Botrány az óvodában: ki vigyáz a gyermekemre?

agresszió óvoda verekedés óvónő bölcsőde tragédia óvoda-választás fegyelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkínzó alkalmazottak, levágott ujjacskák, üvöltve egymást csépelő gyerekek - mintha egy rossz horrorfilmből idéznénk. Ezek az esetek azonban valóban megtörténtek különböző óvodákban és bölcsődékben, ahová a szülők azért vitték gyermekeiket, hogy ott vigyázzanak rájuk.

Letagadták, hogy leszakadt az ujja

A tavaly novemberben kipattant megdöbbentő eset, mely során egy kínai óvónő egy közösségi oldalon büszkélkedett a gyerekek kínzásáról készített fotókkal, nem az egyedüli idegborzoló történet a nagyvilágból. A fülüknél fogva felemelt, vagy szemeteskukába tuszkolt kisgyermekek után a kis Sophie Dedek esete okozott hatalmas felháborodást. A kilenchónapos kislány egy rendkívül drága magánbölcsődében töltötte a beszoktatás első napjait, mikor nem tudni, hogyan, de a keze beragadt egy ajtó alá, ami egycentis darabot szakított ki az ujjából. Mindezek után a gondozók felhívták Sophie édesapját, hogy a kislány kicsit megkarcolta magát, jöjjenek érte. Az apa nyugalma - épp azon gondolkodott, hogy sebaj, majd tesznek rá egy ragtapaszt - addig tartott, míg meg nem látta a véres törölközőbe bugyolált, csonkolt ujjú, torkaszakadtából üvöltő picit. Az, hogy a kicsi lány ujjának leszakadt darabja az ajtó közelében hevert, fel sem tűnt a gondozóknak. Az apa aztán megtalálta, és azonnal a kórházba vitte lányát, de ott a két és fél órás műtét során sem sikerült visszavarrni az ujjacskát. A felháborodott szülők érthető módon perre viszik az ügyet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Káromkodó óvónők

Nemcsak a bölcsődékben, de az óvodákban is akadnak - ha szerencsére nem is túl gyakran - felelőtlen, nemtörődöm gondozónők. Egy már több mint tíz éve bezárásra ítélt argentin intézmény óvónőinek káromkodó, fenyegető magatartását egy hátizsákba rejtett iPod leplezte le. A felvétel után pedig már nem volt érdemes tagadniuk a történteket. Mint kiderült, rendszeresen ordítottak a gyerekekkel, káromkodtak, a síró piciket pedig hideg vizes fürdővel fenyegették. A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy a pedagógiai intézetet már a kilencvenes években be kellett volna zárni, de azóta sem szereztek érvényt a határozatnak, csupán az intézmény neve változott meg.

Akciófilmet forgattak az oviban

Tavaly ilyenkor három delaware-i óvodai alkalmazottat tartóztattak le, mivel a felügyeletükre bízott napközisek közt nemhogy megakadályozták volna, de még szították is a verekedést. A hároméves gyerekek nem csíphették meg egymást, ütni viszont szabad volt, sőt, elvárt: mikor egy gyerek sírva bújt el, visszalökték a többiek közé. Mindez azért derülhetett ki, mert a nevelők mintha filmet forgattak volna, felvették az eseményeket. Mikor ez a rendőrökhöz került, azonnal felfüggesztették az intézmény működési engedélyét - nem mintha ez meg nem történtté tehetné a rettenetes nevelési hibát.

Egy hazai eset

Bár kis országunkban az intézmények egy része elavult, a menza, illetve a nevelési módszerek is több helyen húsz-harminc éves minták alapján zajlanak, legalább abban bízhatunk, hogy képzett, gondos óvónők vigyáznak a gyermekeinkre. Ennek ellenére nálunk is előfordulnak olyan esetek, mikor egy gyereket ki kell venni az óvodából. Emma és kisfia tavaly novemberben szerzett rossz tapasztalatokat: "Bálint a kezdeti nehézségek után nagyon szeretett oviba járni, és nem is volt semmi gond, amíg egy új kisfiú nem érkezett a csoportba. Verekedős, agresszív gyerek volt, aki valamiért kipécézte magának az én egyébként békés fiamat. Nemcsak a játékokat tépte ki a kezéből, de egyszer meg is rúgta, belecsípett a szemébe, a folyosón pedig úgy ellökte, hogy szegény Bálint percekig kapkodott levegő után. A sebek hetekig láthatók voltak, a fiam is panaszkodott, de az óvónők nem reagáltak azonnal, és arra hivatkoztak, hogy nem tudnak ott állni minden gyerek mellett minden pillanatban. Egy idő után aztán megfegyelmezték az agresszív kisfiút, és jobban figyeltek rá, de Bálint azóta is retteg tőle. Ha ez nem múlik, vagy még egy támadás történik, valószínűleg másik oviba visszük majd."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egy óvónő véleménye:

"Bár magam is találkoztam már a kelleténél szigorúbb óvónővel - illetve az ugyanolyan károkat okozó, túlzottan engedékeny típussal is -, azt elképzelhetetlennek tartom, hogy nálunk a gyerekeket a fülüknél fogva emelgessék, vagy hogy ne jelentsünk egy balesetet a szülőknek. Az, hogy milyen a hangulat egy csoportban, ugyanolyan mértékben határozza meg a két óvónő személyisége, mint a hozzájuk kerülő gyerekek. Hiába türelmes és kedves valaki, ha két-három agresszív gyerekkel is meg kell küzdenie nap mint nap. Nálunk volt olyan gyerek, akit rendszeresen kiengedtem futni az udvarra, mert láttam, hogy tele van az otthonról hozott feszültségekkel. A rendszeres futással kiadta ezt magából, és onnantól békés volt egész nap. A legtöbb óvónő igenis odafigyel a gyerekekre. Azt a néhány nehezebb esetet pedig a szülők is ki tudják szűrni, ha odafigyelnek az óvodaválasztásnál, és utánakérdeznek már jó előre volt ovisoktól. A gyerekek személyiségét ugyanis össze kell egyeztetni az óvónőékkel is, mindenkinek más típus az, akit meg tud kedvelni, akivel biztonságban érzi magát."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.