Anna Paquin Oscar-díj Jodie Foster színésznő színész gyereksztár Quvenzhané Wallis Haley Joel Osment főszereplő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kis meglepetésre egy kilencéves kislány is ott van az Oscar-díjra jelöltek listáján. Quvenzhané Wallis, A messzi dél vadjai című film főszereplője a valaha volt legfiatalabb jelöltje a legjobb női főszereplő kategóriának. A Life.hu utánanézett, kik volt a legfiatalabb gyermekszínészek, akiket a filmvilág legfényesebben csillogó díjára jelöltek - és annak is utánajártunk, mi lett velük.

Haley Joel Osment, a világító kék szemű kisfiút kétszer is jelölték

Az Oscar történetében eddig tizennyolc gyermek - vagy fiatalkorú - színészt jelöltek a díjra, de közülük csak néhány volt képes elkerülni a drogok és az alkohol csapdáját, vagy színészként később is fennmaradni. Jó példa erre a 14 éve megjelent Hatodik érzék című Bruce Willis film aranyos, halottakat vizionáló gyereksztárja, Haley Joel Osment. A fiú már 4 évesen, nem sokkal felfedezése után brillírozott a Thunder Alley sorozatban, de a nagy kiugrást a Hatodik érzék jelentette, mellyel Oscar-díjra jelölték. Rá egy évre az A. I. - Mesterséges értelem című filmmel megismételte sikerét, a kritikusok is imádták a robot bőrébe bújt kisfiút.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mindezek ellenére a ma már felnőtt sztár azóta csupán feledhető filmekben szerepelt, ráadásul 2006-ban részegen közlekedési balesetet okozott, melyben többen is megsérültek. A fiú bevallotta, hogy alkohol és drogok hatása alatt ült a volánhoz, de ez sem mentette meg a bírósági ítélettől: 3 év próbaidőt, pénzbüntetést kapott és kötelezték egy rehabilitációs programra is. Haley azóta főként videojátékokat szinkronizál - talán majd új filmjével sikerül visszatérnie a sztárok közé.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tZRlRa2u29TPSjU0

Jodie Foster 14 évesen prostit játszott

A másik végletet Jodie Foster képviseli, aki nemcsak gyerekszínészként volt sikeres, de felnőttként is a legjobbak közé tartozik. Karrierjét Disney-gyereksztárként kezdte - kevesen tudják például, hogy George Lucas neki szánta Leia hercegnő szerepét a Csillagok háborújában, de a Disney cég nem adta ki.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jodie soha nem volt átlagos gyerek. Állítólag egyévesen beszélt, kétévesen olvasott, hatévesen tévésorozatban szerepelt, tízévesen megkapta az első főszerepét, és 1976-ban, mindössze 14 évesen már Oscarra jelölték a Taxisofőr című Scorsese filmért, melyben a fiatal Robert De Niro mellett alakított egy drogfüggő prostituáltat. Egy kezdő színésznő talán megriadt volna szereptől, de Jodie cseppet sem illetődött meg: bár még pszichológiai teszteknek is alávetették, nehogy érzelmi problémákat okozzon a szerep, ő azt sem bánta, hogy egy valódi prostituált segíti a felkészülésben, és a lövöldözős jeleneteknél is érdeklődve ült a színfalak mögött. Nemhogy sérüléseket szerzett volna, de izgalmas és érdekes élményként emlékszik vissza a forgatásra. Alakítása egy őrült rajongóra akkora hatással volt, hogy 1981-ben merényletet követett el Ronald Reagan elnök ellen, csak hogy felkeltse a színésznő figyelmét.

Karrierje pedig ezen a ponton csupán elkezdődött: 1988-ban és 1991-ben is Oscar-díjat kapott, előbbit A vádlottak című filmért, amelyben egy többek által megerőszakolt, igazáért küzdő nőt alakított, a másodikat pedig a nagysikerű A bárányok hallgatnak című pszichothriller nyomozónőjeként.

Bár Jodie Fostert a mai napig sikeres sztárként jegyzik, magánélete már nem volt ennyire rendezett, két fia született, akiknek apjáról nem tudni semmit, és pár napja az idei Golden Globe-gálán - ahol ötvenévesen is ragyogóan festett - nyíltan beszélt arról, hogy régóta a nőkhöz vonzódik.

Anna Paquint nem vakította el a csillogás

Sikeres maradt a Zongoralecke című film bájos kis szereplője, Anna Paquin is, akinek tehetsége már az 1991-es válogatáson is átütött. Esze ágában sem volt ugyanis színészkedni, csupán nővérét kísérte el a meghallgatásra, ahol végül egy monológgal annyira lenyűgözte a rendezőt, hogy az ötezer jelentkező közül őt választotta a szerepre. 1993-ban pedig az Oscar-jelölés is megérkezett, amit Anna díjra is váltott a legjobb női mellékszereplő kategóriában, mindössze 11 évesen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A siker ellenére Anna két lábbal áll a földön, és egy sor szerepajánlatot elutasított, mivel még nem érezte magát felkészültnek a színésznő szerepre. Amikor pedig elérkezettnek látta az időt, sorra halmozta a sikeres filmeket, igazán ismert pedig az X-Men-filmsorozatnak köszönhetően lett. Három éve Golden Globe-díjjal gazdagította gyűjteményét a True Blood - Inni és élni hagyni című televíziós sorozatban történt szerepléséért, és a sorozat másik sztárjával a magánéleti boldogságot is megtalálta: két éve házasodtak össze Stephen Moyerrel, és Anna tavaly már ikreket is szült szerelmének.

Keisha Castle-Hughes 17 évesen már gyereket szült

Keisha Castle-Hughes 11 évesen játszotta el A bálnalovas című új-zélandi film bátor hősnőjét, Pai-t, aki szakít a többezer éves hagyománnyal, és fiúkat megvető bátorsággal küzd nagyapja elismeréséért.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Keisha Ausztráliában született, édesanyja maori, édesapja ausztrál származású. Egy új-zélandi ügynökség talált rá a filmforgatás castingján - semmiféle korábbi színészi tapasztalata nem volt a fiatal lánynak, mikor kiválasztották a szerepre. A bálnalovas hatalmas sikereket ért el, nemcsak Oscarra, hanem számos díjra jelölték, a fiatal tehetség is kiváló kritikákat kapott.

A kislány korai sikerei azonban nem folytatódtak. 16 évesen teherbe esett akkori szerelmétől, ami igenkcsak váratlanul érte, sőt, elmondása szerint bűntudatot is érzett. De végül úgy döntött, szeretné megtartani a babát, úgyhogy 17 évesen megszülte első gyermekét. Ezek után 2-3 filmben főszerepet játszhatott, de egy film sem tudta megközelíteni A bálnalovas sikerét.

Quvenzhané Wallist a maga 9 évével már Brad Pitt is szeretné

A kis Quvenzhané sorsáról még nem tudni, de az biztos, hogy ő a legfiatalabb, akit az Oscar-díjátadón valaha a legjobb színésznőnek jelöltek. A messzi dél vadjai című filmet nemrég mutatták be a hazai mozikban, így már mi is megcsodálhatjuk a kislány első filmes szerepét. A válogatáson egyébként hazudott a koráról: valójában még nem volt hatéves, de a rendezőt így is teljesen lenyűgözte jó olvasási képessége, hangos sikolya és az, hogy képes volt kérésre böfögni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A rendező nem is választhatott volna jobb szereplőt, Quvenzhané Wallis akkora sikert ért el élete első filmjével, hogy már Brad Pitt egyik filmjébe is kapott szerepajánlatot. Ugyan még nem tudni, elvállalja-e a felkérést, az biztos, hogy az elfeledett gyerekszínészek nagyon örülnének egy ilyen ajánlatnak.

A filmsiker óta igencsak megváltozott Quvenzhané élete, folyamatosan vörös szőnyegen tipeg, szerepajánlatokat kap, és magazinfotózásokon vesz részt. Bekerült tehát ő is abba a mókuskerékbe, melyből egyelőre nem tudni, hogyan fog kiszállni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EWo61bV8HLL5f7w5

Helyes pasi lett a holdvilágképű kisfickóbólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20121203-angus-t-jones-a-ket-pasi-es-egy-kicsi-nepszeru.htmlA nyolcvanas évek férfi popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130111-a-nyolcvanas-evek-ferfi-popsztarjai.htmlA nyolcvanas évek női popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130104-gyermekkorunk-kedvenc-popsztarjai-mi-lett-a-nyolcvanak-evekben-korulrajongott.htmlHaldoklik az egykori gyereksztárhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120802-reszkessetek-betorok-drog-miatt-fogy-macaulay-culkin-szenvedelye-halalahoz-vezethet.htmlGyereksztárok a vörös szőnyegen - Angelina Jolie-tól Kristen Stuartighttp://www.life.hu/legytrendi/20120308-gyereksztarok-a-voros-szonyegen-angelina-jolietol-kirsten-stuartig.htmlKis cirkuszi majmok? Milliárdos gyereksztárok a csillogáson túlhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110110-kis-cirkuszi-majmok-milliardos-gyereksztarok-a-csillogason-tul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.