Pénzzel jutalmazni a jó jegyeket és a házimunkát - Jót teszünk vele?

motiváció zsebpénz tanulás házimunka munka bizonyítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekeket gyakran ösztönözni kell a nemszeretem feladatok elvégzésére vagy a tanulásra. Vannak hatásos és vannak hatástalan módszerek, például ha pénzjutalmat tűzöl ki a házimunka elvégzéséért!

Tanulás - pénzért

Mindannyian tudjuk, hogy az iskolások kötelessége a tanulás, ahogy a szülőké a munka! Bár a felnőttek a munkahelyükön fizetést kapnak feladataik elvégzéséért, a szakértők mégsem javasolják, hogy "munkabérrel" jutalmazd a gyermeked tanulmányi eredményeit. A motiváció vagy az elismerés azonban szükséges lehet, de lehetőség szerint ez ne pénzbeli legyen.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a lurkó lusta, vagy csak elkalandozik tanulás közben, esetleg nehézségei vannak egy-egy tantárgyban vagy tananyagban, nem árt, ha ösztönzöd, hogy jobban koncentráljon. Egy 200-as vagy egy 1000-es azonban kevésbé hatékony, mint például az új kötete a kedvenc könyvsorozatának, egy csomag matrica a gyűjtőalbumba, vagy egy klassz új autó a gyűjteményébe. A gyerekek számára ugyanis a pénz csak pénz, egy darab fém vagy papír, a könyv, a játék vagy más, ami örömet szerez nekik - na, az már valami!

Ha mégis pénzzel jutalmazod a gyermekedet, fix összeget ajánlj neki a jó jegyekért, és ne járjon levonás a rosszakért! Az ötösökért járó pénzt azonban ne zsebpénzként add neki, hanem biztasd takarékoskodásra, gyűjtögetésre, és csak akkor költse, költsétek el, ha egy nagyobb összeg összegyűlik, ami éppen elég arra, hogy megvehesse, amit szeretne.

Házimunka - pénzért

Egy családban ideális esetben mindenki kiveszi a részét a házimunkából, természetesen egyéb kötelességei és a kora figyelembevételével. Ha mindenkinek megvan a feladata, értelemszerűen senkinek nem jár zsebpénz az elvégzéséért, hanem éppúgy kötelező, mint a tanulás vagy a munka.

Ugyanakkor ha a gyermeked plusz feladatot vállal, nemcsak leviszi a szemetet, vagy minden este segít a terítésben, hanem például havonta egyszer lemossa az autót, vagy ősszel segít a kertben összegyűjteni az avart, télen pedig kiveszi a részét a hólapátolásból, akkor járhat érte egy kis "prémium"! Akár pénzben, akár "tárgynyereményben" jutalmazod a lurkót, hamar megtanulja, hogy a szorgalom kifizetődőbb, mint a semmittevés!

Ha az apróságod szívesen vállal külön feladatokat a háztartásban némi pénzbeli ellenszolgáltatásért cserébe, fokozatosan biztasd a takarékoskodásra. Eleinte ne szólj bele, maximum csak egy kicsit, hogy mire költi a fizetségét. Majd magyarázd el neki, hogy ha nem költi el minden egyes alkalom után a zsebpénzt, hanem kicsit takarékosabb, drágább, de értékesebb és komolyabb dolgokat is megvehet.

Edzés, különóra - pénzért

A szakértők szerint a legkevésbé a különórákon való részvételt érdemes jutalmazni, hiszen a különóra már önmagában is kiváltság. Ha a gyermeked imád sportolni, zenei vagy más művészi képességét szeretné fejleszteni, már eleve teljesíted a kívánságát azzal, hogy beíratod egy kurzusra, és finanszírozod az olykor elég borsos árú iskolán kívüli elfoglaltságokat. Nem beszélve a sportszerek, hangszerek és egyéb felszerelések megvásárlásáról.

Thinkstock
Thinkstock

Ha az apróságodat azért írattad be például balettozni, mert az volt a gyermekkori álmod, hogy táncos legyél, vagy ha azért hordjátok fociedzésre, mert az apukájának egy szépreményű sportkarrierje szakadt félbe, ne pénzzel jutalmazd a részvételét! Ha szeret táncolni vagy sportolni, szuper, már ezzel örömet szerzel neki. Viszont ha nem szereti a különórát, hanem szívesebben csinálna helyette mást, engedd kibontakozni, még ha egy ideig el is jár edzésre az emelt zsebpénzért cserébe, utána úgyis rájön, hogy nincs az a pénz...

Kinek jó?

Eldöntötted, hogy mindenképpen emelt zsebpénzzel jutalmazod a gyermekedet a jó jegyeiért, a szép bizonyítványáért, vagy mert szorgalmas a különórákon is, és segítőkész a házimunkában? Ennél léteznek ugyan motiválóbb eszközök is a gyermeked számára, de vannak kicsik, akiknél ez beválhat. Ha a lurkó már érett "pénzügyi döntéshozó", tisztában van a pénz értékével, és éppen valami nagyra gyűjt, támogathatod őt úgy a célja elérésében, hogy megfizeted a munkáját, vagy jutalmazod az ötösöket, dicséreteket, elismeréseket. Így nemcsak a házimunka készül el időben, nemcsak egyre szebb érdemjegyek lesznek az ellenőrzőjében, hanem a céltudatosságát is erősítheted. És már egészen fiatalon megtanulhatja, hogy ha szeretne, sőt, akar valamit, azért olykor keményen meg kell dolgoznia.

Milyen korban mennyi zsebpénz az ideális? Így adj a gyerek kezébe pénzt!http://www.life.hu/hazitunder/20121010-gyermek-es-penztudatossag-igy-kezeld-a-zsebpenzt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.