Kötelező ovikezdés 3 évesen, családi napköziben

Forrás: Thinkstock -
óvoda éves kor kötelező család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2014. szeptember 1-től a 3 éves gyermekek számára kötelező az óvodába járás. A változás először azokat a gyerekeket érinti, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket.

A törvény felmentési lehetőséget biztosít a fenti szabály alól, amennyiben azt a szülő kezdeményezi a jegyző, illetve egyházi és magánintézmény esetében a fenntartó felé. A döntéshez az óvodavezető és a védőnő egyetértése szükséges. A kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól felmentés a gyermek ötödik életévének betöltéséig adható, amennyiben ezt a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolttá teszi.

5 éves kortól mindenki óvodaköteles!

Betöltött 5. életévtől minden gyermek számára kötelező - az iskolaérettség eléréséig - 1 évet akkreditált óvodában tölteni.

Ha gyermekünket magánóvodában szeretnénk elhelyezni, akkor kiemelt fontosságú, hogy a döntés előtt tájékozódjunk az intézmény akkreditációjával kapcsolatban. (Amennyiben az intézmény nem akkreditált, úgy 5 éves kortól másik óvodát kell keresnünk.) Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes önkormányzat oktatási hivatala ad tájékoztatást, illetve az Oktatási Hivatal honalapján is rákereshetünk az intézményre.

Forrás: Thinkstock

Az óvodai beíratás rendje nem változott, főszabályként a gyermeket abba az óvodába kell beíratni, amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol a szülő dolgozik. A lakóhely, tartózkodási hely alapján illetékes óvoda a jelentkezést csak helyhiány esetén utasíthatja el. A felvételről az óvoda vezetője dönt.

Melyik intézménytípus a megfelelő?

Ezt mindenki egyéni igényei – és persze pénztárcája – alapján döntheti el. Az önkormányzati óvodák ingyenesen vehetők igénybe, a magán, egyházi óvodák és a családi napközik térítési díj ellenében fogadják a gyerekeket. Összességében elmondható, hogy az önkormányzati óvodákban felkészült pedagógusok, fejlesztő pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel - nagyobb csoportlétszám mellett. A 3 éves kortól kötelező óvodai elhelyezéshez szükséges férőhelyeket az önkormányzatoknak kell biztosítani. Ez egyes esetekben 25-30 fős csoportokat is eredményez. Ha a kicsi igényli a nagyobb odafigyelést, biztonságot nyújt számára egy kisebb közösség, vagy szimpatizálunk valamilyen alternatív módszerrel, akkor a magánovi és a családi napközi, azaz csana kínál jobb megoldást.

5 éves korig családi napköziben is elhelyezhető az óvodás korú gyermek!

2013 májusában elfogadott módosítás alapján a 3 éves kortól kötelezővé tett óvodáztatás családi napköziben is teljesíthető. A szülő döntése alapján így: önkormányzati, magán- és egyházi óvodák mellett családi napköziben is elhelyezhető 3 éves, óvodaköteles gyermekünk. Előírás, hogy a csanában óvodapedagógus foglalkozzon a kicsikkel, illetve az intézménynek figyelembe kell vennie az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.