szimulátor szülés fájdalom Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülést körülvevő misztériumot általában kétféle módon kezelik a leendő apukák: egy részük pánikban vagy nyugodtan, de megértően próbál segíteni, a másik részük pedig - mivel elképzelni sem tudják a fájdalom mértékét - elbagatellizálják: "Nem fájhat az annyira, drágám!" Ez utóbbi tábor tagjainak ajánlanánk azt a fájdalmas kísérletet, melyben két holland televíziós műsorvezető és Katus Attila is részt vett. Hadd lőjük le előre a poént: nem bírták sokáig.

Kétórányi pokoli fájdalom

Dennis Strom és Valerio Zena holland televíziós műsorvezetők nemrég arra vállalkoztak, hogy megtapasztalják a szülési fájdalmat. Hasukra elektródákat erősítettek, a szakemberek így keltettek a méhösszehúzódáshoz hasonló intenzitású fájdalmat. A két magabiztos férfi eleinte még viccelődött, és arról érdeklődtek, hogy sikítanak-e majd kínjukban. A nővér jóslata bebizonyosodott: humorérzékük igen hamar elhagyta a műsorvezetőket, és arcukon a kínlódás minden jelével próbáltak túljutni az összehúzódásokon. Két hosszú, káromkodással és nyöszörgéssel tűzdelt óra után Strom és Zena végül feladta a küzdelmet.

Bár már az arcuk és a testtartásuk is magáért beszélt, a két műsorvezető utólag elismerte, hogy a kísérlet során érzett fájdalom sokkal elviselhetetlenebb volt, mint amire számítottak, sőt, Zena szabályosan "kínzásnak" minősítette, és elbizonytalanodott, hogy szeretne-e valaha gyereket, mert nem akarja ilyen erős fájdalomnak kitenni a feleségét.

A történelemben egyébként nem ők voltak az első férfiak, akik megtapasztalhatták a szülési fájdalmat. Még 2009-ben dr. Andrew Rochford vett részt egy hasonló kísérletben egy ausztrál tévéműsorban. Ebben a kísérletben is elektródákkal keltettek összehúzódásokat, eleinte csak tízpercenként, majd folyamatosan haladtak a kétperces fájások felé. Ekkor azonban a doktor - megelégelve a háromórás kínlódást - véget vetett a tortúrának, ami - valljuk be - igen gyors szülésnek számítana, nem is beszélve az elmaradt kitolási szakaszról. Az élmény azonban így is erősen megragadt, mert dr. Rochford így nyilatkozott: "Férfiak, nektek fogalmatok sincs! Hagyjátok ezt a nőkre. Felejtsük el a vitát arról, kinek magasabb a fájdalomküszöbe. Sehol sem vagyunk. A nők nyernek. A férfiak nem. Ennyi."

Amikor egy férfi szült

Egyetlen férfi tudna csak mesélni a szülés valódi fájdalmairól, ő pedig a nemváltó műtéten átesett, eredetileg nőnek született Thomas Beatie, aki már három gyermeknek is életet adott - férfiként. Méhe és hüvelye ugyanis az átalakulás ellenére megmaradt, így egy idegen férfi spermájának segítségével három gyermek büszke apukája lehet, utolsó gyermekét ráadásul természetes úton hozta a világra. Thomas azóta elvált, és új párjával él, akivel a negyedik gyermeket tervezik - ráadásul egy perverz ötlet is felmerült: mivel új szerelmével mindketten képesek teherbe esni, akár együtt is várhatnak majd babát.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Thomas Beatie terhesen és első feleségével, Nancy-vel

Katus Attila majdnem lerúgta az asztalt a fájdalomtól

Tavaly októberben Katus Attila is csatlakozott azon kevés férfiakhoz, akik átélhették a szüléshez hasonlító, erős fájdalmat. Az edzett sportoló, aki mögött többezer órányi kemény tréning van, a végén már üvöltött kínjában, és a teszt vezetője is veszélybe került egy pillanatra. A kísérletet mégsem bánta meg azóta sem: "Azért egyeztem bele, mert egyrészt a kíváncsiság is vezérelt, másrészt pedig életmódtanácsadóként az életem az emberekről és az élet szépségéről szól, és azt gondolom, nem baj, ha néha belehelyezzük magunkat mások bőrébe. Sokkal többek leszünk ezáltal. Persze a fájdalom nagyon rossz volt, de a szülés még ennél is nehezebb és összetettebb dolog lehet - ugyanakkor a végeredmény miatt érdemes végigcsinálni. Azt hiszem, alapjaiban is tiszteltem a nőket és felnéztem rájuk emiatt, bár gyermekkoromban, gyermekfejjel mindig is örültem, hogy nekem nem kell majd szülnöm. Most viszont az élet egyik ajándékának tekintem, hogy a nők kihordhatnak egy életet, a nehézségek ellenére."

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, hogy ne maradj le semmiről!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.