Olcsó, mégis mutatós: kosár csomagolópapírból

2012.10.14. 20:22

A kosárfonás sok ember számára nagyon bonyolultnak tűnik, de most mi mutatunk egy olyan módszert, ami egész biztosan gyakorlás nélkül is menni fog!

Szükséges eszközök:

- hosszú papírcsíkok (az egyszerű barna csomagolópapír tökéletes, de bármilyen más, akár színes papírt is használhatsz, amit könnyű hajtogatni, mégsem szakad könnyen)
- varrógép
- ragasztó
- iratkapocs

www.duitang.com

Hajtogatás, varrogatás

A csomagolópapírból tartós, mégis könnyen hajtogatható csíkokat kell készítened. Minél nagyobb kosarat szeretnél, annál több csíkot készíts, de próbaképpen először számolj nyolc csíkkal. Fogj egy csomagolópapírt, hajtsd be a szélét körülbelül 3 centiméternyire, jól simítsd le az élét, majd így hajtogasd fel az egész papírt. Ha nagyjából 8-10 rétegben sikerül felhajtanod, már nem kell aggódnod amiatt, hogy elszakad. Hajtogass így nyolc darab csíkot, majd varrógéppel fuss át a csíkok szélein úgy, hogy a varrás 4-5 milliméterrel beljebb kerüljön a papírcsík szélétől.
 
Így állítsd össze az alját

A papírcsíkokat ezután szövögesd össze a képen látható módon úgy, hogy egy nagy keresztet kapj. Miközben dolgozol, időnként csöppents némi ragasztót a csíkok azon részére, ahol fedik egymást, hogy ne csúszkáljanak el, miközben dolgozol - ráadásul ezáltal a kosár is tartósabb lesz. Figyelj arra, hogy ahol a papírcsík felülete nem a legszebb - sérült, foltos, vagy esetleg kilátszik a hajtogatás széle -, az az oldal felfelé nézzen, hogy összehajtás után a kosár belsejébe kerülve ne látszódjon.

Így készítsd el az oldalát

Ha összefűzted a nyolc szalagot, akkor elkészítetted a kosár alját. Most mérd le az egymás mellett fekvő négy szalag szélességét, adj hozzá 6 centit, és szorozd meg néggyel. A kapott eredmény nem más, mint a kosár oldalához szükséges papírcsíkok hossza. Ilyen hosszúságú, szélességben pedig a korábbi szalagokkal megegyező papírcsíkokat hajtogass a fent részletezett módon - négy-öt csík elegendő.

www.duitang.com

Ezeket a hosszabb csíkokat kell összeszőnöd a kosár aljából kilógóakkal. Hogy megkönnyítsd a munkát, az első csík beszövésénél azonnal rögzítsd is iratkapoccsal az aljból kilógó csíkokat az első oldalcsíkhoz, hogy előbbiek felfelé álljanak. Amikor körbeérsz egy csíkkal, akkor igyekezz úgy elrejteni a végét, hogy az ne lógjon majd ki a kosárból - ehhez lehet, hogy le kell csippentened belőle, és egy kis ragasztó sem árt, hogy ne csússzon ki később. Szövögesd be a további csíkokat is ezen a módon, az iratkapcsok folyamatos használatával a munka megkönnyítése érdekében. 

Ha végeztél, a függőleges papírcsíkok végét egyszerűen hajtsd vissza a kosár oldalának magasságában, annak belseje felé. Ha valamelyik csík túl hosszú lenne, nyugodtan vágj le a végéből, hogy esztétikusan be tudd hajtani. (Egy kis ragasztó itt sem árt, hogy a helyükön maradjanak a végek.)

Az újrahasznosított papírkosarat használhatod fonalak otthonául, de iratokat, magazinokat is tarthatsz benne, csak arra figyelj, hogy víz ne érje, nehogy kárba vesszen a munkád.

Részletesen, lépésről lépésre itt láthatod a kosárfonás technikáját.

Házi praktikák recsegő, nyikorgó parkettáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121010-recseg-nyikorog-a-parketta-javitas-hazilag.html Kötögetős dekor: készítsd képet cérnából!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121011-stingart-cerna-kep-sajat-kezuleg.html 30 perces dekorötlet: fotómontázs az ablakbanhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121009-fotomontazs-ablakkeretbol-sajat-kezuleg.html Így takarítsd ki a lakásodat vegyszer nélkül, fillérekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121008-hogyan-legyek-jo-no-vegyszermentek-takaritas.html Dekorkaspó kavicsokból - Lépésről lépésrehttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121005-kaspo-dekoralasa-mozaikkal-kaviccsal-sajat-kezuleg.html Pofonegyszerű fénydekor 25 perc alatthttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121004-fenydekoracio-izzosorbol-es-papir-poharbol-hazilag.html Tükördekoráció műanyag kanalakbólhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121003-tukordekoracio-hazilag-muanyag-kanallal.html Rusztikus poháralátét parafadugóbólhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121002-parafadugo-dekoracio-sajat-kezuleg-poharalatet-kepkeretbol.html Csipeszkaspó fillérekből, 15 perc alatt - saját kezűleghttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121001-dekoracio-csipeszbol-kaspo-mecsestarto-sajat-kezuleg.html Designlámpa fillérekből, saját kezűleghttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120928-design-lampa-fonalbol-ragasztassal-sajat-kezuleg.html
lakáskosárotthondekorációkézművességbarkácscsomagolópapírhajtogatás