Vannak, akik imádják és vannak, akik a nevét sem mondják ki: íme, az anyós-jelenség

Forrás: Thinkstock -
meny vita házasság anyós család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ő az, aki képes megmenteni vagy akár romba dönteni egy házasságot. De mi áll az anyós-jelenség hátterében? Mit miért csinál és vajon elérheti-e a célját?

Az anyós-meny konfliktus alapvető oka a versengés. Az anya, azaz jelen esetben az anyós félti a fiát, igyekszik őt megóvni minden bajtól – bizony, még a házasságtól is. A nő, azaz jelen esetben a feleség pedig mindent megtesz azért, hogy férje csakis vele és a gyermekével törődjön, hogy az minden szükséges feltételt biztosítson a számukra. Ez hát a konfliktus fő oka.

Forrás: Thinkstock

Az anyósok módszerei igen kifinomultak

Amennyiben a férfi választ egy nőt maga mellé, az anyós, azaz a férfi édesanyja automatikusan anyatigrissé változik. Nem akarja megengedni a fiának, hogy önálló életet kezdjen, hogy végre felnőhessen. Kétféleképpen érheti el a célját: egyrészt úgy, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy jobbnak bizonyuljon, mint a feleség, ami előbb-utóbb hatalmas konfliktusokat eredményez. De az anyósok furfangosak, így előfordulhat egy másik eset is. Ez utóbbi módszer sokkal kifinomultabb az előzőnél, ám épp olyan hatásos: amint feltűnik a színen egy feleségjelölt, hirtelen olyan elesettek lesznek, annyira lehangoltak, vagy éppen betegek, hogy elhitetik fiukkal, ők egyedül nem tudnának életben maradni. Vagy így, vagy úgy, magukhoz akarják láncolni a férfit. Ennek hátterében sokszor az áll, hogy félnek az egyedülléttől, az idős korral rájuk találó magánytól.

A konfliktusok forrása

Nem nehéz kitalálni, hogy a fent vázolt jelenségek hová vezetnek. A férfi – mivel édesanyja az elsődleges és legfontosabb érzelmi kapocs gyerekkora óta – természetesen mindent megtesz azért, hogy megvédje édesanyját, ugyanakkor félti kedvesét is, ezért egyfajta villámhárítóként őrlődik a két nő között. Ha elmérgesedik a viszony az ifjú asszony és az anyós közt, szinte biztosan így lesz ez a pár két tagja között is, hiszen a meny fuldoklik a „két dudás egy csárdában” helyzet súlya alatt, a férfit pedig az állandóan édesanyját (ezáltal őt) sértő megjegyzések egyhamar párja ellen hangolhatják.

Forrás: Thinkstock

Réka, 66 éves

A fiam 42 éves, egészen idáig én gondoskodtam róla. Voltak barátnői, jöttek-mentek, de valójában soha nem volt hosszú távú kapcsolata, soha nem hanyagolt el engem emiatt. De most jött ez a kis lányka - huszonéves, azt hiszi, övé a világ. Nem tud főzni, nem takarít. Nem örülök ennek a kapcsolatnak. De látom, a fiam sem bírja már sokáig mellette.

Anna, 31 éves

Megőrjít az anyósom. Sokszor jelzés nélkül beállít hozzánk, állandóan főz, egyszerűen nem lehet leállítani. Már a férjemnek sem szólok – korábban többször is megtettem, és ő hiába beszélt erről az édesanyjával, nem történt semmilyen változás. Nem tudok mit tenni, tűrök, de fogalmam sincs, meddig lehet ezt így folytatni. Egyszer biztosan kiborul a bili nálam is.

Megoldás: az érzelmi távolság

Az első és legfontosabb nem a földrajzi, hanem a megfelelő érzelmi távolság megteremtése a szülőkkel. A két fiatalból egy erős, önálló egységnek kell születnie, egy új családnak. Bár a szülőktől való eltávolodás kezdetben fájdalmas lehet, ezt pótolja a másikba vetett hit, az érzelmi megbízhatóság érzete.

Klári, 36 éves

Annyiféle anyós-történetet hallottam már, hogyan piszkálják egymást a nők családon belül. Szerencsére velem ez nem fordult elő. Immár nyolc éve vagyunk házasok a férjemmel és kifejezetten szeretem az anyósomat. Kedves, segítőkész, mindig lehet rá számítani és imádja az unokáját. Tény, hogy néha kicsit sokat nyüzsög, de ha ilyen van, viszonylag könnyedén le lehet szerelni. Nincs sértődés, nincs kellemetlenség. Azt hiszem, nagy szerencsém van vele.

A szakértő válaszol

"Ahhoz, hogy a mama biztonságban tudja kisfiát, tudnia kell, hogy a gyermeke jó kezekben van. Ehhez az kell, hogy megismerje a menyét, de ahhoz elég gőgös, hogy az első lépéseket ő tegye meg. Innen kezdve szinte csak az marad, hogy a menynek kell kellő okossággal kezdeményeznie az anyósa felé. Közös bevásárlás, receptek cseréje és egy-egy csak csajos kiruccanás jó irány lehet. Ahogy az is, ha a meny kikéri bizonyos dolgokban - főleg a háztartással kapcsolatban - az anyósa véleményét, s azokat be is tartja. Lehet ezt úgy csinálni, hogy mindenkinek elfogadható legyen. Ezzel a kompromisszumkészséggel viszont csak nyerhetünk: párunknak nem kell választani anya és feleség között, s ettől boldog férfiként odaadóbb és magabiztosabb lesz. Ha látja a nőben az akarást és megoldáskészséget, egy idő után ki fog állni az új családjáért még az édesanyjával szemben is” – tanácsolja Deáki Tímea párkapcsolati terapeuta, a Life.hu szakértője.

Mi a jó anyós-meny kapcsolat titka?

Ez a téma a Life.hu szerkesztőit is foglalkoztatja, sokat beszélgettünk a szerkesztőségben arról, mi a jó kapcsolat titka.
"Az elfogadás, a szeretet és a tisztelet. Mivel te vagy a fiatalabb, illedelmesen el kell fogadni a másik rigolyáit, a titok pedig az, ha nagyon szereted a párod, elfogadod a vele járó csomagot is!" - Bea
"Lehet, hogy eddig csak szerencsém volt, de engem messze elkerültek a gonosz anyósok. Szerintem az a titok, hogy picit alkalmazkodni kell, hiszen kinek van kedve évtizedekig hadakozni... Én tudom, mi az, amit az anyósom ki nem állhat, és tudom, mi az, amit imád, így igyekszem a kedvére tenni. Ez egyébként nem is esik nehezemre, mert szinte mindenben hasonló az ízlésünk. Mindketten imádjuk a férjemet, de nem vetélkedünk, hiszen ő is tudja, hogy milyen határokat léphet át. Konfliktusunk még sosem volt, és remélem, ez így is marad" - Barbi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.