Ezt esszük 2014-ben - a legtrendibb ételek

Forrás: Thinkstock -
fashion week gasztronómia étel 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2013-ban a macaron vitt mindent, de idén vajon mik lesznek a trendi ételek? A nemzetközi gasztro-nagyágyúk a következőket jósolják nekünk: keverünk mindent, a sósat az édessel, a japán konyhát a zsidóval, a thai-t az északival, az indiait a mexikóival. De végre egyre népszerűbb a slow food és a zöld gasztronómia is. Hajrá!

Első számú kedvenceink

A pho leves maceszgombóccal különleges párosításnak ígérkezik. A pho a vietnami konyha nagyszerű utcai levese. A 20. század első évtizedeiben a hús még kevéssé jellemezte, volt benne tofu, gomba, egyebek, de hús csak elvétve. Az alapja húsleveslé, amiben rizstészta, hús (többnyire csirke vagy marha), zöldfűszerek, lime és számos más finomság is van. Ezt a változatos ízvilágú, gazdag levest – melynek elkészítése egyszerű, egészen könnyen megtanulható – a legújabb gasztrotrendek szerint a zsidó konyhában közkedvelt maceszgombócokkal fogjuk fogyasztani. Az év másik nagy várományosa a kimchi quesadilla, ami gyakorlatilag a taco és a füstölt csülök párosítása.

Forrás: Thinkstock

Véget ér a streetfood-őrület?

Kevesebb hamburger fogy majd idén – legalábbis az amerikai gasztrokirályok szerint. Azért nem kell azonnal felvásárolni a meglévő készleteket és hirtelen mozdulattal a fagyasztóba rejteni, ugyanúgy lehet majd kapni őket, csak éppen idén nem sült krumplival fogjuk őket enni, hanem inkább a sokkal egészségesebb gyümölcs- és zöldségturmixokkal és smoothie-kal.

A karfiol az új steak

A karfiol népszerűsége évről évre nő, talán sokoldalú felhasználásának köszönhetően. Míg régebben maximum rántották, vagy levest készítettek belőle, manapság már a krumplipüré helyett is karfiolpürét készítenek. Sőt, a legújabb trendek szerint Amerikában egyenesen a steaket helyettesítik vele – ami igazából a grillezett karfiolnak felel meg. És itt a karfiol útja korántsem ér véget: idén gyakorlatilag minden étel készülhet ebből a zöldségből: így például a rizottónkat is ízesíthetjük vele, de még tortát is készíthetünk belőle.

Forrás: Thinkstock

Divatban a keserű

A gasztroguruk megfigyelték, hogy a négyféle ízvilágból – az édesből, a savanyúból, a sósból és a keserűből – a keserű íz az, amit a legkevésbé fogyasztunk, ezért úgy döntöttek, idén azokat az ételeket népszerűsítik, amelyek ezt az ízt hordozzák magukban. A keserűlikőrök eddig is népszerűek voltak, de a vízitorma és a grapefruit is sztár lesz 2014-ben.

Vége a macaron egyeduralmának

A 2013-as évben szinte a csapból is macaronok folytak, a mindenféle ízesítésű és színű édes falatkák mindenki szívébe belopták magukat. Idén azonban úgy fest, vége a macaronok egyeduralmának, mert habár továbbra is megőrzi népszerűségét, 2014-ben az eklerfánk is helyet követel magának a menő édességek között. Érdemes a hagyományos recept mellett kipróbálni a sós eklert, a sajtosat, a zöldfűszereset, a mangósat, esetleg pástétomos töltelékkel is készíthetjük. De a pisztáciás, a mogyoróvajas, a zöld teás vagy a szezámmagos is izgalmas ízesítésnek tűnik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.