hétköznapi hős energia nőiesség Aranyanyu 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mitől nő a nő? Biológiai sajátosságaitól, társadalmi szerepeitől, vagy attól, hogy hasonlít-e az aktuális szépségeszményhez? És vajon miből táplálkozik az a folyton megújuló energia, kitartás és erő, amivel olykor akár hegyeket is képesek vagyunk megmozgatni?

A nők a családi kötelékek megtartásából és elmélyítéséből az ezzel járó munka ellenére nagyon sok pozitív energiát tudnak meríteni. Talán nem is gondolnád, de a kapcsolatok napi szintű menedzselése, a konfliktusok megfelelő mederben tartása a fárasztóságuk mellett komoly töltőerővel is bírnak. Éppen úgy, ahogyan egy inspiráló munkahelyen egy kihívást jelentő feladat elvégzése, megoldása is amellett, hogy rengeteg energiát elvesz, a jogosan kiérdemelt elismerésnek hála ismét feltölti a kimerült energiakészleteket.

Forrás: Thinkstock

Tény azonban, hogy a hétköznapokban nem olyan könnyű nőnek lenni - nőként, édesanyaként és akár vezető beosztásban dolgozni egyszerre embert próbáló, már-már hősies feladat. Beke Zsuzsanna, a Richter Gedeon Nyrt. PR- és kommunikációs igazgatója immár tizenötödik éve látja el családanyai és vezetői kötelességeit kiegyensúlyozottan. „Szerintem manapság túldimenzionálják azt, ha valaki vezető beosztásban dolgozik, miközben egyszerre anya is. Minden egyes nő, aki a gyereknevelés mellett még dolgozik is, megérdemli az elismerést. Ehhez mindenkinek szüksége van egy állandó, megfelelő energiaszintre. Hogy én magam miből merítek energiát? Az én életemben nagyon fontos szerepet játszik a sport: néhány évvel ezelőtt kezdtem el vitorlázni, és minden egyes nap, amit a Balatonon, hajón töltök, az maga a teljes és tökéletes kikapcsolódás. Ezen túl a családdal való együttlét rendkívül fontos a számomra, illetve egy meghitt baráti beszélgetés és egy nagy közös nevetés mindig feltölti az engergiaraktáram” - meséli Zsuzsanna.

A hőstettek zsigerből fakadnak?

Biztosan te is ismersz olyan embert, akit folyton hajt valami, aki a végletekig képes harcolni azért, amiben hisz. Olyat, aki soha nem múló energiával, kitartással visz véghez olyan nagyszerű tetteket, amiknek a láttán neked csak leesik az állad, ő pedig egyáltalán nem érti, hogy mi volt ebben olyan rendkívüli. Hiszen ő csak a dolgát teszi… Nos, ezek azok az emberek, akiknél zsigerből fakadnak a hőstettek. „Az az ember, aki képes arra, hogy akár erején felül teljesítsen, hogy hitével, kitartásával akár hegyeket is megmozgasson, az zsigerből teszi mindezt. Akinek ezek a dolgok magától jönnek, nem érzi azt, hogy olyan nagy dolgot hajtott volna végre. Olyan ez, mint a tehetség. Akiben benne van, nem igazán érti, hogy miért dicsérik emiatt folyamatosan, hiszen neki ebben semmi megerőltető, pláne rendkívüli nincs. A hőstettekkel pont ez a helyzet: akiben benne van, természetesen teszi, akiben nincs benne ez a kód, az meg sem fogja próbálni” – árulja el Deáki Tímea pszichológus.

Forrás: Thinkstock

Rácz Zsuzsa írónő, a Richter Aranyanyu Díj egyik alapítója évről évre egyre több olyan nővel találkozik, akiknek a hőstettek a mindennapi életük része, orvosokkal, pedagógusokkal, egészségügyi dolgozókkal. "Minden jelölés egyedi és különleges, a jelöltek hivatása, sorsa egy-egy regény számomra. Büszke vagyok arra, hogy ennyi rendkívüli nő él az országban és igazi mázlistának érzem magam, hogy sokukat személyesen is ismerhetem. Különösen kedves a szívemnek például az egyik tavalyi győztes, a gyógytornászként dolgozó Szabolcs Judit története, aki húsz évvel ezelőtt került kapcsolatba egy sérült kislánnyal, Zsanettel. Mikor Zsanettről már szinte mindenki lemondott, Judit foglalkozni kezdett vele és immár, húsz évvel később Zsanett 100-szoros nemzetközi bajnok magyar válogatott úszó. A köztük kialakult kapcsolatért mindketten keményen megdolgoztak az évek során, de megérte – Judit szívében három saját lánya mellett Zsanett is kiemelt helyet kapott. Elképesztő, hogy ebben a nőben micsoda varázserő van! Olyan valaki, akit ha az ember meglát, azonnal odamegy hozzá egy jó szóért vagy egy mosolyért. De ott van például Tóthné Almássy Monika története is, aki kórházpedagógusként dolgozik egy gyermek onkológiai osztályon és erején felül, szabadidejében, sokszor a saját pénzéből szervez a gyerekeknek programokat. Minden közhely nélkül mondhatom, hogy mindenki megérdemelne egy Aranyanyu Díjat. Az idei pályázatra már több mint száz jelölés érkezett, és szívünk szerint már most több embernek odaadnánk a Díjat, mint amennyinek majd a pályázat végén odaadhatjuk.”

2011-ben Rácz Zsuzsa írónő és a Richter Gedeon Nyrt. hozta létre az Aranyanyu kezdeményezést. A Richter Aranyanyu Díj legfontosabb missziója a nők önbecsülésének növelése, a hétköznapi hősök elismerése. Mostantól szeptember 21-ig jelölheted a környeztedben élő, érted, értünk, gyermekeinkért, barátainkért, közösségünkért nap mint nap sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat vagy egészségügyi szakdolgozókat. A jelölésedet ITT adhatod le!

Honnan ered a tenni vágyás?

Bárki képes lehet nagy dolgokat véghezvinni. Mint szinte mindennek, ennek is gyerekkorban, a családi mintákban keresendő a forrása. „Sokan nőnek fel olyan családban, ahol a pozitív visszajelzések mindig újabb és újabb kiemelkedő tettekre sarkallják a gyereket, ennek hatására pedig olyan felnőtté válik az illető, aki elégedett önmagával, jól érzi magát a bőrében és így később képes lesz adni másoknak is – figyelmet, szeretetet, gondoskodást, törődést. Sokan viszont éppen ellenkezőleg, olyan közegben nevelkednek, ahol a mindig elégedetlen szülőknek szeretnének egyre többet bizonyítani. Ez a bizonyítási vágy vagy kényszer, az elismerés utáni hajsza aztán felnőttkorban is elkíséri az illetőt. Ez esetben a transzgenerációs hatás rendkívül erős. Akárhogy is, a végeredmény az, hogy keressük a kihívásokat, hogy képesek vagyunk hatalmas lendülettel nekiveselkedni a néha reménytelennek tűnő helyzeteknek is.” – mondja Gazdag Enikő pszichológus.

Forrás: Thinkstock

A nők motivációja más, mint a férfiaké

A nőkkel szemben annak ellenére nincs nagy elvárás az emberfeletti teljesítmények terén, hogy rendre beigazolódik: sok tekintetben erősebbek, mint a férfiak. Ugyanakkor egy nő soha nem azért hajt végre olykor figyelemreméltó tetteket, mert bárkinek is imponálni akar ezzel, egyszerűen így vagyunk kódolva. Mindkét nemben nagyon erős az életösztön, ez nem vitás. A nőkben az a más a férfiakkal szemben, hogy zászlójukra a „Legyen béke és rend” feliratot tűzték ki. Illetve még azt, hogy legyen tiszta a kép. A nők ugyanis a bizonytalanságot viselik el a legkevésbé. A válaszokért – ami lehet jó és rossz is persze – nagyon sokat, akár emberfeletti dolgokat is képesek tenni.

A nőket könnyen sírba viheti a megfelelési kényszerhttp://www.life.hu/csalad/20140512-a-richter-gedeon-altal-tamogatott-terezanyu-palyazat-dijkiosztoja.htmlIdén 320 nő osztotta meg személyes történetét a „Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat!” témában az ötödik születésnapját ünneplő Terézanyu pályázaton. A tabudöntés soros állomásaként, az önelfogadás sokszor nehezen elsajátítható képességéről vagy ritkán megélt élményéről írtak a nők és e téma is bebizonyította, hogy bőven van ok társadalmi diskuruzusra. Család--Ahol bilincsben, ágyhoz láncolva szülnek a nőkhttp://www.life.hu/csalad/20131105-bilincsben-agyhoz-lancolva-szulnek-a-gyilkossagert-elitelt-noi-rabok-amerikaban.htmlA világhírű brit újságíró, Sir Trevor McDonald két hetet töltött Amerikában, a leghírhedtebb női börtönök egyikében, az Indiana Rockville Correctional Facilityben. Az ott tapasztaltak a már sokat megélt, egykor háborús övezetekből is tudósító újságíró számára is megrendítő volt. "Soha nem teszem ki magam többször ilyennek" - írta később, akit borzalommal töltött el, amit ott látott, és aki azóta sem képes kiverni a fejéből az itt raboskodó nőket.CsaládIntim fotósorozat várandós nőkrőlhttp://www.life.hu/csalad/20131010-jana-romanova-orosz-fotos-intim-portrekat-keszitett-alvo-kismamakrol-es.htmlEgy orosz fotós alvó kismamákat és párjaikat örökítette meg legújabb munkája során.Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.