Nyereményjátékokkal bombáznak? Erre figyelj oda!

Forrás: Thinkstock -
online fogadás adatkezelés adatkezelési szabályzat foci nyereményjáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy belvárosi teraszon üldögélsz a barátaiddal finom koktélok és jéghideg sörök társaságában. Egyszer csak ott terem melletted egy csinos lánycsapat vagy jóképű fiúkból álló társaság, és a fiatalok arra buzdítanak, hogy tölts ki egy papírlapot, mert azzal a nyereményjátékkal, amiben most kiváltságosként részt vehetsz, értékesnél értékesebb ajándékokhoz juthatsz. Mindössze egy pillanat az egész. De mi történik ezután az adataiddal? Mire használják fel őket? És egyáltalán, milyen adatok azok, amiket soha, semmiképpen ne adj ki idegeneknek?

A focivébé ideje alatt számos, ehhez az eseményhez kapcsolódó promóciókkal találkozhatsz – szabadtéri meccsnéző helyszíneken, szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban, de gyakorlatilag bárhol az egész országban. Érdemes tudni, hogy ezekre, az eseményekhez köthető nyereményjátékokra adatkezelés szempontjából pontosan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint más nyereményjátékokra.

Forrás: Thinkstock

Így vehetsz részt egy játékban

Ahhoz, hogy egy nyereményjátékban részt vegyél, rendszerint feltétel az, hogy regisztrálj – ez történhet papír alapon vagy akár online felületen is. A legjellemzőbb az, hogy ilyenkor meg kell adnunk a vezeték- illetve keresztnevünket, az e-mail címünket, a lakhelyünk címét és a telefonszámunkat. Ezeknek az adatoknak a megadására többnyire azért van szükség, hogy később, a nyereményjátékot meghirdető cég be tudja azonosítani a játék nyertesét és értesíteni tudja őt arról, hogy nyert és a nyereményét hol és hogyan tudja a későbbiekben átvenni.

Gyanús körülmény lehet, ha a konkrét adatkezelési célhoz mérten feltűnően sok adatot kérnek be tőlünk. Így például ha egy egyszerű, mindennapi nyereményjátékról van szó, gyanakvásra adhat okot, ha például bankkártyaadatokat, szélsőséges esetben PIN kódot, TAJ-számot vagy egyéb azonosítót kérnek tőlünk. Ezeket ilyen esetben soha ne adjuk meg a weboldalon, és szükség esetén érdemes lehet értesíteni az adatvédelmi hatóságot is.

Fontos, hogy játékosként mindig csak a saját, valós adatainkat és helyesen adjuk meg. Ismerőseink, barátaink adatait pedig lehetőség szerint ne adjuk meg, vagy csak abban az esetben, ha erre tőlük megfelelő felhatalmazással rendelkezünk, és ezt később bizonyítani is tudjuk.” – mondja jogi szakértő partnerünk, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda.

Amit tudnod kell az adatkezelésről

Forrás: Thinkstock

A regisztrációs lapon - amennyiben helyesen jár el a szervező - találsz egy üres négyzetet – itt egy pipával tudod jelezni, hogy a nyereményjátékhoz tartozó játékszabályzatot elfogadod, illetve hozzájárulsz a megadott adataidnak a szervező cég általi kezeléséhez is. A játék szervezőjének jogszabályi kötelezettsége, hogy a játékkal kapcsolatban végzett adatkezelés részleteiről is tájékoztatást nyújtson. Az adataid kezeléséhez történő hozzájárulás megadása előtt ajánlatos elolvasnod a szervező által elérhetővé tett adatkezelési tájékoztatót, amelyet legtöbbször a játékszabályzat részeként vagy különálló dokumentumban találhatsz meg.

„Az adatkezelési tájékoztatónak többek között tartalmaznia kell a játékos által megadott adatok felhasználásának célját és jogalapját, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyét, az adatkezelés időtartamát, illetve azt, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett, azaz egy nyereményjáték esetén a játékos adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is, ennek keretében arra, hogy hol, milyen elérhetőségeken kérhet tájékoztatást az adatainak a kezeléséről, illetve hol kérheti azok törlését.” – folytatja a szakértő.

Amennyiben ilyen tájékoztatást nem találsz, illetve az adatkezeléshez a hozzájárulásodat semmilyen formában nem kérik, úgy már az adatok rendelkezésre bocsátását megelőzően gyanút kell fognod, és az adataid megadását lehetőleg mellőzd.

Hírlevél-áradat

A nyereményjátékokra történő regisztráció során gyakran találkozunk még egy további bepipálható négyzettel, amely arra szolgál, hogy annak bejelölésével feliratkozhatunk a szervező hírlevelére. Amennyiben ezt üresen hagyjuk - és feltéve persze, hogy a szervező részére korábban egyéb fórumon vagy például másik játék keretében nem adtuk már meg egyszer a hozzájárulásunkat -, úgy a játék szervezője nem jogosult a megadott e-mail címünkre direktmarketing, azaz reklámüzeneteket küldeni.

Az adatkezelés, illetve a nyereményjátékok kapcsán gyakran felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat a DIMSZ-hez köthető Tisztelt Vásárló Program weboldalán találsz.
Suárez, a Hannibál – tele az internet a harapós focista vicces mémjeivelhttp://www.life.hu/news/20140625-suarez-harapasa-utan-vicces-memekkel-van-tele-az-internet.htmlAz uruguayi focista az olaszok elleni meccs során „megkóstolta" olasz kollégáját. Durva tette megihlette az internet mémgyárát is. Íme, a legviccesebbek.NewsOrigoTitkos esküvő: magyar focistához ment férjhez a világhírű szaxofonosnőhttp://www.life.hu/bulvar/20140630-candy-dulfer-szaxofonosno-ferjhez-ment-szanasi-bela-focistahoz-a-liszkay-birtokon.htmlA csinos, szőke zenész, Candy Dulfer nem először járt hazánkban, az első fellépése 1997 júniusában a Budai Parkszínpadon volt, legutóbb pedig 2009-ben a VeszprémFesten játszott, hatalmas sikerrel.Június 26-án ismét hazánkba érkezett, de már nem csak azért, hogy az A38 hajón koncertet adjon. Szombaton kimondta a boldogító igent Szénási Béla focistának.TV + BulvárOrigoŐk az idei vébé legjobb testű focistafeleségeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20140612-cristiano-ronaldo-neymar-mario-balotelli-irina-shayk-bruna-marquezine-a-legszebbek.htmlUgyan a világbajnokság játékosai elképesztően trendik, néha a focistafeleségekre nagyobb figyelem terelődik, mint a füvön izzadó sztárokra. Így persze érthető, ha mindent megtesznek azért, hogy tökéletesen nézzenek ki. Íme a 2014-es vébé gazellatestű WAG-jei (Wives And Girlfriends) és a titkok, melyekkel megőrzik hibátlan alakjukat.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.