Dugulás-elhárítás házilag: így kerüld el, hogy szerelőt kelljen hívni

dugulás a nap cikke szódabikarbóna lefolyó tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lefolyócső falára rakódó vízkő, hajszál, mosogatószer, sampon és zsír egy idő után annyira eldugíthatja a lefolyót, hogy azon már a tiszta víz sem tud átszivárogni. Ha időben cselekszel, elkerülheted, hogy szerelőre kelljen költened.

A problémákat jobb megelőzni, és ez igaz a dugulásra is. A leginkább elakadásra hajlamos mosogató lefolyója esetében ezért mindig használj műanyagból vagy fémből készült szűrőt, és a szűrőbe került maradékot mindig a szemetesbe dobd. A mosogatógép vízelvezetőjét úgy óvhatod meg a belekerülő maradékoktól, ha előtte leöblíted a mosogatónál a tányérokat, edényeket, evőeszközöket. A mosógéped vízelvezető rendszere is eldugulhat, ezért mindig ellenőrizd a zsebeket, hogy nincsen-e bennük papír zsebkendő vagy papírfecni, és nézd meg a gombokat, csatokat, nehogy mosás közben leszakadjanak, és a vízvezetékbe kerülve dugulást okozzanak.

Thinkstock
Thinkstock

Tartsd tisztán a csöveket!

A vízkő nemcsak a kádat, a mosdót, a mosogatót, a csapokat, a vécékagylót csúfítja el, hanem a lefolyót is károsíthatja. Ezért, amikor a felületeket vízkőteleníted, gondoskodj a csövek tisztításáról is. Erre a célra a bolti vízkőoldókon kívül használhatsz tömény vagy vízben feloldott ecetet, citromlevet is. Ezek a természetes csodaszerek ráadásul a kisebb dugulásokkal is kiválóan elbánnak. A lefolyók karbantartásához használhatsz szódabikarbónát is, havonta egyszer, közvetlenül a lefolyóba öntve egy kis csomaggal.

Ha már akadoznak a dolgok

Ha már úgy látod, nem folyik le a víz normálisan a lefolyón, a vegyszerek használata előtt vedd elő a jó öreg vécépumpát. Dugd be az elakadt mosdó, mosogató, kád túlfolyóját, és a pumpával vedd kezelésbe a problémás lefolyót. Néhány perc kemény fizikai munka után engedj bőven vizet a lefolyóba. Ahogy a neve is mutatja, a pumpát a vécékagyló dugulása ellen is használhatod - pumpálás után többször öblítsd le, húzd le a vécét. A vécépumpa alternatívája lehet szilárd anyagú dugulás esetén a háztartási üzletekben kapható csőgörény, amivel megpiszkálhatod, elmozdíthatod az elakadást. A csőgörény után is fontos az alapos öblítés.

Házi csodaszerek dugulás ellen

Ha a kád vagy a zuhanyzó csöve dugult el, a víznyomás erejével is remek hatást érhetsz el. Csavard le a zuhanyrózsát, nyisd meg teljesen a forró vizet, és az erős, forró vízsugarat irányítsd a lefolyóba. Ha a zuhanycső elér a mosdóig, ott is eredményes lehet ez a módszer.

Amennyiben ez nem segít, keverj össze egy csészényi konyhasót egy csészényi marónátronnal, azaz lúgkővel, majd szórd az elegyet a lefolyóba. Hagyd hatni néhány percig, majd bőven öblítsd le forró vízzel. (Kizárólag nyitott ablak mellett és gumikesztyűben végezd ezt, mert a felszabaduló gőzök mérgezőek lehetnek!)

Thinkstock
Thinkstock

A trisó is nagy segítség, ezt háztartási boltokban, szupermarketekben is beszerezheted mindössze néhány száz forintért. Szórj belőle a lefolyócsőbe, hagyd néhány órán át, hogy kifejtse a hatását, majd öblíts le gondosan forró vízzel. Gyógyszertárakban kapható bóraxot is bevethetsz, ebből félpohárnyit önts a lefolyóba, majd önts rá kétpohárnyi forró vizet.

A külön-külön is használható ecet és szódabikarbóna elegye is hatékony: önts ecetet a lefolyóba, majd szórj rá egy csomag szódabikarbónát. Ne lepődj meg, habozni és pezsegni fog! Némi hatóidő után öblítsd le. Ezután alaposan szellőztess ki a keletkező kellemetlen szag miatt.

Szereld szét!

Ha hozzáférsz a lefolyóhoz, akár saját kezűleg is elintézheted a problémát. Zárd el a csapot, tegyél a lefolyó szerelvény alá egy vödröt, és villáskulccsal vagy fogóval csavard le a szifont. A dugulást általában az itt elakadt ételmaradék, haj, zsír okozza. Ha sikerül kipiszkálnod, még visszaszerelés előtt engedd meg kicsit a vizet, hogy átmosd a csövet - utóbbit irányítsd a vödörbe, hogy abba folyjon a piszkos víz. Ha megszűnt a baj, már csak össze kell szerelned, a tömítéseket is gondosan a helyükre rakva. A vödröt ne vedd ki a mosdó vagy mosogató alól, amíg nem végzel csöpögés-próbát! Ha ugyanis ereszt a lefolyó, akkor az azt jelzi, hogy vagy a tömítőgyűrűk nincsenek a helyükön, vagy nem szorítottad, csavartad össze megfelelően az alkatrészeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.