Házi praktikák recsegő, nyikorgó parkettához

otthon barkács javítás parketta lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden lépésnél fájdalmasan nyög egyet a parkettád? Ne hagyd szenvedni se őt, se magadat: íme néhány tipp, ami segít.

A parketta tartós, mutatós padlóburkolat, és ha megfelelően fektetik le, jó ideig nem is merül fel vele kapcsolatban probléma. Az idő azonban ezt a burkolattípust sem kíméli: az évek múlásával a parkettalapok elöregednek, az alattuk lévő alap megsüllyed, a lapok kiszáradnak, sőt ki is lazulhatnak, a padló pedig nyikorogni, recsegni kezd. Ha már nagyon régi a parketta, általában a felszedése, az alapjának a rendbetétele és a lapok ismételt lerakása segít csak. Amennyiben azonban a recsegés még csak néhány helyen okoz problémát, néhány házi megoldással elodázható egy darabig a költséges felújítás.

Ápolóolajjal, bőségesen

A parkettát tanácsos rendszeresen ápolni speciális parkettaápolóval, de évente, félévente egyszer a recsegés megszüntetése érdekében tömény parkettaolajjal is kend át. Ezt ne sajnáld a padlódtól: bőségesen itasd át vele a felületet, majd kézzel, egy puha rongy segítségével töröld át. Az olajból így a parketták közé is kerül, és a száraz lapok is beszívják, melynek következtében kevésbé vagy egyáltalán nem recsegnek majd.

Thinkstock
Thinkstock

Hintőporral, grafitporral

A nyikorgás hátterében az elcsúszó, mozgó lapok állnak, melyek egymáshoz dörzsölődnek. Ideiglenes megoldás hintőporral beszórni a parkettát, majd felsöpörni - ne porszívózd, mert azzal csak kiszeded a hintőport -, vagy grafitporral átszórni. Ezáltal kitöltöd a réseket, így nem dörzsölődnek majd egymáshoz a lapok.

Csillogó padló parkettaviasszal

Barkácsáruházakban találni speciális parkettaviaszt, amit spaklival vihetsz fel a felületre. Ez nemcsak arra jó, hogy csillogóan fényes legyen a padló, hanem arra is, hogy például a résekbe került hintőport a helyén tartsa, és még egy ideig ne kelljen a padló teljes cseréjével foglalkoznod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.