A gyámhivatal kezében Szellő ikreinek sorsa

ikrek gyámhivatal árva elhelyezés Szellő István Fővárosi Gyámhivatal felügyelet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A híradós a kicsi keresztszüleinél helyezné el a félárva kicsiket, jogilag azonban a vér szerinti rokonoké az elsőbbség - írja a Bors.

A négyéves Manna és Alen szír származású anyukája hétfőn hajnalban hunyt el. A híradós még a terhesség elején, 2009-ben szakított a nővel. Ahogy a Life.hu is megírta, az ügyben a legutolsó fejlemény az volt, hogy az elhunyt édesanya a szintén szíriai származású, jelenleg Amerikában élő unokatestvérére és feleségére bízta volna az ikreket, a műsorvezető viszont egy baráti házaspárra, akik a gyerekek keresztszülei is.

Forrás: RTLKLUB/Sajtóklub
Forrás: RTLKLUB/Sajtóklub

A végső döntésbe azonban közbeszólhatnak az idevonatkozó, szigorú szabályok. "Egy olyan halálesetnél, ahol csak az egyik szülő nevelte a kicsiket, a gyámhivatal azonnal intézkedni kezd. A sorrend a következő: ha van törvényes apja a csemetéknek, akkor a jog szerint automatikusan feléled a felügyeleti joga. Ha ő alkalmas a nevelésre, a gyerekeket nála helyezik el. Ha nem, akkor vér szerinti rokont keresnek. Ha ilyen sincs, akkor állami gondozásba kerülhetnek" - magyarázta dr. Izsák Orsolya ügyvédnő.

A Fővárosi Gyámhivatal illetékese azt is elmondta, hogy a jogszabály alapján most az édesapa látja el a törvényes képviseletet. "Ha az apa "csak" nevelni nem hajlandó a gyerekeket, de nem akarja őket örökbe adni, akkor meg kell neveznie egy harmadik személyt, aki gyámság alá veszi a piciket." Így folytatta: "Tíz év múlva Mannát és Alent be fogja hívni az illetékes gyámhivatal, ahol nyilatkozniuk kell. Ekkor dönthetnek a gyerekek először a saját sorsukról. Ha akarnak, az apjukhoz költözhetnek, de dönthetnek úgy is, hogy maradnak azoknál a nevelőszülőknél, akiknél a gyermekkoruk telt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.