Csörgő helyett köldökzsinór-temetés

bizarr köszöntés szokás újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nálunk, ha egy kisbaba megszületik, virágot, csokit viszünk az újdonsült anyukának és kisruhát, kiszoknit, csörgőt a gyereknek. De ahány ház, annyi szokás - vannak országok, ahol egészen meglepő módon ünneplik az újszülöttek világrajöttét. Íme, néhány igen különös szokás és szertartás a világ más tájairól. Ne próbáld ki őket!

Tudtad, hogy Bulgáriában úgy vélik, hogy az ördög - mivel igen irigy és féltékeny típus - minden egyes jókívánságot és bókot ellop, amit egy újszülött kap? Éppen ezért, amikor megszületik egy kisbaba, az nemhogy dicséretet nem kap, egyenesen azt kívánják neki, hogy egy csirke tojjon rá, lehetőleg jó nagyot!

Forrás: Thinkstock

Hasonlóan furcsa módon, már-már ijesztően üdvözlik a csecsemőket Indiában. Itt ugyanis az a szokás, hogy úgy kívánnak jó szerencsét a kisbabának, hogy felviszik őt a háztetőre és ledobják a magasból. Az épület alatt állnak néhányan, kezükben egy kifeszített pokróccal, amivel a kicsit a zuhanás után elkapják, ám ettől függetlenül ez egy igen veszélyes mutatvány. Olyannyira, hogy különböző aktivista csoportok már többször is tüntettek eme furcsa rituálénak a betiltása érdekében. Bízunk benne, hogy hamarosan sikerrel járnak! Hasonlóan, a kisbaba életét veszélyeztető szokás alakult ki Spanyolországban is. Ebben a mediterrán országban minden évben megrendezik az El Colacho nevet viselő, kisbaba-átugró versenyt. Igen, ez pontosan az, aminek látszik. A verseny időpontját megelőző 12 hónapban született csecsemőket összegyűjtik, lefektetik őket szorosan egymás mellé a földre, majd az ördögjelmezekbe bújt férfiak nekifutásból átugorják őket - ezzel tisztítva meg a gyerekeket az eredendő bűntől.

Forrás: AFP

Balin kevésbé drasztikus a helyzet, ám itt is különös rituálé alakult ki a történelem során: a világra jött csecsemő lába születése után 105 napig nem érinthet talajt. Éppen ezért az anyuka a kisbabát több mint három hónapig nem teheti le a földre. Jordániában a születés körüli különös szokások nem is a kisbabát, sokkal inkább az édesanyját érintik. Közvetlenül a szülés után az anyukának hatalmas, többfogásos, forró ételekből összeállított menüt kell elfogyasztania, amihez forró italokat kell innia. Erre azért van szükség, mert ebben a közel-keleti országban úgy tartják, hogy a szülési fájdalmaktól a nő csontjai valósággal szétnyílnak, amelyek csak forró ételektől és italoktól képesek visszanyerni eredeti állapotukat. Ha az asszony nem fogyasztaná el az előírt módon az ünnepi lakomát, a testében a csontjai nyitva maradnának, aminek köszönhetően a későbbiekben reumatikus megbetegedésre számíthatna. A Jamaicában érvényben lévő népszokások sem kevésbé különösek, mint az eddig felsoroltak: ebben a kultúrában a megszületett kisbaba köldökzsinórjának egy darabját - miután levágták - jó mélyre eltemetik a földbe, ami fölé egy facsemetét ültetnek. Ez az élet soha véget nem érő körforgását szimbolizálja.

Elcseréltek két újszülöttet egy orosz kórházbanhttp://www.life.hu/anyaskodj/20131127-elcsereltek-ket-ujszulottet-egy-orosz-korhazban.htmlTündéri újszülöttek, csillogó szemű kismamákhttp://www.life.hu/life/galeria/20131112-tunderi-kisbabak-csillogo-szemu-anyukak-egynapos-csecsemok-edesanyjukkal.htmlNem lélegzik az újszülött? Natalie segíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20131003-szulesszimulator-segit-az-afrikai-szulesznoknek-hogy-csokkentsek-a-szulo-anyak.html14 percig volt halott az újszülötthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130309-14-percig-volt-halott-az-ujszulott-megis-tulelte.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.