szájhigiénia rágózás illemszabályok gyerekek középfülgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekkori rágózásról erősen megoszlanak a vélemények: egyes iskolákból teljesen kitiltják, több szülő is csak rossz szokásnak tartja, mások a fogszuvasodás elleni védelemről beszélnek. Nemcsak a rágók alakultak át az elmúlt évtizedekben, de a rágógumizó gyerekek is: sok esetben már ötévesen, az óvodában elkezdenek rágózni a kicsik.

5 éves korig nem ajánlott

A legtöbb iskoláskorú gyereket már nehéz lebeszélni arról, hogy rágózzon, de a szokás az oviban is egyre elterjedtebb. A cukorral és színezékkel dúsított rágók - akár olvadnak, akár nem - a tejfogak épsége miatt 5 éves kor alatt - sőt, afelett sem - nem ajánlottak, ahogyan a rendszeres rágózás sem. Iskoláskorú gyerekeknek már vásárolhatsz nem mentolos ízesítésű, cukormentes rágót, ami még a fogszuvasodás ellen is véd egy bizonyos fokig, vagy xilittartalmánál fogva a középfülgyulladás ellen is biztosít némi védelmet. 3 éves kor alatt viszont egyáltalán nem ajánlott rágót adni a kisgyereknek, hiszen még ha el is magyarázzuk nekik az alapvető szabályokat, könnyen félrenyelhetik, vagy belepasszírozhatják a szőnyegbe vagy a kanapé anyagába. Arról nem is beszélve, hogy mi mindent nézhet rágónak egy kisgyerek, miközben a nagytesót vagy a felnőtteket próbálja utánozni.

Forrás: Thinkstock

A rágózás illemszabályai

Bár rágózni jó móka, minden gyereknek meg kell tanulnia a hozzá tartozó szabályokat is: nemcsak saját testi, de mások ruhájának vagy hajának épségében is. Bár maga a szokás egyre elterjedtebb, még mindig vannak, akiket idegesít, ha feltűnően rágózó, buborékokat pukkantgató gyerkőccel kell együtt utazniuk - még otthon érdemes elmagyarázni, hogy legyünk tekintettel másokra is. Ha az iskolában ragaszkodnak hozzá, hogy a rágózás tilos, akkor ne csempéssz be mégis egy-egy adagot a táskájába azzal a felkiáltással, hogy jót tesz a fogaknak, jobb akkor a rágógumizást az iskolán kívülre hagyni.

Mindeközben azt sem árt a gyerekkel megértetni, hogy a rágó bizony ragad: nem ér lányok hajába vagy mások ruhájára ragasztani, nem is beszélve a pad vagy szék alá elhelyezett ragacsszörnyekről. Ha már nincs rá szüksége, csomagolja egy darab papír zsepibe, és dobja a kukába. Alapvető szabály az is, hogy rágóval a szájában egy gyereknek sem szabad futkosnia a félrenyelés veszélye miatt, ugyanígy nem érdemes kísérletezni azzal sem, hány rágóval a szájában tud még inni vagy enni. S bár semmiféle gondot nem okoz, ha véletlenül lenyeli, jobb, ha a már nem használt rágó a szemetesben, és nem a gyerkőc gyomrában landol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.