Így válassz babakocsit - tippek, trükkök, praktikák

Forrás: Mamas&Papas -
választás csecsemő babakocsi újszülött gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szín és az ár mellett még többféle szempontot is figyelembe kell venned, ha jól akarsz választani.

Újszülött korban

Míg a kicsi hat hónapos korától a sportbabakocsik is használhatók, a pici babáknak kifejezetten olyan babakocsira van szüksége, melynek támlája 180 fokban, tehát vízszintesig dönthető. A gerincének ez a legkényelmesebb és legegészségesebb: a félig vagy teljesen ültetett pozíció csak féléves kor után jöhet számításba. Ha hosszú távon gondolkodsz, akkor a legegyszerűbb többfunkciós babakocsit választani, mely mózeskosaras aljjal is rendelkezik, vagy fekvő pozícióba is állítható az alja. Jól jöhet még az is, ha a kocsinak megfordítható a tolásiránya, így mindig láthatod a babát séta közben, és a zavaró, erős napsugaraktól is védheted az arcát. Ha a párod magasabb az átlagnál, az állítható magasságú tolókar is jól jöhet.

Forrás: Mamas&Papas

Számít a méret

A háttámla és a tolókar mellett fontos a babakocsi mérete és súlya is. Ha lift van a lakásban, jó előre mérd le, hogy olyan babakocsit válassz, mely belefér kényelmesen. Ha lépcsőznöd kell, akkor a könnyű összecsukhatóság fontos, illetve az ultrakönnyű alumínium váz, amit nem nehéz cipelni. Természetesen nem feledkezhetsz meg a baba biztonságáról sem: az ötpontos, állítható biztonsági öv éppolyan fontos, mint a biztonsági fékrendszer vagy a jól párnázott, stabil fekvő- illetve ülőrész.

Igazítsd az életedhez

Ha tudod, hogy a rendszeres bevásárlásra magaddal akarod vinni a picit a babakocsiban, akkor válassz olyan darabot, mely könnyű, de strapabíró vázból készült, bolygókerekei állíthatók, tehát könnyen mozgatható akár egy kézzel is a sorok között, és hatalmas bevásárlókosara van. Ha szeretsz a szabadban lenni, akkor nagy kerekű, stabil, de jól irányítható babakocsit keress, melyet felszereltek olyan extrákkal, ami maximálisan védi a babát az esőtől és a széltől. Ha sokat utazol, liftezel, akkor fontos, hogy lapra csukható babakocsit válassz ultrakönnyű vázzal, s az is szempont, hogy a kocsi könnyen kinyitható legyen.

Forrás: Mamas&Papas

Praktikus kiegészítők

A legtöbb babakocsihoz adnak kiegészítőket, melyek a nagyobb kényelemről és védelemről gondoskodnak. Mindig jó előre tájékozódj arról, milyen extrákat adnak az adott modellhez:

Autós bébihordozó: a többfunkciós kocsikhoz általában adnak olyan bébihordozót, melyet autóban tudsz használni. Ez megfelelő rögzítés esetén jól védi a babát, de jobb tényleg csak az autóban fektetni benne a picit, mert biztonsági okokból nem teljesen vízszintesen döntött a hátrésze.

Lábzsák: főleg őszi-téli születésű babák esetén fontos a megfelelően vastag és könnyen használható lábzsák, mely nem engedi be a hideg levegőt a pici lábakhoz.

Forrás: Mamas&Papas

Esővédő: igen fontos kiegészítő azokon a napokon, mikor zuhog az eső és fúj a szél. Általában átlátszó műanyagból készül, és a kocsi egészére rá tudod csatolni.

Napernyő: míg a lábzsák télen, az esővédő pedig ősszel és tavasszal jön jól, addig nyárra a napernyő ajánlott, mely még akkor is hasznos találmány, ha eleve napvédős a kocsi – napernyővel minden irányból ki tudod védeni a napsugarakat.

Rovarvédő háló: ha szeretnéd a szabadban altatni a babát, akkor mindenképp olyan babakocsit válassz, melyhez adnak megfelelően rögzíthető védőhálót: a könnyű anyagon szabadon jár át a levegő, míg a legyek, darazsak, szúnyogok nem tudnak a pici bőréhez férkőzni.

Testvérfellépő: ha kis korkülönbséget terveztek a gyerekeitek között, akkor jó szolgálatot tehet egy testvérfellépő, melyet a babakocsira tudsz biztonságosan csatolni – ezen utazhat állva az sétában elfáradt 2-3 éves nagyobb gyerkőc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.