Agyserkentő reggelik nehezen ébredő csemetéknek - Egészséges receptek

a nap cikke iskolakezdés recept agyserkentés reggeli gyümölcs iskolakezdés 2012
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezen ébred a gyermeked? Ha emiatt sokszor nyűg a reggeli készülődés, és aggódsz amiatt, hogy az iskolában sem tud majd megfelelően figyelni, akkor segíts neki agyserkentő reggelivel!

Tojás, bármilyen formában

Azért javasolt tojást adni reggel a gyerekeknek, mert agyserkentő lecitint tartalmaz. Táplálkozási szakértők szerint a tojás továbbá segít fenntartani a szervezet szellemi és fizikai maximumát, a B-vitamin és az esszenciális zsírsavak pedig jó hatással vannak a memóriára.

Thinkstock
Thinkstock

Ha unod már a közönséges tükörtojást és a tojásrántottát, utóbbit többféle hozzávalóval is megbolondíthatod. A tejfölös-póréhagymás rántottához például a pirított hagymára kell a tejföllel összekevert tojást ráönteni. Sonkát, sajtot, petrezselymet, szalonnát, paprikát, de akár kolbászt is dobhatsz a tojásba, persze csak olyan falatokat, amelyeket a kicsik is megesznek.

Ha még különösebb reggelit készítenél, a pirított hagymához adj egy fél almát, melyet apró darabokra vágtál. Erre kell rögtön ráütni a tojásokat, majd az egészet meglocsolni egy kis citromlével. Ízlés szerint sóval vagy pirospaprikával ízesíthető. Találáskor az alma másik felét is helyezd a tányérra!

Házi gyümölcsjoghurt magokkal

A különböző magvak szintén jótékony hatással vannak az agyműködésre. A dió például zsírsavakban és folátban gazdag, így javítja a hangulatot és elűzi a reggeli rosszkedvet. Mogyorót, lenmagot, szezámmagot, kesudiót, napraforgót, tökmagot és földimogyorót is felszolgálhatsz, méghozzá gyümölccsel és joghurttal. Ha nincs időd igazi gyümölcsöket szeletelni, vagy éppen nincs otthon banán vagy alma, kínálhatsz rendes gyümölcsjoghurtot is. A gyerekek talán szívesebben is fogyasztják, mintha natúrból készítetted volna el.

A kiválasztott magvakat össze kell darálni, majd a magkeveréket beleönteni a gyümölcsjoghurtba. Így benne lesz minden, amire reggel a kicsik szervezetének szüksége van, és jó ideig megfelelő energiát biztosít. Az olajos magvak antioxidáns-tartalmukkal biztosítják az összpontosítást és segítik a tanulási képességet is.

Müzli házilag

Egészségesebb, ha te magad vásárolod meg a müzlihez szükséges joghurtot és a gyümölcsöket, és nem kész keveréket választasz. Teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket válassz, vegyél különböző magvakat, friss és aszalt gyümölcsöket, valamint zsírszegény joghurtot, lehetőleg natúrt, de a kefír is jó. A hozzávalók adagolását a gyermekek maguknak is meg tudják csinálni, nagyobb kedvvel is fogyasztják akkor, ha ők válogathatják ki a hozzávalókat.

Reszelt almát, banánt, cseresznyét, csipkehúst, fügét, mogyorót, mazsolát, túrót, de akár tejfölt is társíthatsz a müzlihez, melyet végül mézzel, kakaóporral vagy citromlével ízesíthetsz. Bármelyik formát választjátok, a reggeli müzli segít abban, hogy a délelőtti teljesítménycsúcsukat egészen délig megőrizzék. Fogyasztása szinte életerőbombaként hat a szervezetre, ellátja azt az anyagcseréhez szükséges anyagokkal, segítségével számos vitaminhoz (B, B2, B6, B12) és ásványi anyaghoz (vas, mangán, réz, kálium, magnézium), ezen felül az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz is hozzájutunk.

Thinkstock
Thinkstock

Komoly reggeli helyett turmix

Ha a te gyermeked sem szeret igazán reggelizni, egy finom turmixszal könnyen életre keltheted és elláthatod a szükséges vitaminokkal. Egy finom banánturmix a tejben lévő kálcium mellett A-, C-, B3- és B6-vitamint, magnéziumot, foszfort, mangánt és káliumot is tartalmaz. Energianövelő, emellett élénkíti az emésztőrendszert is. A banánturmixba pár fügét is belekeverhetsz.

Készíthetsz répaturmixot is almával és gyömbérrel megbolondítva. Ez is kitűnő vitaminforrás, és immunerősítő is egyben. Ha zabpelyhes eperturmixot készítesz, azzal gondoskodhatsz a sejtek megfelelő oxigénellátásáról, mely szintén segít az ébredésben. Egy marék zabpelyhet, két deci szójatejet, egy banánt, 14-15 szem epret és egy teáskanál cukrot kell csak a turmixgépbe tenned. Egy tojás hozzáadásával sárgabarack-turmixot is keverhetsz, amelyhez 20 dkg gyümölcsre, két deci tejre, két evőkanál édesítőre vagy cukorra, fél citrom levére és egy csipet fahéjra lesz csak szükséged.

Készíts gyümölcsrizst

A gyümölcsrizst friss idénygyümölcsökkel, de akár kompóttal vagy konzervekkel is kiegészíthetsz. 30 dkg jázminrizst 2 dkg sovány vajjal és egy csipet sóval kell átforrósítani, majd pedig ráönteni a vizet. Amikor felforrt, adj hozzá egy liter tejet, majd pedig az egészet főzd puhára. A 4 deci tejszínt verd kemény habbá, majd add a kihűlt rizshez. Ezután már csak bele kell szórni az agyserkentő gyümölcsöket, például banánt, áfonyát, epret vagy citromot. Mindezek mellett az ananász is élénkíti a szellemet, mind gyümölcs, mind pedig ital formájában segítheti a reggeli éledezést.

Rákkeltő, hormonhatású anyagok a zöldségekben és gyümölcsökben - Ezekkel vigyázz!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120810-rakkelto-hormonhatasu-anyagok-a-zoldsegekben-es-gyumolcsokben.htmlGyümölcsös, krémes finomságok, sütés nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120726-sutes-nelkuli-sutemenyek-gyumolcsos-kremes-finomsagok.htmlKönnyű, de tápláló nyári finomságok - Ha alig van kedved főzni a kánikulábanhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120713-konnyu-de-taplalo-nyari-finomsagok-ha-alig-van-kedved.html5 isteni instant leves házilag - Tartósítószer és adalékok nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120629-5-isteni-instant-leves-hazilag-tartositoszer-es-adalekok-nelkul.htmlÍgy készül a házi majonéz és ketchup - Izgalmas szószreceptekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120627-igy-keszul-a-hazi-majonez-es-ketchup-izgalmas-szoszreceptek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.