Penész a lakásban: ronda és egészségtelen

betegség penész takarítás otthon lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat. A Life.hu cikkéből többet megtudhatsz a veszélyeiről.

Mi okozza a penészesedést?

Ahhoz, hogy a penészgomba megtelepedjen a lakásban, három dolog szükséges: penészgombaspóra, tápanyag és nedvesség. Ebből kettő sajnos eleve adott, hiszen a gombák a tapétát, a faanyagokat is "megeszik". Egyedül a lakás páratartalmát és nedvesedését tudjuk szabályozni. A penész így jellemzően a magas páratartalmú helyeken - a fürdőszobában, konyhában - jelenik meg. De a szivárgó vízvezeték vagy más probléma miatt alattomosan vizesedő falon,vagy a műanyag ablak réseinél is hamar megtelepedik. Minél magasabb a páratartalom, annál több a penész: 75%-os vagy ennél nagyobb páratartalom mellett mindössze három nap alatt kialakul a penészgombatelep.

Thinkstock
Thinkstock

Asztma és depresszió a penésztől

A penészgombák levegőben szálló spóráit ha akarjuk, ha nem, belélegezzük. Bár nem mindegyik spóra mérgező, szinte az összes irritálja a nyálkahártyákat. Emiatt egy idő után szemviszketés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés jelentkezik. Ha pedig sokáig kitesszük magunkat a rossz levegőnek, akkor allergia, asztma, más krónikus légúti betegségek is kialakulhatnak. De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Így akár más típusú allergiák is kialakulhatnak miatta. Ha pedig valamilyen okból legyengül az immunrendszer, akkor felnőtteknél egyes penészfajták a tüdőszövetet is megtámadhatják. Olyannyira, hogy a kialakuló penésztelepek akár halálos fertőzéseket is okozhatnak.

Tedd otthonossá a lakásod! - A legjobb tippek itt



Tényleg halálos a fekete penész?

Bár hazánkban egészséges ember nemigen hal meg a penészes levegőtől, Amerikában még mindig hatalmas riadalmat kelt a halálosnak kikiáltott fekete penész. Egy clevelandi felmérés ugyanis összefüggést mutatott ki egy bizonyos fajta, fekete színű telepeket alkotó penész és a gyermekek tüdővérzése között. Ezt azóta más szakemberek erősen vitatják, az emberekben azonban már kialakult a félelem, és előfordult, hogy iskolákat ürítettek ki a fekete penész miatt. Ez a fajta gomba hazánkban is előfordul, bár jóval ritkábban, mint a könnyűszerkezetes, könnyen penészedő házaikról elhíresült amerikaiaknál. Főleg hosszan tartó beázásoknál jelenik meg olyan építőanyagokon, melyek cellulózt tartalmaznak. Nagy mennyiségú spóra hosszan tartó belélegzésekor valóban kialakulhat a szokásos köhögős tünetek mellett a krónikus fáradékonyság, a hányinger, és végül az orr- illetve tüdővérzés. Azt azonban, hogy a mi falunkon éktelenkedő sötét színű folt valóban ez a fajta penész-e, csak a szakember tudja eldönteni, mert számos más gombafaj is létrehozhat fekete színű telepet.

Thinkstock
Thinkstock

Lilláék otthonában is megjelentek a fekete foltok:

"Kifejezetten rozoga, vékony falú házban laktunk akkoriban, és rendszeresen megjelentek a hol zöld, hol fekete foltok a sarkokban. Próbáltuk őket eltüntetni, de felújításra, szigetelésre egyszerűen nem volt pénzünk, így maradt a havonkénti lemosás, fertőtlenítés. Egészen addig nem foglalkoztunk komolyabban a dologgal, amíg a kislányunk egyévesen nem kezdett folyamatosan köhögni. Orvostól orvosig vittük, de szervi okát nem találtuk a bajnak. Egészen addig, míg nem beszéltünk egy aerobiológussal. Kisebb sokkot kaptam, amikor elmondta, milyen hatásai lehetnek a penésznek, és azonnal elköltöztünk egy jó levegőjű vidéki házba. Azóta a lányom köhögése egyszer sem jelentkezett."


Tegyünk ellene!

Akár fekete, akár zöld foltokat okoz, a penésztől mindenképpen meg kell szabadulnunk, lehetőleg minél előbb. Ehhez gyakran elég az adott hely páramentesítése és a telepek eltüntetése. Házi szerek közül az ecet, a szódabikarbóna, a teafa- és grapefruitmag-oldat, vagy a bórax ajánlható, de sokan más fertőtlenítő vagy kifejezetten penészölő termékeket használnak. Ha az alapvető problémát viszont nem oldottuk meg - tehát továbbra is magas a páratartalom -, akkor pár hét vagy hónap múlva a penész visszatér. Ilyenkor az épület alapos átvizsgálása, hatékonyabb párátlanítás, szellőzés és esetenként a falak szigetelése is indokolt lehet. De itt már kérjük inkább szakember segítségét. Penészesedés megszüntetésére külön szakértők is hívhatók. Ők nemcsak az okokat találják meg, de azt is megállapítják, milyen fajta penéssszel van dolgunk, és milyen koncentrációban. A lakótérben maximum 200 gombaelemszám köbméterenként még elviselhetőnek számít, de 200-500 között megterhelést jelent a szervezetnek, 500 fölött pedig már kifejezetten káros, nagyon penészes levegőről beszélhetünk, amitől jobb azonnal megszabadulni.

Így takarítsd ki a lakásodat vegyszer nélkül, fillérekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121008-hogyan-legyek-jo-no-vegyszermentek-takaritas.htmlSaját otthont szeretnél? Lakáslízinggel minimális önerő is elég lehethttp://www.life.hu/hazitunder/20120925-lakaslizinggel-minimalis-onero-is-eleg-lehet-a-sajat-lakas-megvasarlasahoz.htmlÚjítsd fel a lakást apró trükkökkel anélkül, hogy egy vagyont költenélhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120807-lakasfelujitas-koltseghatekonyan-dekortippek-ha-nem-akarsz-egy-vagyont-kolteni.htmlGombold be a lakásod! - Filléres dekorációkhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20110930-gombold-be-a-lakasod-latvanyos-dekoraciok-filleres-alapanyagbol.htmlLakásdekor befőttesüveggel: izgalmas megoldások látványos fotókonhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20111110-lakasdekor-befottesuveggel-izgalmas-megoldasok-latvanyos-fotokon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.