Rendkívül veszélyes! Kutatók démonizálják a cumit

cumi veszélyes kutatás kisbaba baktérium fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a cumi számos szülő és csecsemő körében örvend népszerűségnek, szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes vigyázni, mivel felszínén számos baktérium és gomba tartózkodhat, melyek akár súlyos fertőzéseket is okozhatnak.

A tanulmányt készítő dr. Tom Glass, az Oklahoma Állami Egyetem professzora elmondta, hogy egy átlagos cumin megtalálhatóak azok a baktériumok, melyek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekért, az anyagcserezavarokért, az allergiák számos változatáért, az asztmáért vagy akár az autoimmun megbetegedésekért is felelősek. Az Amerikai Klinikopatológiai Társaság Bostonban megrendezett éves találkozóján Glass arra is felhívta a figyelmet, hogy a fentiek mellett még anatómiai elváltozásokat is okozhat a cumi a szájon és a fogsoron.

A vizsgálatok során a szakemberek egy gyerekkórház egészséges újszülötteitől gyűjtöttek be tíz cumit, majd laboratóriumi körülmények között megvizsgálták az azokon található baktériumokat. A cumik felén kis számban, másik felén azonban igen nagy számban találtak tenyészeteket, és a tíz cumin összesen 40 különféle baktériumfajt azonosítottak be. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy a cumikon talált baktériumok közül számos ellenállt a leggyakoribb antibiotikumoknak, ami azt jelenti, hogy az ezek által okozott fertőzéseket a szokásosnál is nehezebb kezelni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A tanulmány fényében Glass nem javasolja a szülőknek, hogy gyermekeik megnyugtatására cumit használjanak, mivel a rövidtávú előnyével szemben igen súlyosak a hosszú távú káros következményei. Akik azonban nem szeretnének lemondani erről a kényelemről, azok mindenképpen naponta fertőtlenítsék gyermekük cumiját, és mindig tartsanak maguknál tartalékot, hogy soha ne fordulhasson elő, hogy egy földre esett cumi tisztítás nélkül kerüljön a baba szájába. Emellett nem árt kéthetente új cumit vásárolni, mivel minél használtabb, annál könnyebben megtelepednek meg rajta a baktériumok.

Dr. Ben Hoffman, az Oregon Egészség és Tudomány Egyetem Doernbecher Gyermekkórháza Gyermekbiztonsági Központjának orvosi igazgatója dr. Glass-szal szemben úgy érzi, felesleges ilyen mértékben démonizálni a cumit, mivel az azokon fellelhető baktériumokkal egy kisgyerek ugyanúgy találkozhat bármely más, őt körülvevő tárgyon vagy ruházaton is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.