bezzeganya nőgyógyász blog hálapénz szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Bezzeganya blog egyik kismamája kiszámolta, hogy kétszázezer forintba kerülne, ha az orvostól a szülésznőn keresztül a nővérkéig bezárólag mindenkinek odaadná a hálapénzt. De jogos ekkora összeg azért, hogy valaki kifejezze a háláját?

"A tanácsotokat szeretném kérni. Öthónapos terhes vagyok (ez az első terhességem), egy magánklinikára járok terhesgondozásra. A nőgyógyászommal elégedett vagyok, és egészen mostanáig úgy terveztem, hogy nála szülök. Mivel eddig csak minimális kapcsolatom volt az egészségügyi rendszerrel, ezért a paraszolvencia problémája csak mostanában kezdett el foglalkoztatni, mióta barátaimat és ismerőseimet egyre többet kérdezgetem az szülési tapasztalataikról.

Meghallgattam őket, felmértem a helyzetet, és arra jutottam, hogy nem szeretnék 150-200 ezer forint hálapénzt szétosztogatni szülésem alkalmából (a mostani tarifák szerint, amennyire látom, itt tartanánk az orvos, a szülész, a nővérek és csecsemőgondozók kifizetése után). Nem, nem rokkanna bele a család - bár ez a kiadás szerény megtakarításaink jelentős részét felemésztené, ezekre pedig munkaképtelen hónapjaim alatt nagy szükségünk lesz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Azért nem szeretném ezt a pénzt kifizetni, mert:

- Ilyen összegű hálapénz - pláne, ami az orvos és a szülész díjazását illeti - messze túlmegy azon, amit hálája kifejezéseként bárki kifizetne. Úgy tűnik, a közvélekedés az, hogy mi itt valamilyen plusz szolgáltatásért fizetünk - ti. azért, hogy azok a szakemberek segítik a szülésünket, akiket mi választottunk, nem pedig az ügyeletben lévő dolgozók.

- Amennyiben valóban ez a helyzet, akkor azt gondolom, hogy ez a szolgáltatás erősen túlárazott. Ezeket a borsos árakat kizárólag azért követelhetik meg az orvosok, mert a nők többsége végtelenül szorong a szüléstől, és szeretné magát valamelyest biztonságban érezni. Ha viszont ez így van, akkor nem tökéletesen világos, hogy azért fizetek, hogy valamilyen pluszt kapjak, vagy azért, hogy ne fosszanak meg a minimálisan kielégítő szolgáltatástól, amely, úgy gondolom, mindannyiunkat megillet.

Mindazonáltal szép dolog az elhatározás, de ettől még nem tudom, mit tegyek."

Szerintetek melyik a jobb? Nyíltan szembemenni mások elvárásaival és elviselni annak kellemetlen következményeit, vagy akaratod ellenére elismerni a pénzügyi elvárások jogosságát és fizetni? Egy hezitáló, 5 hónapos terhes olvasó gondolataid olvashatjátok a Bezzeganya blogon.


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.