Közeleg a rovarinvázió - Tegyél ellene!

szúnyog otthon rovar rovarirtás rovarirtószer lakás hangya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vacsoraasztalon, az ágyban, az éjjeliszekrényen ottfelejtett kávéscsészékben felbukkanó rovaroktól mindenkit kitör a frász, és még a legjózanabb emberből is minimum undort váltanak ki. Mikor azon kapod magad, hogy társbérlőkkel élsz együtt, gyakran késő már, ezért időben tegyél ellenük! Íme a Life.hu tippjei.

Ha kívülről repül vagy mászik be

Sok mindent elérhetsz például az erős, fűszeres illatokkal. A viszonylag ártalmatlan, de rendkívül bosszantó legyek imádják a bomló szerves hulladék szagát (ezért a szemetesvödröt márciustól tartsd elzárva, és rendszeresen mosd ki!), viszont ki nem állhatják a bazsalikom erős illatát. Április elején ültess bazsalikomtöveket, és dekoráld ki velük az ablakpárkányokat. Ugyanezt a funkciót betöltheti a hasonlóan erős szagú paradicsom, a muskátli és a cserepes levendula is, illetve a citromfű illatú gyertyák, illóolajok, amelyek nemcsak a szúnyogokat, hanem a molyokat is távol tartják. Illóolajos vattacsomókkal is helyettesítheted őket, csak arra figyelj, hogy kétnaponta frissítsd a készleteidet.

Thinkstock
Thinkstock

A küszöbre, ablakpárkányra rendszeresen csepegtetett levendulaolaj távol tartja a kertből bemasírozó hangyacsordákat, de rossz hír, hogy ezek a küszöb alatt is kiépíthetnek kolóniákat. Ilyenkor a takarítás a legbiztosabb módszer, de gyorsaságban gyakran leköröznek minket: ha nem sikerül rögtön evés után elmosogatnod, a hangyák a mosogatóba is belemásznak a mosatlan tányérokon található maradékért. Gyakran az utólagos biológiai vagy vegyi irtás a megoldás. Ha évente visszatérő tradícióról van szó, a meleg idő megérkeztével a korábban népszerű felbukkanási helyek köré helyezz fokhagymát, citromhéjat vagy levendulát, esetleg fújd be őket ecetes vízzel.

Tudtad?

Mindenfajta mászó rovart távol tarthatsz az otthonodtól, ha a csempéket, sarkokat, réseket tavasztól heti rendszerességgel ecetes vízzel befújod, vagy citromos vízzel felmosod a padlót. Ez nem véd ugyan a nyári éjszakákon felbukkanó ezüstös pikkelykétől, ami a csótányoknál is régebb óta jelen van a Földön, és amilyen ártalmatlan, legalább annyira undorító. Halszerű teste ezüstösen csillog, mikor fürgén elsurran előttünk a vécén ülve, vagy fogmosás közben. A rendkívül szívós fajta több hónapig is elél élelem nélkül, és mivel a magas páratartalmú helyeket kedveli, megelőzése a vécé, fürdőszoba páramentesítésével, kiszárításával, gyakori szellőztetésével oldható meg.

A belső ellenség: a moly

A molylepke a trójai faló példáját követve a zöldségesnél vásárolt mákgumóval vagy dióval is bejuthat a lakásba, és mire észbe kapsz, többgenerációs molycsaládokkal kell szembenézned a tartós élelmiszerek környékén vagy a ruhásszekrényben. Télen, hideg időben ritkábban találkozni velük tömegesen, az ifjú molyok többnyire tavasszal, az idő felmelegedésével kelnek ki. A felkészülés ezért tulajdonképpen nyár végén, ősszel kezdődik. Tavasszal már csak annyit tehetsz, hogy gondosan átnézed a konyha mélységeiben rejlő ételeket, és a gyanús lisztet, tésztát, darát, gabonaféléket, kekszet habozás nélkül kiszórod. A polcokat ezután hígított ecetes ronggyal töröld át (ugyanezzel a módszerrel a ruhamolyok ellen is védekezhetünk a ruhásszekrényben). Tavasszal érdemes a kamra falának réseit lemeszelni, ugyanis azok mélyén is lapulhatnak ifjú lárvák, valamint a lakásban található szöveteket, függönyöket, kárpitokat a tavaszi nagytakarítás jegyében magas hőfokon kimosni. A jövőre nézve megfontolandó, hogy a frissen vásárolt élelmiszert a papír- és műanyag csomagolásból áttedd egy jól zárható dunsztosüvegbe vagy fémdobozba, ugyanis ha a moly nem tud hova petézni, és nincs mit ennie, nem szaporodik el.

Thinkstock
Thinkstock

Tudtad?

A petéket a boltból is hazahozhatod, érdemes a lisztet, lencsét, darát a vásárlás után egy teljes napra a mélyhűtőbe tenni, és utána jól elzárva tárolni - a hidegben ugyanis elpusztulnak a szabad szemmel nem látható peték, és utána ártalmatlanok!

Barátaink: a pókok és a fecskék

A természet támadásaival szemben felveheted a harcot magával a természet erejével is, ha engeded a biológiai törvényeket működni. Az ártalmatlan, mégis sokak által gyűlölt pókok elsődleges táplálékai a rovarok, így hagyd őket békességben éldegélni a lakásban, bármennyire irtózol is tőlük. Felbukkanásuk nemcsak szerencsét hoz, hanem a lakás élhető voltát, kedvező, száraz klímáját is jelzi. Az erkélyre vagy az eresz alá települő fecskecsalád ugyanígy hasznos társ a bogarak elleni küzdelemben, ezért barátkozz meg a csicsergéssel és a madárpiszokkal. Ez utóbbit a fészek alá felhúzott, rendszeresen takarított bádog- vagy műanyaglemezzel sikeresen elháríthatod.

Célszerű belátni, hogy nem mi vagyunk az egyetlen élőlények az univerzumban és a saját lakásunkban, sőt, láthatatlan baktériumok és vírusok ezreivel élünk együtt. Komolyabb vegyi hadjáratba csak akkor kezdjünk, ha a betolakodók az életminőségünkre fenyegetést jelentenek.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Anyukájától örökölte szépségét Bar Refaelihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130319-bar-refaeli-megosztotta-csodaszep-modell-anyukaja-korabbi-kepeit.htmlKislányával száguldozott a szupermodellhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130320-gisele-bundchen-szupermodell-es-focista-ferje-tom-brady-nemreg-szuletett.htmlLejjebb az igényeket vagy inkább egyedül?http://www.life.hu/anyaskodj/20130311-parkapcsolat-az-elvarasok-csokkentese-jo-hatassal-van-a-kapcsolatra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.