Többet keres a feleséged? Szexuális gondot okozhat

2013.05.29. 18:07

Egy friss kutatás szerint nagyobb eséllyel küzd impotenciagondokkal az a férfi, aki kevesebbet keres párjánál: a feleségüknél alacsonyabb jövedelmű férfiak tíz százalékkal gyakrabban kérnek potencianövelő szereket orvosuktól, mint azok, akik több pénzt visznek haza az asszonynál.

A Personality and Social Psychology Bulletin című lapban közzétett vizsgálatból az is kiderült, hogy mindez nem igaz azokban az esetekben, ahol már a házasság kezdetekor is ez a helyzet állt fenn, valamint azokra a párokra sem, akik nem házasok. Mindennek az állhat a hátterében, hogy a házasság még mindig sok sztereotípiát von maga után, melyek közül az egyik, hogy a férfinak kell a kenyérkeresőnek lenni. 

Forrás: Thinkstock

A nőket is megviselte a férjük alacsony jövedelme

A tanulmány során a szakemberek először valamennyi dán lakosra nézve összegyűjtötték a demográfiai adatokat, illetve az összes receptre felírt gyógyszert 1997 és 2006 között. Végül leszűkítették a vizsgálati alanyokat 569.000 olyan 25 és 49 év közötti párra, ahol mindkét fél teljes munkaidőben dolgozott. Az eredmények azt mutatták, hogy nem csupán a férfiakat viselte meg, ha ők kerestek kevesebbet, hanem a nőket is, akik szintén gyakrabban írattak fel maguknak altatót vagy nyugtatót, mint azok a feleségek, akiknek férjüknél alacsonyabb jövedelme volt.

A munkahely helyett a hálószobában bizonyítanak?

Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem professzora kétféle magyarázatot is elképzelhetőnek tart a fenti jelenségre. Az egyik, hogy a férfiakat, akik kevesebbet keresnek párjuknál, félelemmel tölti el ez a helyet, és ezt a félelmüket a hálószobába is magukkal viszik, ahol így képtelenek megfelelő módon teljesíteni. A másik lehetséges ok, hogy ezek a férfiak azért íratják fel a potencianövelő gyógyszert maguknak, hogy nehogy a hálószobában is elveszítsék férfiasságukat, amit véleményük szerint a hétköznapokban már elvesztettek azáltal, hogy nem ők viszik haza a több pénzt.

Egyre több férfi megy gyesre

Mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, ma már nemcsak az nincs kőbe vésve, hogy a nő keresi a kevesebbet, hanem az sem egyértelmű, hogy ki marad otthon a babával. Egyre többen mennek gyesre ugyanis a férfiak közül - legalábbis külföldön. A jelenség oka, hogy egyre több családban fordul elő, hogy a nő ugyanannyit vagy többet keres, mint a férfi, s ilyenkor az anya többéves kimaradása a munkából jobban megterheli a családi kasszát, mint ha az apa teszi meg ugyanezt. Általában ezekben a helyzetekben döntenek úgy a férfiak, hogy vállalják a gyedet és a gyest, ami nekik ugyanúgy jár, mint az anyának.

Félelmek: szeretni fog a babám?

A legelső kifogás e módszerrel kapcsolatban valóban az, hogy az anya valamitől megfosztja nemcsak a gyermekét, de saját magát is. Hiszen nőiességünkhöz hozzátartozik a tudat, hogy ellátjuk gyermekünket, kiteljesedünk az anyaságban, s csak az ovi vagy a bölcsi éveiben térünk vissza a munkához. Sok nő attól tart, hogy ha nem ő látja el élete első pár évében a babáját, akkor az nem is kötődik majd hozzá igazán, vagy nem hiszi el, hogy egy férfi is képes lehet megfelelően ellátni a szülői teendőket.

Nem minden férfi alkalmas gondoskodó szerepre

Egyik tévhit sem igaz, bár valóban nem mindegyik férfi alkalmas a gondoskodó szerepre. Zömüknek igenis fontos, hogy a férfias sztereotípiáknak megfeleljenek, dolgozzanak, versenyezzenek, teljesítsenek, míg párjuk otthon van a gyermekükkel. A kulcsszó az önkéntesség: amelyik családban ez nem okoz problémát, vagy maga az apa veti fel, ott biztonságosan alkalmazható módszer, bár általában a pici féléves koráig azért jó, ha az anya tudja gondozni. Az apáknak pedig kimutathatóan jót tesz, ha kicsit kiszállnak a mókuskerékből, s megismerik a világ és lelkük egy másik oldalát: a legtöbb gyesen lévő apuka nem bánta meg a döntését, nyugodtabb lett, és élvezi, hogy részt vehet gyermeke életében.

Pénzzel jutalmazni a jó jegyeket és a házimunkát - Jót teszünk vele?http://www.life.hu/hazitunder/20121018-nevelesi-tanacsado-jo-dolog-penzzel-jutalmazni-a-jo-jegyeket-es.html Milyen korban mennyi zsebpénz az ideális? Így adj a gyerek kezébe pénzt!http://www.life.hu/hazitunder/20121010-gyermek-es-penztudatossag-igy-kezeld-a-zsebpenzt.html 17 éve él egy német asszony pénz nélkül - Boldogabb, mint amikor volt pénze és munkájahttp://www.life.hu/hazitunder/20120918-17-eve-el-penz-nelkul-heidemarie-schwerme-egy-nemet-asszony.html Anya, ki fog megtanítani, hogyan legyek gazdag?http://www.life.hu/anyaskodj/20130412-penzugyi-neveles-az-altalanos-iskolakban-egeto-szukseg-lenne-ra.html Íme a világ leggazdagabb graffitiművészehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130416-hello-mango-blog-david-choe-a-vilag-leggazdagabb-es-legmenobb.html Tolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb emberehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130109-carlos-slim-helu-a-vilag-leggazdagabb-embere.html Újévi babonák - Így leszel gazdag 2013-ban!http://www.life.hu/anyaskodj/20121217-ujevi-babonak-igy-lesz-gazdag-es-sikeres-eved-2013ban.html
fizetéscsaládpénzsztereotípiaférfiasságfeleségszexuális viselkedés