Értékek a lakásban – kinek mi a legértékesebb a saját otthonában?

betörés védelem otthon család érték lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy betöréskor általában az értékes holmiktól igyekeznek megszabadítani a tolvajok, de hogy kinek mi a legértékesebb, az már minden embernél – kor és nem szerint is - különböző.

A fotók a fontosak?

Hazaérni a felforgatott otthonba - kevés megdöbbentőbb és szomorúbb élmény ér minket. Még ha a különböző értéktárgyakra biztosítást is kötöttünk, így pótolhatjuk mondjuk a házimozirendszert, akkor is nehéz megemészteni, hogy mások turkáltak a szekrényünkben, vagy hogy elvitték a nagymamától örökölt ékszeresdobozunkat. Egy német felmérés szerint az emberek egyébként nem is a legértékesebb tárgyaikat sajnálnák elsősorban, hanem azokat, melyekhez személyes élményeik, emlékeik, érzelmeik kötődtek. A kutatás összesített eredményei szerint a személyes fotókat hiányoljuk a leginkább, még a pénzt vagy az ékszereket sem sajnáljuk ennyire.

Forrás: Thinkstock

Más a fontos a férfinak és a nőnek

Egy betörésre természetesen teljesen másképp reagál egy férfi és egy nő. A férfiak elsősorban a házimozirendszerük és más értékes elektronikai készülékük miatt aggódnak, és agresszíven reagálhatnak arra, hogy valaki betört a területükre. A nők inkább a felfordulás, a rendetlenség és a kutakodás miatt éreznek bánatot, s természetesen jobban sajnálják az ellopott ékszereiket, mint a férj síkképernyős tévéjét. Meglepő módon a jegygyűrűk eltulajdonítása a felmérés eredményei szerint nem okoz hatalmas bánatot - vagy csak megelőzi néhány sokkal fontosabb értéktárgy.

Máshogy reagálnak a fiatalok

Egészen más az értékes dolgok listája a különböző korú embereknél is: az idősebbek a személyes fotókhoz ragaszkodnak a leginkább, és nagyon hiányolják az ékszereket és a készpénzt. A harminc éven aluliak okostelefonjukat féltik a legnagyobb mértékben, de természetesen ők is fájlalják a fényképeket és a pénzt – a telefonon tárolt adatok, esetleges intim képek idegen kézbe kerülését viszont sokkal inkább nehezményezik.

Forrás: Thinkstock

Jobb bebiztosítani magunkat

Ha szeretnénk megkímélni magunkat a kellemetlen élményektől, fontos, hogy a lakásbiztosítás mellett otthonunk megfelelő védelméről is gondoskodjunk. Ha kertes házban lakunk, érdemes házőrző kutyát tartani, aki méretével és ugatásával elriasztja a betörőket, és éjjel is jelez, ha gond van. Fontos az ablakok és az ajtók védelme – jó időben se tartsuk nyitva az ablakot éjszaka megfelelő védőrács használata nélkül. A bejárati ajtó mellett az összes ajtóra szükséges biztonsági zárat felszereltetni, s ha olyan környéken lakunk, ahol előfordult már betörés, a rács és a riasztórendszer használata is megfontolandó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.