Szűk és zsúfolt? Trükkök aprócska otthonokba

tükör alapterület otthon felület barkácsolás világosság dekoráció festés lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy aprócska, egy-másfél szobás lakás is tűnhet tágasnak, ha okosan rendezed be. Használd a következő optikai trükköket, és felejtsd el a zsúfoltságot!

Áttetsző, fényes felületek

Ha kisebb alapterületű lakás tulajdonosa vagy, akkor a zsúfoltság érzetének elkerülése érdekében kompromisszumokat kell kötnöd. Lehet, hogy a méretes, vaskos fából készült bútorok a gyengéid, melyek a vidékies stílus jegyeit hordozzák, ám a helyhiány miatt tanácsos megbarátkoznod az átlátszó műanyag és az üvegelemekkel. Egy teljesen áttetsző, keskeny műanyag asztalka a fal mellett szinte észrevétlen marad, mégis kitűnő tárolóhely, de azzal is növelheted a térérzetet, ha az étkezőasztalt cseréled le színtelen, üveggel borított típusra. A fémes csillogású bútorok, dekorelemek is hasznosak, hiszen visszaverik a fényt, ezáltal növelve optikailag a teret.

Thinkstock
Thinkstock

Tükröket a falra!


Képek helyett egy-két helyen díszítsd tükörrel a falat! Okos megoldás, ha az ablakkal szemben lévő falra akasztasz egyet, ezzel nemcsak a térérzeten javítasz, de némiképp világosabb is lesz a helyiség.


Világos, könnyed anyagok

A színekkel és az anyagokkal is játszhatsz annak érdekében, hogy tágasabbnak, légiesebbnek tűnjön az otthonod. A falak, a padló és a mennyezet színe például kulcskérdés, hiszen ezek a nagy, összefüggő felületek alapjaiban határozzák meg a térérzetet. Az erőteljes, sötét színeket felejtsd el esetükben, inkább világos pasztellekben gondolkodj, ha a hófehéret nem szereted. A padlóra is teríts világos szőnyeget - egy nagyobb darab elég, több kisebb szőnyeg csak elaprózza, szűkíti a teret. A függönyök, ágyat, kanapét borító textilek is inkább könnyed, légies, világos anyagból készüljenek, melyek nem nyelik el a fényt.

Thinkstock
Thinkstock

Praktikus, mindent elnyelő tárolók

Egy aprócska lakásban különösen fontos ügyelni a rendre. Mondj le a konyhaszekrény alatti akasztón, szépen egymás mellett sorakozó bögrék látványáról, a szabadon álló, magazinokkal teli újságtartóról, a komódon szeszélyesen elhelyezett megannyi díszről - és még sorolhatnánk -, inkább rejtsd el a többségüket okos belső tárolókkal ellátott szekrényekbe. (Ehhez nem szükséges új bútort venned, az interneten számos praktikus tárolási megoldást találni, melyekkel növelhető a szekrények befogadó-képessége.) Minél kevesebb dolog van szem előtt, annál rendezettebbnek, tágasabbnak és ezáltal kényelmesebbnek tűnik majd a lakás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.