Koszos, repedéses fal? Praktikák festés helyett

praktika kosz otthon folt eltüntetés repedés barkács fal lyuk lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hajszálrepedések, régi szögek okozta lyukak és kéznyomok tarkítják a falat? Festés helyett próbáld ki az alábbi ötleteket - segíteni fognak.

Foltok, kéznyomok a falon

A takarításnál nagy segítségedre vannak a házi szerek, legyen szó a fürdőszoba takarításáról, vagy akár a festett falak felújításáról. Utóbbin könnyen meglátszanak a kéznyomok és a zsírfoltok, ezeket, ha nem túl makacs foltokról van szó, egyszerű radírral is megpróbálhatod eltüntetni, de eredményes a bóraxba mártott kendővel vagy nedves, szódabikarbónás ruhával történő átdörzsölés is. Készíthetsz masszát por állagú keményítőből és kevés vízből is: ezzel dörzsöld át a foltot, majd hagyd megszáradni. Száradás után a keményítő ismét por állagú lesz, azt egyszerűen lesöpörheted a falról.

Thinkstock
Thinkstock

Megoldások lyukak, repedések eltüntetésére

Színes falak esetében sajnos csak a repedés vagy lyuk eltakarása segíthet, ha azonban fehér fallal van dolgod, egy kis fogkrémmel vagy szódabikarbónával csodákra lehetsz képes. Előbbit a kisebb hibák elfedésére használhatod: nyomj egy kevés, nem gél állagú, fehér fogkrémet egy tiszta szivacsra, és ezzel töröld át a problémás falfelületet.

A nagyobb szögek, csavarok okozta lyukakat szódabikarbónával tömheted be. Egy kevés papírragasztóhoz adj annyi szódabikarbónát, hogy sűrű masszát kapj, majd egy hurkapálca vagy applikátor segítségével töltsd ki vele a lyukat.

Vigyázz a repedésekkel!


Mielőbb bármilyen repedést eltüntetnél, győződj meg róla, hogy nem valamilyen komolyabb szerkezeti hibát jelez. Kopogtasd meg a falat a repedésnél, és ha kong, akkor inkább fordulj szakemberhez, hiszen lehet, hogy a vakolat már nagyobb felületen elvált a faltól, és ezt jelzi a repedés.

Szűk és zsúfolt? Optikai trükkök aprócska otthonokbahttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-szuk-es-zsufolt-a-lakasod-optikai-trukkok-kis-alapteruletu-otthonokba.htmlKopott, szürke, repedésekkel teli fugák: újítsd fel saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-barkacsolas-otthon-kopott-szurke-repedesekkel-teli-fugak-ujitsd-fel-sajat.htmlKészíts személyre szóló tányéralátétet a kicsinek!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120918-hogyan-legyek-jo-no-tanyeralatet-gyerekeknek.htmlCsöpög a csap? Így szereld meg saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-csopog-a-csap-igy-szereld-meg-sajat-kezuleg.htmlÚjítsd fel a szobát egyetlen csík tapétával!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-ujitsd-fel-a-szobat-egyetlen-csik-tapetaval-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.