Zsebpénz – mikor, mennyit és miért?

Forrás: Thinkstock -
költés zsebpénz költekezés család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikor adjunk a gyereknek zsebpénzt és beleszóljunk-e abba, hogy mire költse? Miért jár zsebpénz és mi az, amiért semmiképpen ne fizessünk? 

Általánosan elfogadott tény, hogy óvodában még nem szükséges a gyereket takarékosságra ösztönözni és zsebpénzt sem érdemes neki adni – könnyen lehet ugyanis, hogy elajándékozza, elhagyja vagy egyszerre elkölti az egészet. Első osztályos korban, vagyis 6-7 évesen azonban már elkezdhetjük a takarékosságra, beosztásra, gyűjtögetésre való felkészítést, vagyis a pénzügyi nevelést. Ebben a korban a legjobb dolog, amit ajándékba adhatunk a gyereknek, az egy malacpersely – az ebbe gyűjtögetett pénzt zömében elköltésre használja apróbb dolgok megvásárlására, de alkalmas már arra is, hogy takarékoskodjon belőle valami nagyobb dologra.

Forrás: Thinkstock

Miért adjunk és miért ne zsebpénzt?

Himer Csilla pénzpedagógus szerint házimunkáért soha ne adjunk pénzt a gyereknek, de ugyanígy a tanulásért sem járhat extra juttatás. Fontos továbbá, hogy a gyerek dönthessen a saját pénzének sorsáról, arról, hogy elkölti-e a pénzt, vagy félreteszi, megtartja. Érdemes átbeszélni a gyerekkel, hogy melyik megoldás milyen következményekkel jár. Talán meglepő, de a szülőnek is van feladata akkor, ha egy gyerek zsebpénzt gyűjtöget: „hetente egyszer a gyerek a szülőkkel közösen nézzen rá a pénzre, hogy hol tart, mérjék, hogy áll a gyerek, az előrehaladást pedig ünnepeljék meg közösen” – mondja a szakértő.

Judit, 39 éves

A lányaim havi 3000 forintot kapnak évek óta. Ez gyakorlatilag a váratlan kiadások fedezésére szolgál – ha éppen meglátnak egy olyan ruhát vagy cipőt, amit mindenképpen szeretnének megvenni maguknak. Persze, ez nem minden hónapban van így, sokszor igen tetemes összeg gyűlik össze, mire bekövetkezik a költés. Persze, a nagyszülőktől is kapnak születésnapokra, névnapokra, nagyobb ünnepekre pénzt. Amikor bulizni mennek, az általában külön kasszából megy, egyedi elbírálás alapján. A nagyobbik lányom idén nyáron már bébiszitterkedik, amiért pénzt is kap, így ő most már ez utóbbi kiadásokat is maga fedezi.

A nagyobbaknál már más helyzet: a zsebpénzük több részből tevődik össze – egyrészt a szüleiktől kapnak költőpénzt, amivel szabadon rendelkezhetnek, nyári munkából is származhat bevételük, illetve sokszor a nagyszülőktől ajándékba is pénzt kapnak. Ez esetben sem szabad elengedni a gyerek kezét, érdemes a nagyobbak esetében szabályokat alkotni. „Legyen szabály, hogy az ajándékpénzeket félre kell tenni, a költőpénzt pedig beosztani. Így már párhuzamosan halad a beosztás és a takarékosság szokásának kialakítása” – javasolja a pénzpedagógus. A nagyobbaknál fontos, hogy a szülők ne vegyenek nagy értékű ajándékokat a gyereknek, legyen a minimum az, hogy ő is beszáll az árba, vagy akár az egészet is ő állhatja.

Forrás: Thinkstock

Miért jó a zsebpénz?

A zsebpénz lemodellezi a gyerek számára a bevétel, a kiadások, a megtakarítások háromszögét. A gyerek megtanul beosztani, takarékoskodni.

Mire figyeljen a szülő?

A zsebpénznek rendszeresnek kell lennie időben és összegben. Ha a gyerek kifogy a pénzből, és kölcsön szeretne kérni, ne hagyjuk meghatni magunkat krokodilkönnyekkel: az nem vezet semmi jóra. Sőt, teljesen alááshatja az addigi erőfeszítéseinket és soha nem fogja megtanulni, mit jelent pontosan takarékoskodni.

Könnyek, koktélruhák és erőltetett mosolyok egy gyerekszépségversenyenhttp://www.life.hu/csalad/20140626-little-miss-hungary-gyerekszepsegverseny-gyerekmodellek-a-kifuton.htmlLáthattunk már műszempillás, műfogsoros, póthajas, műkörmös kislányokat talpig sminkben, tűsarkúban parádézni a színpadon – az amerikai gyerekszépségversenyek résztvevőinek látványa a legtöbb értelmes, jó érzésű és felelős emberben kiveri a biztosítékot. De mi a helyzet itthon? Vajon milyenek a magyar kislányok és kisfiúk a kifutón, hogyan viselkednek a kulisszák mögött és mi a jövőképük? Megmutatjuk!Család--Gyerekek verik egymást félholtra legálisan – ketrecharc 18 év alatthttp://www.life.hu/csalad/20140624-gyerekek-verik-egymast-felholtra-legalisan-ketrecharc-18-ev-alatt.htmlNemrég három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba - egyes hírek szerint szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztettek profi versenyzők ellen, ráadásul fejvédő nélkül. Korábban pedig egy 16 éves fiúnak a tüdeje szakadt le egy viadal alkalmával. A Life.hu utánajárt a gyerekek körében egyre népszerűbb ketrecharc-jelenségnek.Család--Brutális bántalmazás szavakkal, amik véres nyomot is hagynakhttp://www.life.hu/csalad/20140616-nem-csak-utesekkel-bantjuk-a-szeretteinket-a-szavakkal-is-seruleseket-okozunk.htmlFutótűzként terjed az interneten Richard Johnson fotósorozata, melyet Weapon of Choice, azaz Választott fegyvernem címmel készített. A fotográfus célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.