Család vs. karrier – nem kell választanod közöttük!

Forrás: Thinkstock -
hivatás családalapítás Aranyanyu2014 család munka Aranyanyu Aranyanyu 2014 karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fiatal nő számára fontos, hogy karriert építsen, de az is, hogy családot alapítson. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondani az egyikről annak érdekében, hogy a másik tökéletesen működjön. Csak okosan kell csinálni!

Egy korábbi cikkünkben megírtuk: "A családalapítás előtt álló nők 49 százaléka retteg attól, hogy probléma adódik a munkahelyén, ha bejelenti, gyermeket vár. Majd pedig az is kiderül, hogy 24 százaléknak valóban volt konfliktusa abból, hogy közölte munkáltatójával, állapotos.” Az igazság azonban az, hogy nagy részben rajtunk múlik, a munkahelyünkön hogyan várnak bennünket vissza és egyáltalán visszavárnak-e a szülés után.

Forrás: Thinkstock

Párhuzamos tervezés

Miért szeretnénk párhuzamosan, együtt tervezni a családunk és a munkánk jövőjét? Mert azt tapasztaljuk, hogy az életünk akkor működik, akkor kerek, ha ezek a fontos részletek ügyesen és szervesen összekapcsolódnak benne. Tudatosítsd az életcélodat mind a családtervezés, mind a munka területén. Gondold át, mik a preferenciák. Gyerekszülés tekintetében például fontos az életkor - a késői szülés nem teljesen kockázatmentes, különösen ha az első gyerekedet vállalod 35-36 éves életkorban vagy afölött. Tehát nem igaz, hogy előbb a karrier váltóit kell beállítani, mert még ráérünk gyereket szülni.

De ott van a szakmai gyakorlat megszerzésének kérdése is – ha a hivatásod megköveteli, gondolj arra, hogy az egyetemen megszerzett elméleti tudásod időben mélyítsd el a gyakorlatban is. Ez könnyebben megy rögtön az iskola után, mint több év kihagyással. Ugyanennyire fontos az aktuális lelkiállapot is. Gyereket akkor érdemes szülni, amikor jól érzed magad a világban. Ilyenkor az ember nagyobb késztetést is érez rá, hogy életet adjon, teremtsen. Szakemberek sokasága mondja, hogy akkor érdemes gyereket vállalni, amikor tele vagy sikerélményekkel – ez nemcsak a kisbabának lesz jó, hanem a munkád folytatása szempontjából is hasznos. Így ugyanis úgy emlékeznek majd rád, mint sikeres, eredményes szakemberre, ami megkönnyíti majd a visszailleszkedést.

Visszailleszkedés – de mikor? És hogyan?

Ne tervezd el előre, mikor és hogyan fogsz visszaállni a munkába, amíg nincs gyereked, fogalmad sincs, hogy milyen az, amikor van. Amíg otthon vagy a kisbabáddal, okosan teszed, ha nem vágsz el minden szálat, ha nem égeted fel a hidakat magad mögött. Tartsd a kapcsolatot a munkahelyeddel: „Ha érdekes cikket találsz, szakmába vágót, küldd el a linkjét, ha valami szakmai eredményed van, gondoskodj róla, hogy tudjanak róla. Ha meg tudod oldani, tartsd a kapcsolatot a többi szakemberrel. A személyes márkádat így nem fogja eltakarni az anyukaság ténye. Nem mindegy, hogy a munkahelyeden úgy gondolnak rád, mint egy jó szakemberre, aki most éppen otthon van a kisbabájával, vagy mint egy anyukára, akinek majd valahogy helyet kell találnunk” – mondja Molnár-Bánffy Kata coach.

Forrás: Thinkstock

Tanulj! Tanulj! Tanulj!

Amíg otthon van gyesen, gyeden, érdemes ezt az időt kihasználni és tovább képezni magad a saját szakmádban. Iratkozz be egy tanfolyamra, ami hetente csak egy-egy napszak elfoglaltságot jelent – így nem kell hosszú időre megválnod a kisbabádtól, mégis naprakész leszel a saját szakmai területeden, mikor visszaállsz a munkába. Véletlenül se gondold azt, hogy ezek felesleges erőfeszítések. Nem fogják tálcán kínálni neked az állást akkor, amikor úgy döntesz, hogy visszaállsz a munkába, de így sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsabban és könnyebben visszailleszkedj a munka világába szülés után. Sokaknak sikerült már gyereknevelés mellett a munkában is maradandót alkotniuk, ha kíváncsi vagy rájuk és inspiráló történeteikre, ITT megismerkedhetsz néhánnyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.