9 tiltott dolog a világ minden tájáról

Forrás: Thinkstock -
időutazás törvény Valentin-nap Tilos autóvezetés Világ rágógumi illegális
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy tilos az időutazás Kínában? Vagy hogy Ausztráliában kis mellű nők nem szerepelhetnek pornófilmben? És azt, hogy Szingapúrban nem rágózhatsz? Íme 9 furcsa tilalom a világ néhány tájáról.

Tilos játékkonzolokkal játszani Kínában - és az Avatar című filmet sem nézheted meg 2D-ben

2000-ben a kínai kormány betiltotta a konzolos játékok használatát az országban – úgy érezték, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek a – legtöbbször erőszakos – videojátékok előtt ülve, és a tiltástól azt remélték, hogy az így felszabadult időt majd tanulással töltik a gyerekek. A tiltás csak a konzolos játékokra vonatkozik, a többi számítógépes játék használata továbbra is engedélyezett. De Kínában más furcsaság is van: a kormány úgy döntött, hogy a James Cameron által rendezett Avatar című filmet senki nem nézheti meg 2D-ben, csakis 3D-ben. Ennek oka az volt, hogy a kormánynak nem tetszett az, hogy Cameron a filmjében az őshonos emberek mellé állt az imperialista erőkkel szemben. És hogy miért csak 3D-ben nézhetik meg a filmet az érdeklődők? Mert Kínában szinte egy olyan mozi sincs, ami így vetít filmeket. És még valami: Kínában az időutazásról szóló híreket, filmeket, könyveket is cenzúrázzák. Ennek oka az, hogy a kormány úgy véli, ezek megmásítják a történelmet és hamis képzeteket keltenek.

Forrás: Thinkstock

A nők nem vezethetnek autót Szaúd-Arábiában és a Valentin-napot sem tarthatják

Írott törvény ugyan nincs arról, hogy a nők nem vezethetnek autót Szaúd-Arábiában, de az iszlám vallás és a patriarchális társadalom vezetői egyértelműen ellenzik a nők ezen kiváltságát – és mivel a hatóságok adják a vezetői engedélyeket, szinte biztos, hogy a nők ezeket semmilyen körülmények között nem kapják meg. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol a nőket ilyen módon korlátozzák. A Valentin-nap szintén tiltott esemény itt, hiszen ez ellentétben áll az iszlám rendelkezéseivel.

Ausztrália: kis mellű nők nem szerepelhetnek pornófilmben

Az ausztrálok úgy vélik, hogy aki a kis mellű nőket szereti nézni, az titokban a gyerekekhez is vonzódik – éppen ezért, ugyan törvényileg nincs szabályozva, de akinek kis melle van, az nem szerepelhet felnőttfilmben.

Az emo stílus nem engedélyezett Oroszországban

Az orosz iskolákban, kormányzati épületekben, de szinte minden nyilvános helyen egy bizonyos dress code van érvényben 2008 óta: senki nem jelenhet meg az emo stílus jegyeit viselve, így talpig feketében, arcán piercingekkel, a fél arcát eltakaró hajviselettel. Az orosz kormány úgy véli, hogy a trendek veszélyesek lehetnek a tinédzserekre, az emo stílus pedig kifejezetten az antiszociális viselkedést, a depressziót és az öngyilkossági hajlamot erősíti.

Forrás: Thinkstock

Tilos videojátékot játszani Görögországban

Eredetileg a drasztikus intézkedés célja az volt, hogy a játékgépek és az online fogadások beszüntetésével a szerencsejátékot szabályozzák az országban. A törvényhozók azonban nem fogalmaztak teljesen egyértelműen, így a szerencsejátékot most semmi nem különbözteti meg az ártatlan videojátékoktól – így tulajdonképpen bárkit letartóztathat a rendőrség Görögországban, aki mondjuk egy internetkávézóban videojátékon játszik. Bár kimondták, hogy a törvény alkotmányellenes, az még a mai napig érvényben van.

Malajziában tilos sárga ruhát viselni

Gondoltál már arra, milyen lenne, ha nem hordhatnád a kedvenc sárga felsőd? Malajziában nem vehet fel senki semmit, ami sárga színben pompázik – így nemcsak felsőt, de kalapot, övet, sőt még a cipőfűző sem lehet ilyen színű. 2011-ben ugyanis a maláj kormány betiltotta a sárga ruhák és kiegészítők viselését, mert az ellenzéki aktivista csoport színe a sárga volt. Ez a döntés azért is furcsa, hiszen Malajziában a királyi szín is a sárga, ráadásul ez a szín a maláj emberek sötétebb árnyalatú bőrén különösen jól mutat.

Nem rágózhatsz Szingapúrban!

Ugye veled is megtörtént már, hogy a cipődre ragadt egy rágó, vagy épp beleültél egy moziban, színházban vagy étteremben? Szingapúrban 1992 óta tilos rágógumit árusítani és nyilvános helyen rágni. A kormány azért hozta ezt a döntést, hogy a közterületeket tisztán tarthassa.

Forrás: Thinkstock

A fenekelésért büntetés jár Svédországban

Svédország az első ország az egész világon, ahol nemcsak az iskolában történő fegyelmezést tiltották be, de az otthonit is – e szerint a szülőknek tilos a gyerekeiket pofonnal, elfenekeléssel jobb belátásra bírniuk.

Ha Kanadába készülsz, hagyd otthon a bébikompot!

Számos tanulmány látott napvilágot Kanadában arról, hogy a bébikompok használata lassítja a csecsemők járni tanulását. Éppen ezért a kormány betiltotta az összes bébikomp használatát, 2004 óta így a kisbabák csak magukra számíthatnak, ha járni akarnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.