinál a keresgéléshez, de a hangulaton emelhetsz is némi halk, nem túl harsány zenével. Ha még emellé házi készítésű frissítőket vagy némi rágcsálnivalót is kínálsz, már majdhogynem nyert ügyed van. Egy dologra kell még ügyelned: legyen otthon váltópénz, mivel a pár száz forintért árult darabokért sokan nagyobb címletekkel is fizethetnek, ne azért kelljen otthagyniuk, mert nem tudsz visszaadni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.