Bűbájos házikó egymillió forintból

ház a nap cikke olcsó domb házépítés természetes alapanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Simon Dale-nek nem volt pénze házat venni, így épített magának egyet. De nem akármilyet: pár barát közreműködésével mindössze egymillió forintnak megfelelő összegből hozott össze egy egyedi, hangulatos, "zöld" otthont. Mivel első látásra beleszerettünk ebbe a házikóba, ezért utánajártunk, hogy hazánkban vajon fel lehet-e építeni ennyi pénzből egy domboldali kunyhót.

Házikó 4 hónap alatt

A Dale család walesi háza része a környezetnek: domboldalba ásták, tetejét moha és fű fedi, a fő építőanyagok is természetesek: közeli köveket, földet, erős gallyakat, fatörzseket, szalmát, meszet használtak megépítésekor. A kályha fatüzeléses, vizet a közeli forrásból nyernek, áramot a napfénytető szolgáltat, és még a hűtőjük is léghűtéses. Derékszöget ne is keressünk benne: az egyedi, kuckós kis lak pont természetességével hódította meg nemcsak a Dale család, de számtalan lelkes követő szívét is. A pláne a házban az, hogy Simon Dale nem egy híres építész, csupán egy átlagos, jó kézügyességű férfi, aki a barátai és pár szerszám segítségével alig négy hónap alatt felépítette a családi házat, potom 3000 fontból. "Mindenki megépítheti a saját házát. Nem kell más, csak önbizalom, fizikai állóképesség és néhány barát, akik segítenek" - vallja Simon Dale, és valószínűleg igaza is van.

Forrás: www.beingsomewhere.net
Forrás: www.beingsomewhere.net

Én is akarok egy ilyet!

Egy ilyen kis házikót Walesben sem könnyebb vagy nehezebb megépíteni, mint hazánkban, csupán egy ötletes és kivitelezhető terv szükséges hozzá, néhány kitartó férfi, no meg néhány jó tanács. Simon Dale tippjeit magyar specialitásokkal egészítettük ki.

Építs domboldalba - csak kérj engedélyt!

Érdemes a házikót domboldalba ásni, mert így védve van, a fejtésből származó kő és föld pedig jól jön majd az alaphoz és a támfalhoz - mondja Dale. Magyarországon egyébként több dombház és földház is található, Nagy József Máriahalmon félig a föld alatt él egy kör alakú dombházban. Az épület tetején napelemek találhatók, kerete betonból, falai vályogból készültek, tetején a Dale házhoz hasonlóan fű található. A szentendrei szigeten is megcsodálhatsz egy dombházat a Babinszki család tervezésében, Hegedűs Zsolt élő házai is gyönyörűek, de Köveskálon a hatóságok nemtetszését kiváltó Rácz Lehel életháza is szolgál érdekességekkel. Azt azonban jó tudnod, hogy a dombházak megépítéséhez éppúgy szükségesek a különböző engedélyeztetések, mint a szokásos lakóházakhoz - a papírok hiányában hozzá sem érdemes fogni az építkezéshez. A különböző jogi kérdésekről, tervekről viszont akár azoknál is érdeklődhetsz, akik már megépítették a maguk bioházát.

Forrás: www.beingsomewhere.net
Forrás: www.beingsomewhere.net

Fa és szalma - vigyázz az erdővel!

A Dale ház tartószerkezete beton helyett fából készült, melyhez a közeli erdőből vágtak ki fákat, illetve hulladék faanyagokat is használtak. Mindez Magyarországon már nem ilyen egyszerű: hacsak nincs saját erdőnk, akkor bizony fizetnünk kell a faanyagért, hiszen csak úgy egyetlen erdőbe sem mehetünk be fát vágni. Az önmagát tartó, látványos tetőszerkezet is fából készült, ám hazánkban gond lehet az építési tervek benyújtásánál, ahol sokszor ragaszkodnak a beton használatához. Ugyanez igaz a szalma használatára is: Simon szalmabálákat használt a falak, a padló és a tető szigeteléséhez, melyet könnyű beépíteni, és hihetetlenül hatásos hő- és hangszigetelő anyagként ismert hazánkban is. Csakhogy az már nem egyértelmű, hogy tanúsítvány nélküli anyagot felhasználhatunk-e egy hazai ház építésénél. A belügyminisztérium szakmai állásfoglalása szerint részletes gyártmányterv benyújtása és felelősségvállalás esetén természetes anyagot is építhetünk a házunkba, de Rácz Lehel házánál például pont emiatt jelentek meg problémák a hatóságok részéről.

Alapozás és szigetelés - tudd, mi az, amit engedélyeztetni lehet!

Mivel a szalma igen érzékeny a nedvességre, a Dale háznál nagyon oda kellett figyelni a szigetelésre. A ház alapját vízzáró fóliával fedték, erre hulladékfából készült raklapréteg került, rá a szalmabálák, majd erre került rá a szintén hulladékfából készült padló. A falak alapjait kövek képezik, így óvják meg a szalmát a talaj nedvességétől, a falakat pedig légáteresztő mészvakolat fedi. A tető szigetelése is szalmával, illetve vízzáró fólia használatával készült, a tetőszerkezetre kerülő föld pedig az épület hőtehetetlenségét növeli, és nyáron megóv a túlzott felmelegedéstől. Magyarországon problémás lehet a dombház engedélyeztetése, hiszen félig-meddig föld alá építkezünk, és a megfelelő alapozás, szigetelés kérdése is gondot okozhat, ám ez nem jelenti azt, hogy egy jó terv nem kivitelezhető, csupán meg kell találnunk a megfelelő kompromisszumokat.

Forrás: www.beingsomewhere.net
Forrás: www.beingsomewhere.net

Építőanyag innen-onnan

Simon Dale nemcsak a munkaerővel spórolt - a házat ő maga építette apósa és néhány barát segítségével -, de az alapanyagokkal is. Dale szerint szinte bármi, amire szükséged van egy házhoz, megtalálható valamelyik közeli szemétdombon vagy piacon, innen lehet vezetékeket, ablakokat - szinte bármit - szerezni. Ha szemfüles vagy, akkor építkezések után maradt hulladékok között vagy vidéki udvarok eldugott sarkaiban valóban használható anyagokat találhatsz. Egy építési vállalkozó ismerős vagy saját bontásból származó régi ablakok, téglák, kövek, más építőanyagok ilyenkor kincset érhetnek. A spóroláshoz a természet erőit is segítségül kell hívnod: Simonék kandallója a gáznál jóval olcsóbb fával működik, a füst speciális, energiatakarékos kúpon megy át, hogy a meleg minél tovább megmaradjon, a hűtőjüket a föld alól származó levegő hűti, fény a tetőablakokon át érkezik, az áram pedig napelemekből. Vizet a közeli forrás szolgáltat, de a tetőről lecsorgó esővizet is felfogják, ami jól jön mosásnál vagy locsolásnál. Ezeket a praktikákat saját hazai házadnál is alkalmazhatod, így nemcsak a lak felépítésénél, de később a rezsiköltségen is spórolhatsz.

Szemkápráztató mediterrán teraszokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130625-olasz-es-gorog-mediterran-teraszt-varazsolhatsz-a-sajat-kertedbe.htmlA jövő háza okosabb lesz lakójánálhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130423-a-jovo-haza-okosabb-lesz-lakojanal-betororiaszto-zene-idozitett-forro.htmlKreatív anyukák, akik mertek nagyot álmodnihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130516-kreativ-anyukak-akik-csalad-mellet-kezmuves-foglalkozaba-kezdtek.htmlFéltékeny vagy? A lakásodban van a hibahttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110307-feltekenyseget-okozo-dolgok-a-feng-shui-szerint-a-lakasban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.