Biztos, hogy a márkás a legjobb? - Így állítsd össze a tornazsákot

vásárlás iskola iskolakezdés ruha iskolakezdés 2012 testnevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptembertől emelik a heti tornaórák számát, így a tornacipő és a ruha is gyorsabban kopik majd. Emiatt viszont nem feltétlenül érdemes márkás, drága holmikat vásárolnod, legalábbis nem mindenből.

Mi kerül a tornazsákba?

Mielőtt nekiállnál megvásárolni a tornazsákot és a belevalókat, érdeklődj az iskolában, hogy van-e valamilyen kötelező viselet, például egyenpóló, vagy lányoknál tornadressz. Ha nincs, akkor eldöntheted, hogy a régi fehér póló-sötétkék tornanadrág összeállítást választod, vagy a színesebb ruhákat. Utóbbiak kiválasztásánál ügyelj arra, hogy vagy tiszta pamutból, vagy mikroszálas anyagból készüljenek a darabok, melyek jól szellőznek.

Thinkstock
Thinkstock

A tornacipőnél kisiskolásoknál jobb olyat vásárolni, ami jól tartja a bokát, jól szellőzik,és a talpa is csúszásmentes, de az sem utolsó szempont, hogy könnyen lehessen fel- és levenni. Ha nagyon izzadós a gyerek, akkor érdemes fiúknál póló helyett tornatrikót, lányoknál rövid ujjú tornadresszt választanod.

Használt, kínai vagy sportboltos, márkás darabok - melyik éri meg?

A gyerekek vagy hamar kinövik, vagy hamar elnyűvik ruháikat, cipőiket, így nem feltétlenül érdemes mindenből márkás, drága darabokat venni - a sportboltokban kapható ruhák, cipők valóban jó szolgálatot tesznek, de sokszor nagyon drágák, és hacsak nem sportol versenyszerűen a gyermeked, nem szükséges egy iskolai tornaóra kedvéért tízezreket a boltban hagynod.

Ha mindenképpen márkás darabokat szeretnél, akkor megveheted őket a különböző turkálókban vagy aukciós oldalakon eredeti áruk töredékéért, akár alig használtan is - ezek általában tartós, jól használható ruhák és cipők, és egy gyerek okozta használat még nem tesz túl nagy károkat bennük. Ha csak a kínai holmikra van pénzed, akkor sem történik tragédia, bár az ott kapható termékek azért kicsit rosszabb minőségűek, és hamarabb kinyúlhat a póló, vagy lyukadhat ki a tornacipő, így hamarabb kell újat venned belőlük.

Thinkstock
Thinkstock

Milyen cipőt és tornazsákot vásárolj?

Utóbbinál a gyerek lába érdekében érdemes némi áldozatot hozni: a szokásos, sarokemelés nélküli fekete vagy fehér fűzős tornacipő bár kis helyet foglal, jól tisztítható és nem is túl drága, ennyiben ki is merül minden előnye, a lábnak nem igazán tesznek jót. Ha felmerült már bármilyen lábprobléma a kicsinél, például lúdtalpas, vagy befelé dől a lábfeje, akkor nemcsak az utcai, de a tornacipő is inkább a drágább, jobb minőségű legyen, amiben egészségesen fejlődhet a gyerek lába.

Ez azért nem jelenti azt, hogy húszezer forintos márkás edzőcipőre lesz szükség, hiszen ha a mindennapi használat nem is koptatja el, akkor fél év múlva a gyerkőc úgyis kinövi. Ahogy a pólót és a rövidnadrágot is, így ezeknél kár évente pénzt kiadnod a drágább darabokra, ahogy a márkás vagy mesefigurás tornazsákra is: ha spórolni szeretnél, akkor ne fizess a mesehősért vagy a feliratért külön, válassz jól mosható, egyszerű zsákot, de magad is varrhatsz egyet. Az iskolai tornaóra minden, csak nem divatbemutató: a praktikus, nyűhető, könnyen mosható darabok teszik a legjobb szolgálatot.

Iskolaérett a gyerek? Egy egyszerű módszer, amivel gondoskodhatsz rólahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120823-iskolaerett-a-gyerek-igy-segit-a-jatek-a-fejleszteseben.htmlMenza vagy sem? A dietetikus véleményehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-menza-vagy-sem-a-dietetikus-velemenye.html"Csak úgy megütötte a barátját" - Az oktalannak tűnő agresszivitás háttere tiniknél, kamaszoknálhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120817-az-oktalannak-tuno-agresszivitas-hattere-tiniknel-kamaszoknal.htmlLista iskolakezdéshez: ezeket feltétlenül tartalmazza az iskolatáskahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-lista-iskolakezdeshez-ezeket-feltetlenul-tartalmazza-az-iskolataska.htmlAgyserkentő reggelik nehezen ébredő csemetéknek - Egészséges receptekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-agyserkento-reggelik-nehezen-ebredo-csemeteknek-egeszseges-receptek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.