immunrendszer betegség kosz piszok baktérium kórokozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon jót tesz a gyereknek, ha óvjuk minden baktériumtól? Netán épp attól lesz egészséges, ellenálló a szervezete, ha néha ő is elfogyaszt egy kis koszt? A Life.hu utánajárt a témának.

Ha ellenálló, erős gyermekeket szeretnél nevelni, akkor nemcsak a kemikáliákkal dúsított tisztálkodószerek használatán kell elgondolkoznod, de muszáj lesz kiegyezni az állatszőrrel és a kosszal is: még ha a lakásban ragaszkodsz is a patikatisztasághoz, legalább az udvaron vagy a parkban hagyd őket állatokkal, földdel, homokkal, sárral játszani, akár már egész kiskoruktól. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a fertőzésveszélyes macska- vagy kutyaürüléktől, vagy más veszélyes területektől ne tartsd távol őket, de a lakásban földre esett ételt például nyugodtan megehetitek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az a közmondásos évi egy kiló kosz, amire egy gyermeknek szüksége van az egészségéhez, nem csupán mendemonda: az Északnyugati Egyetem kutatói egy Fülöp-szigeteki tanulmány adatait elemezték, melyben az ott lakó 3300 anya gyermekeit vizsgálták kiskoruktól felnőttkorukig. A háztartások higiéniai viszonyait, a háziállatok jelenlétét, a családok anyagi helyzetét, majd a felnőtt gyermekek vérét elemezték, és meglepő eredményre jutottak: a C-reaktív fehérje szintje, mely a fertőzésekről nyújt információt, nyolcvan százalékkal alacsonyabb volt az állatokkal, természetközelben felnőtt Fülöp-szigeteki fiatal felnőttek vérében, mint a tisztább környezetben felnőtt amerikaiakéban. Azaz a "vidékiek" sokkal kevesebb gyulladásos megbetegedésben szenvedtek felnőttként, mint a nagyvárosi amerikaiak.

Standovár Sára gyermekpszichológus szerint nagyon fontos, hogy ne korlátozzuk a gyereket a játékban. "Az mindenféleképpen jó, ha a gyerekek nincsenek korlátozva a játékban. Persze nem muszáj őket rákényszeríteni a piszkolós játékra, de valószínűleg maguktól is azt fogják választani. Van bennük egy természetes igény, hogy megismerjék a természetet, tapintási ingereket kapjanak, érezzék, milyen az, ha folyik a sár, milyen az, hogy szilárd halmazállapot, hogy alkossanak. Ha - szélsőséges esetben - egy gyermek folyton azt tapasztalja, hogy neki nem szabad valamit, az kihat a szülőkkel való kapcsolatára, illetve arra is, amit ezekben a játékokban szimbolikusan megélne. Egy kényszeres, mindent tiltó anyuka mellett ő is könnyebben lesz kényszeres szemléletű, tökéletességre túlzottan törekvő, precíz, szorongó, vagy akár túlzottan félénk. Ahhoz ugyanis, hogy leküzdjük a betegségeket, először kis dózisban meg kell velük ismerkednünk- erről szólnak a védőoltások is -, és ugyanez igaz az életre is. Ha a család azt közvetíti egy gyermek felé, hogy ez a világ veszélyes, félni kell, tele van baktériumokkal, amikkel segítség nélkül ő nem tud megküzdeni, akkor könnyen kialakulhat az önbizalomhiány, elmúlhat a nyitottság a világ felé. Persze ez még nem alakul ki akkor, ha az ünneplő ruhában nem engedjük a gyerekeket pocsolyába ugrani, vagy időnként lefertőtlenítjük a kezét, de a szélsőséges tiltás már eredményezhet megváltozott viselkedést."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.