Megtanulhatunk angolul alfában?

alfa angol idegen nyelv nyelvtanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban szinte csak egyféle módon tanulhattunk nyelvet: a nyelvtani szabályok és szavak biflázása azonban sokaknál csak évek alatt hozott eredményt. Ma már az emberi agy különleges képességeihez igazodó módszerekkel akár pár hónap alatt biztos nyelvtudáshoz juthatunk.

Kreatív nyelvtanulás

A Kreatív módszer kidolgozója eleve tudhat valamit a nyelvtanulásról, hiszen 27 középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A hagyományos oktatással szemben olyan módszert alakított ki, melyben a tanulók nem passzív hallgatók, hanem az órák főszereplői, s a beszédre koncentrálnak a magolás helyett. A nyelvtani szabályok és a szavak ismerete ugyanis csupán passzív nyelvtudást eredményez, így sokan nem is beszélni, inkább csak megérteni képesek az éveken át tanult nyelvet. Ezzel szemben itt a tanulók azonnal aktív nyelvtudást szerezhetnek meg, gyakorlatban jól használható mondatrészeket, mondatokat tanulnak, s a beszéd során szép lassan értik meg a nyelvtani összefüggéseket. A 12 fejezetből álló oktatócsomagot interneten lehet megrendelni, s abszolút az otthoni önálló tanulásra rendezték be: minden fejezetben némi rövid nyelvtani magyarázat után rengeteg kétnyelvű mondatrész és mondat található, amelyet szóban, hangosan kell lefordítani. A kezdő szintről a középfokú nyelvvizsgáig heti öt óra tanulással egy tanév alatt el lehet jutni, rengeteg nyelven.

Thinkstock
Thinkstock

Aludjunk rá egyet!

A Villám módszer is annak köszönheti sikerességét, hogy sutba dobta az elavult nyelvtanulási szokásokat. A középkori latin és görög szövegek megértéséhez kialakított régi módszer legnagyobb hiányossága az, hogy nem tanít meg élőszóban beszélni - akkoriban nem is ez volt a fő cél. A Villám módszer kidolgozója a természetellenes tanulás helyett a gyermekek nyelvtanulási szokásaiból indult ki, így fokozatosan és túlzott erőlködés nélkül segít nyelvismeretet szerezni. Először kizárólag a szöveg- és beszédértésre, illetve a kiejtésre helyezi a hangsúlyt, fontosnak tartja a belső néma beszéd és az idegen nyelv közti kapcsolat kialakulását, a beszédre csak később kerül sor. A könnyű tanulásban az órák utáni szundikálás is segít: a módszer ugyanis kifejezetten épít az alvás tudás-megszilárdító hatására. Segítségével feleannyi idő alatt tehetünk szert magabiztos nyelvtudásra, mint a hagyományos módszerrel - mely még az órák utáni alvást is kifejezetten rossz szemmel nézi.

Nyelvtanulás fotelben

Az igazán pihentető tanulást, mely során nemcsak aludni, de relaxálni is szabad, a Rexamo módszer nyújtja. Nemcsak modern multimédiás eszközökkel segít a nyelvtanulásban, de ezt az agy alfa közeli állapotában teszi, mikor az bizonyítottan könnyebben fogadja be az információkat. A diákok nemcsak hallják, hanem látják és közben cselekszik is a tananyagot, így maradandó tudásra tesznek szert. A relaxált állapot eléréséhez speciális fotelben helyezkednek el, fejhallgatón és különleges szemüvegen át kapják az információkat. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a pedagógiai kutatások kimutatták, hogy a csupán hallott információknak húsz százaléka ragad meg az agyunkban, miközben amit egyszerre látunk és hallunk, annak fele már maradandó tudásként alkalmazható - s amit egyszerre látunk, hallunk és cselekszünk, azt nyolcvan százalékban megjegyezzük.

Thinkstock
Thinkstock

Brainturbó - tanuljunk alfában!

Gyorsan és könnyedén tanulhatunk nyelvet házi feladat és magolás nélkül - alfában. Ehhez a módszer kidolgozói Georgi Lazinov pszichiáter professzor kutatásait vették alapul, aki forradalmi tanulási módszert fejlesztett ki, mikor azt kereste, hogyan működhetne a felnőttek agya ugyanolyan hatékonyan, mint a gyerekeké. A titok a két agyfélteke összehangolt működésében rejlik, melyre felnőttként már ritkán vagyunk képesek éber, azaz béta állapotban. A professzor szerint az alvás és az ébrenlét közti ellazult állapotban, azaz alfában viszont tanulási képességeink ugrásszerűen megnőnek, ahogy az álmodás, a théta szintjén is. A hatékonyan tanuló gyermekek a professzor szerint idejük nagy részét alfában töltik, s ezt felnőtteknél is el lehet érni: a négyütemű barokk zene hallgatása nyugtató hatással van az agyunkra, így segít elérni az alfa állapotot, melyet a Brainturbó módszernél modern videoszemüveggel és EEG-géphez hasonló műszerrel kombináltak. Így könnyedén ellenőrzik a két agyfélteke hullámait, rögzítik a tananyagot, majd később a tanári órákon az alfában tanultakat gyakorolják és mélyítik. Így elvileg gyorsan, könnyen és házi feladatok nélkül lehet nyelvet tanulni, és egy negyvenórás kurzus alatt akár 1000 szavas szókincsre is szert tehetünk - sokaknak ez biztosan jobban hangzik, mint a memoriterek magolása.

Apró jelek, melyek tanulási zavarokról árulkodnak - Innen láthatod, ha fejlesztésre szorul a kicsihttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121015-apro-jelek-melyek-tanulasi-zavarokrol-arulkodnak-a-diszlexia-diszgrafia.htmlNem muszáj utálni a matekot - Játékos tanulás kisiskolás korbanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121001-jatekos-tanulas-kisiskolas-korban.htmlNem kell megtanulni kézzel írni? Amerikában már nem kötelezőhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120829-nem-kell-megtanulni-kezzel-irni-amerikaban-mar-nem-kotelezo.htmlBarabás Éva: "Meg kellett tanulni egymás szeretetnyelvét"http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120527-barabas-eva-meg-kellett-tanulni-egymas-szeretetnyelvet-egy-kave.htmlNagy Feró: "Az ember tanulja az életet!"http://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120706-nagy-fero-az-ember-tanulja-az-eletet-egy-kave.htmlTanuld meg! Így kell újraéleszteni a kihunyt szexuális vágyathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-tanuld-meg-igy-kell-ujraeleszteni-a-kihunyt-szexualis-vagyat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.