Újabb több ezres kiadás: szeptembertől kötelező a gázkészülékek ellenőrzése

rendelet rezsi gázkészülék költség felülvizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb plusz kiadással kell számolniuk a lakástulajdonosoknak: egy nemrég megjelent kormányrendelet szerint szeptembertől kötelező meghatározott időközönként felülvizsgáltatni a gázkészülékeket.

2012. január elseje óta kell a lakástulajdonosoknak számolniuk azzal, hogy amennyiben bérbe adnák vagy eladnák a lakásukat, kötelező jelleggel el kell készíttetniük az ingatlan energetikai állapotfelmérését. Az úgynevezett energiatanúsítványból sok olyan információhoz juthat így a tulajdonos, melyek révén költséghatékonyabbá válhat a lakás fenntartása különösen az áram-, illetve a gázszámlák szempontjából.

Thinkstock
Thinkstock

Szeptembertől azonban nem csak ezt lesz kötelező elkészíttetni. A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő kormányrendelet újabb, biztonsági szempontokat szem előtt tartó lépésre kötelezi a lakástulajdonosokat - ami persze több ezer forintos pluszkiadással jár -, ezúttal a gázkazánok és gázcsatlakozók kapcsán.

Kötelező felülvizsgálat

2012. július 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett kormányrendelet, mely a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írja elő. Ennek értelmében magát a felhasználói berendezést az üzembehelyezését követő 5 éven belül első alkalommal felül kell vizsgáltatni, majd a jövőben 5 évente azt meg is kell ismételni. Emellett 10 évente a csatlakozóvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát is meg kell csináltatnia a tulajdonosnak. A rendelet 2012. szeptember 1-jétől hatályos, a legelső felülvizsgálatokat pedig legkésőbb 2016. december 31-ig végre kell hajtani. Az 1981 előtt vagy bizonytalan időpontban üzembe helyezett készülékeknél erre 2013. decemberi 31-ig kapnak haladékot a tulajdonosok.

A kormányrendelet előírja a felülvizsgálat során kitöltendő dokumentum tartalmát is, mely nagyjából három és fél oldalon keresztül sorolja a különböző szempontokat, melyeket a szakembernek ellenőriznie kell. Az ellenőrzés végén három minősítést kaphat az adott szempont: megfelel, feltétellel megfelel, illetve nem felel meg. A minősítés végén a tulajdonos az aláírásával tudomásul veszi a dokumentumban szereplőket.
Abban az esetben, ha valamelyik rész nem megfelelő minősítést kap, azt a szakember le is zárja, üzemen kívül helyezi, tulajdonosként pedig mielőbb gondoskodni kell a probléma orvoslásáról, mely természetesen csak a helyileg illetékes földgázelosztó vagy a vezetékes PB-gázszolgáltató engedélyével történhet.

Thinkstock
Thinkstock

Nem mindegy, ki végzi a felülvizsgálatot

A rendelet szerint csak az végezheti el ezt a felülvizsgálatot, aki műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkezik. Az általa készített jegyzőkönyvet pedig köteles legalább 30 napig megőrizni. Mindez természetesen nem történik ingyen: a felülvizsgálat költségei a lakástulajdonost terhelik. Az ellenőrzés ára szerelőtől függően alakulhat, hiszen a rendelet nem szabályozza a felülvizsgálat költségeit. Az azonban biztos, hogy akármilyen rövid idő alatt történik a vizsgálat, a kiszállási díjat ki kell fizetni, és az esetleges beavatkozásokért is fizetni kell ezen felül. Így az ellenőrzés végösszege több ezer forint.

Találtunk egy fővárosi vállalkozót, akinek honlapján megtalálhatók az egyes szolgáltatási díjak: eszerint 5000 forint + áfa a kiszállás díja, egy felülvizsgálatot pedig 6000 forint + áfáért végez el, aminek a végeredménye 11 ezer forint + áfa. Vidéken természetesen ennél alacsonyabbak lehetnek a díjak, de 3-4000 forintos kiszállási díjjal és hasonló nagyságú felülvizsgálati díjjal mindenképpen számolni kell. A minisztérium ugyan megpróbálkozhatna azzal, hogy kötelező jelleggel megosztja a költséget a felhasználó és a szolgáltató között, ám a tapasztalatok szerint szinte biztos, hogy a szolgáltató végül ugyancsak a fogyasztóra hárítaná rá a felülvizsgálat árát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.