Szerelem az oviban: komolyan kell venni?

óvoda pszihológus szülő érzés romantika szerelem gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Anya, én szerelmes vagyok!" Kevés szülő tudja megállni mosoly nélkül, mikor óvodás gyerkőce így állít haza. Vajon ez csak egy játék számukra, vagy érzelmeik egészen komolyak? A Life.hu utánajárt a témának.

Átesnek rajta, mint a fogzáson

Kevés olyan gyerek van, akinek szíve ne perzselődött volna meg legalább egyszer az óvoda három-négy éve alatt. Kis szerelmükkel együtt töltik az egész napot, megfogják egymás kezét, együtt játszanak, ha szerencsések, még hétvégén is összefutnak a boltban. A heves érzelmek viszont általában pár hét után már más alanyt keresnek maguknak, esetleg mindkét csemete ráun az egészre. Ennek ellenére ezek az óvodáskori szerelmek fontosak: akár felnőttkorunkban is emlékezhetünk az első fellángolásunkra, még akkor is, ha a kiskori érzelmek azért nem hasonlítanak a kamaszkori szerelemhez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogy szeretnek az ovisok?

Az erős vonzódás, bármilyen furcsa is, teljesen normális óvodás, kisiskolás korban, és fontos szerepet játszik a gyerekek érzelmi fejlődésében is. Azt már gyermeke válogatja, hogy a szerelem az ellentétes nemű szülő, vagy fiúk esetében az óvó néni felé irányul, de leggyakrabban az egyik kis csoporttárs a szívük vágya. A párkeresés része a fogócskás játék az udvaron, ahol a szerelmesek szó szerint üldözik egymást, vagy az egymás mellett alvás a kis ágyakon. Előrehaladott kapcsolatok esetén pedig már a puszi, a papás-mamás játék vagy a leskelődés is előfordul.

Éváéknál a felnőtteknek is kötelező pusziszkodni

"A fiam, aki szőke göndör haja miatt már most a lányok kedvence, jelenleg három lányba szerelmes egyszerre - otthon már alig tudjuk követni a jelek, hajszínek és szerelmi vallomások váltakozását. Sőt, nem elég, hogy az óvodában a szerelemmel foglalkozik, minket is árgus szemekkel figyel. Ha a férjemmel épp összevesztünk, addig nem hagy minket békén, míg meg nem csókoljuk egymást - különben megvádol minket, hogy nem is szeretjük egymást."

A gyerekek és az erotika

Az óvodáskori szerelmet egészen addig nézi mosolyogva az óvó néni és a szülő, amíg a csókok és leselkedések ideje el nem jön. Gyakran fordul elő, hogy a kis pár külön elvonul egy bokorba vagy sátorba, ahová senki másnak nem szabad belépni, és megvizsgálják egymás testét, vagy a vécén bámulják a másik "pisilőjét". Ezt az egyébként szintén életkori sajátosságként számon tartott érdeklődést sem feltétlenül muszáj teljes mértékben letörnünk, de fontos a helyes mederben tartása: erről általában az óvó néni gondoskodik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az első csókra Krisztián a mai napig emlékszik

"Középsősök voltunk, a legszebb lány a csoportból, Erzsi, és én. Természetesen a szerelmünket örök időkre terveztük, én hajlandó lettem volna a házasságra is, de sajnos két hét után Erzsi más lovag után nézett. Addig azonban igen heves szerelmi életet éltünk, több csókot is váltottunk: összecsücsörítettük a szánkat, és összenyomtuk az ajkainkat: mámorító érzés volt."

Hogyan reagáljunk szülőként?

Ha a gyermekkori szerelmet természetesnek tekintjük, akkor a délután elmesélt kis szerelmi történetek hallatán sem kell sopánkodnunk. Sem kigúnyolni nem szükséges a gyereket, sem felvilágosító órát tartani: arról viszont beszélgethetünk vele, hogy mit érez, milyen a választottja, miért szereti őt. Ha épp dúl a szerelem, akkor magától is szívesen beszél róla. Ezek a beszélgetések a csalódások kezelése miatt is fontosak: ekkor élik át az első visszautasításokat, esetleg a reménytelen szerelmet, vagy a szakítás "nehézségeit", így szülőként ekkor van alkalmunk helyreállítani a kis szerelmes önbizalmát. Azzal pedig már Rómeó és Júlia szülei sem értek el semmit, hogy kritizálták gyermekük választottját: ha a fiunk a legfurcsább lányba, lányunk pedig a csoport agresszorába szerelmes, akkor sem kell kétségbe esnünk, ezek az érzelmek igen ritkán tartanak néhány hónapnál tovább.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hodos Enikő fejlesztő pedagógus a helyes szülői reakciókról beszélt

"A gyermekek általában az óvoda megkezdésével repülnek ki először a meghitt családi fészekből a 'nagybetűs életbe', ezáltal pedig teljesen természetes és egészséges fejlődési folyamat, hogy ebben az időszakban elkezdenek más személyekhez is, sok esetben ellenkező nemű kortársaikhoz kötődni, és utánozzák a felnőtt szerepeket. Ez a szerepjáték azonban sok esetben egyáltalán nem 'játék', hanem igenis valóságos és komoly érzelmeket mozgósító kapcsolat, amelyet a szülőnek és pedagógusnak nem szabad sem kinevetnie, sem túldramatizálnia. A szerelem és barátság az emberi lét egyik legcsodálatosabb adománya, ami minden életkorban megértést, elfogadást és tiszteletet érdemel, ezért szülőként hallgassuk értő figyelemmel szerelmes gyermekünk beszámolóit, és őszinte érdeklődésünkkel támogassuk őt abban, hogy minél inkább képes legyen azonosítani és kifejezni a benne áramló, kavargó, dúló érzéseket. Az óvodáskorú gyermekeknél a romantikus érzéseken túl mintegy életkori sajátosságként jelentkezik saját testük felfedezésének vágya, és ezzel együtt arra is kíváncsivá válnak, hogy miben különbözik a saját testük a másik nem képviselőinek testétől. Gyermekünk szexuális fejlődésével kapcsolatban szülőként felelősségünk világosan ismerni, hogy mi tekinthető az adott életkorban normális viselkedésnek, és mik azok a jelek, amik problémára utalhatnak, és fokozott odafigyelést, esetlegesen szakértői segítséget igényelnek. Normálisnak tekinthető, és várható, hogy:

- Gyermekednek konkrét kérdései lesznek a nemek közötti különbségről, az intim testrészekről, a tisztálkodási és WC használati szokásokról, a terhességről, szülésről stb.
- Fokozott érdeklődéssel vizsgálhatja a nemi szerveit, és ez örömet okoz neki.
- Előfordulhat, hogy mutogatja a saját intim testrészeit, és érdeklődéssel szemléli a másokét.
- Óvodástársával/társaival elkezdhetnek olyan játékokat játszani, melynek célja egymás testének felfedezése. Fontos, hogy a gyerekek között normálisnak tekinthető érintkezések mindig konszenzuson, közös megegyezésen alapulnak, azaz mindkét fél benne van a dologban. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy amikor 'rajtakapod' őket, többnyire kuncognak, nevetgélnek, azaz láthatóan örömüket lelik a közös játékban."

Piros zászlós jelek, amikor érdemes szakértő segítségét kérni

- Ha a gyermek valódi szexuális kapcsolatot próbál létesíteni más gyerekekkel.
- Ha a gyerekek közötti érintkezés nem közös megegyezésen alapul, azaz a természetes életkorból fakadó kíváncsiság testi sértés, zaklatás formájában elégül ki.
- Ha a gyermek rendszeresen ismétlődő jelleggel meztelenül mutogatja magát közösségben.
- Ha 12 éves kor alatt találkozik pornográfiával bármilyen információs csatornán keresztül.

Rostás Bianka
Rostás Bianka
Kövesd az SzJGer.hu oldalt!


Az SzJGer.hu-n kiválaszthatod az ofődet, megismerheted az új "osztálytársaidat", ellenőrizheted a házidat az oldalt segítő (valódi) tanárokkal, részt vehetsz a nyereményjátékokban, szaktanácsadóinkat bármilyen témában megkérdezheted és csatlakozhatsz kedvenc kludbjaidhoz is.


IRÁNY AZ SZJGER.HU OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.