Energiatakarékos tippek – így spórolj!

Forrás: Thinkstock -
spórolás energia család tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spórolni szeretnél, de nem tudod, hogyan? Az energiatakarékosság világnapja alkalmából (március 6.) összegyűjtöttünk néhány hasznos és pénztárcát is kímélő tippet, amivel energiát takaríthatsz meg az otthonodban.

Takarékoskodj a vízzel!

Az egyik leghatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát vízmelegítési lehetőség a villanybojler, amelynek egyik előnye, hogy a csap megnyitása után rögtön melegvizet ad, így nem kell feleslegesen a vizet folyatni, működése csendes, megbízható; a víz hőfoka könnyen szabályozható. Működtetése során a bojler hatékonysága, hatásfoka csökkenhet a lerakódott vízkőtől, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgáltatni a készüléket, a fűtőszálat vízkőteleníteni!

Ügyelj a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolsz el.

Forrás: Thinkstock

Ha kádban fürdesz, körülbelül 160 liter vizet használsz el. A takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég.

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra érdemes víztakarékos rózsát szerelni.

A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni, így szabályozható a felhasznált vízmennyiség.

Fogmosás közben folyóvíz helyett használj poharat!

Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használj folyóvizet, csak az öblítéshez.

Mosógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válassz olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.

Trükkök az energiatakarékos világításhoz

Használj kompakt fénycsöveket! A kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsöveket ott érdemes használni, ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba, és ahol nincs gyakori ki- és bekapcsolás.

A lámpákat úgy helyezd el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ezt helyi fényekkel egészítsd ki!

Mellőzd a világítást a használaton kívüli helyiségekben!

Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá.

A legtöbbet a fűtésen spórolhatod

Használj függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheted a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. A lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékleti értékek a következők: Lakószoba: 20 °C, Gyerekszoba: 21-22 °C, Étkező: 20 °C, Konyha: 18 °C, Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C, Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C, Előtér és folyosó: 15 °C

Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe.

Ne takard el vagy le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás.

Forrás: Thinkstock

A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsd rendszeresen a fűtőtestet.

Párologtass rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érzel.

Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30 százalékkal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.

Távfűtésű lakásokban célszerű az átalánydíjról áttérni a mérésen alapuló elszámolásra. Hőmennyiségmérő-felszereléssel szabályozhatja a felhasznált hőmennyiséget, azaz a fűtés költségeit is.

Sütés-főzés: amikor nem csak az ételen spórolsz

Csak akkor kapcsold be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdtél főzni, és edény is került a tűzhelyre, feleslegesen ne vesszen kárba az energia!

Fedd le edényeket főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez.

Amennyiben elektromos tűzhelyet használsz, kapcsold le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használd ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg marad.

A sütőajtót ne nyitogasd feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatod, a meleg még sokáig megmarad.

Forrás: Thinkstock

A hosszabb főzési időt igényelő ételeket célszerű kuktában főzni, ezzel 30-40%-nyi időt és energiát takaríthatsz meg.

Jég veled!

Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát. 2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat is, amelyeknek további 25-45 százalékkal kisebb a fogyasztása.

A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15 százalékkal nő a fogyasztása), a fagyasztóládában pedig -18 °C elegendő a tárolásra.

Rendszeresen tisztítsd a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, a szellőzőnyílást hagyd szabadon.

Meleg ételt soha ne tegyél a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.

A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsd sokáig nyitva, és ne nyitogasd feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele.

A klíma kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy mennyire zajos a készülék, hova kerül felszerelésre, és mekkora a villamosenergia-fogyasztása; valamint használata közben tartsd az ablakokat zárva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.