Így tüntesd el a kínos foltokat! Házi praktikák

szőnyeg folt rozsda rágógumi vasalás viasz tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasaláskor rádöbbenni, hogy a frissen mosott ruha foltos maradt - ez az egyik legbosszantóbb dolog. Szerencsére több praktika is létezik, mellyel vasaló segítségével szabadulhatsz meg a pecsétektől, sőt, a viasztól is.

Gyertyafolt ellen

Az őszi-téli időszakban gyakran előfordul, hogy a jó hangulatért felelős gyertyákból csöpögő viasz a ruhánkon vagy a szőnyegen landol. Ekkor sem kell kétségbeesni, hiszen egy kés, némi itatóspapír és egy vasaló segítségével könnyedén eltávolítható. Először szedd le késsel a megdermedt viaszt, majd helyezz a folt alá és fölé egy-egy darab itatós- vagy más nedvszívó papírt. Langyos vasalóval addig vasald a területet, míg a megolvadó viaszt magába nem szívja a papír, de arra azért vigyázz, hogy ne nyomd rá erősen a vasalót az anyagra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A bosszantó rágógumik

A ruhába, kabátba ragadt rágógumi legjobb ellenszere a mélyhűtős kezelés, hiszen a megdermedt gumit egyszerűen leszedhetjük. Akadnak azonban makacs rágógumifoltok, amik így még nem távolíthatók el teljesen, ekkor jöhet egy kis vasalós melegítés. Ehhez először nedvesítsd be a ruhát, majd tegyél a rágógumimaradékra egy papírt. Langyos, gőzölős vasalóval simítsd át, így jó esetben a megolvadó rágógumi a papíron landol.

Gondok a szőnyeggel

Ha a szőnyegben esett kár, a vasaló akkor is jó szolgálatot tesz. A kellemetlen zsírfoltok esetében egy itatóspapír vagy barna csomagolópapír segíthet, amit a foltra téve átvasalunk. Ha a molyok támadtak meg egy szép, régi szőnyeget, erős gőzölős vasalóval menj át rajta többször egy vizes ruhán keresztül, így a peték elpusztulnak. Ha egy régóta a helyén álló, nehéz bútor hagyott nyomot a szőnyegen, akkor is jól jön a nedves ruhán át történő gőzölés - a kezelés végén ne felejtsd el átkefélni a folt helyét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Rozsda ellen is jó

A ruhára került friss rozsdafoltot sós, citromleves kezeléssel tüntetheted el, de ha sötét színű a folt, akkor a citrom- vagy borkősavba beáztatott foltos részt vasald át alacsony hőfokon, majd öblítsd ki az anyagot.

Amikor maga a vasaló okoz foltot

Ha a sötét színű nadrág kifényesedett a vasalás helyén, egy kis ecetes vizes spriccelés segíthet a dolgon: tiszta rongyot márts ecetes vízbe, és azzal kezelgesd a fényes részt, majd a gőzölős vasalót húzd át párszor a folt felett anélkül, hogy rányomnád. Ahhoz pedig, hogy a vasaló ne hagyjon csúnya, barna foltokat a ruhán, a megfelelő hőmérséklet mellett a talp tisztítására is ügyelj!

Így vasalj, hogy illatos legyen a ruhádhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130925-igy-vasalj-hogy-illatos-legyen-a-ruhad.htmlKárpittisztítás: filléres szerek a foltok ellenhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120924-karpittisztitas-hazilag-filleres-szerekkel-a-foltok-ellen.htmlSzűk és zsúfolt? Trükkök aprócska otthonokbahttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-szuk-es-zsufolt-a-lakasod-optikai-trukkok-kis-alapteruletu-otthonokba.htmlÍgy lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.