Íme, a csodaszer, ami minden betegségre gyógyír – és az életedet is meghosszabbítja

Forrás: Thinkstock -
ital vitamin egészség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent – legyen szó tumorok kialakulásáról, skizofréniáról, angolkórról vagy akár súlyos depresszióról. A magyar lakosság több mint 90 százaléka D-vitaminhiányban szenved, és nem kivételek ez alól a gyerekek sem. 

A kisgyermekeknél különösen fontos a D-vitamin megfelelő szintje: nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos betegség kockázatát is. A gyerekeknél a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

Forrás: Thinkstock

A legújabb vizsgálatok szerint lesújtó a gyerekek vitaminháztartásának állapota

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitaminszintjét. A korábbi vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitaminhiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója szerint a D-vitaminhiánynak nincsenek egyértelmű tünetei a csecsemőkor után, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezethet.

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű D-vitaminhoz jusson a szervezetünk, elég időt kell töltenünk a szabad levegőn, napfényen – ez a téli hónapokban gyakorlatilag lehetetlen. D-vitamin az élelmiszerek közül a halban, a tejben, a tojássárgájában, a kakaóbabban, a vargányagombában, a vajban és a lazacban fordul elő leginkább, de ezekből szinte képtelenség annyit fogyasztani, főleg gyerekkorban, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő szintet a szervezetünk számára. Sőt, a különböző, multivitaminok, gyerekeknek adható multivitaminok vagy az úgynevezett terhesvitaminok sem tartalmazzák az ajánlott napi mennyiséget. Jó hír azonban, hogy ma már léteznek olyan, csecsemőknek és kisgyerekeknek adható tej alapú italok, amiket D-vitaminnal dúsítanak, és amelyek fedezik az ajánlott napi beviteli mennyiséget, ráadásul finomak is. Felnőttek esetében egy szakorvos által kért vérvétel után a hiány gyógyszeres kezeléssel pótolható.

Forrás: Thinkstock

Számoljunk le a tévhitekkel!

Iskolás korunk óta tudjuk, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a túlzott bevitt mennyiség akár túladagoláshoz is vezethet. A professzor úr azonban elárulta: egy átlagos felnőtt naponta maximum 200 egység D-vitaminhoz jut, míg az ajánlott bevitel 4000 egység lenne. Sokszor érdemes az ajánlott mennyiségnél többet bejuttatni a szervezetbe, hiszen nem minden egység szívódik fel. Ha fél éven keresztül napi 10 ezer egységnyi D-vitamint juttatnánk be a szervezetünkbe, akkor jelentkezhetnek különböző mellékhatások – étvágytalanság, levertség.

A Nap mint D-vitaminforrás

Tavasztól nyár végéig töltődik fel a szervezetünk D-vitaminnal, amelyet a Nap sugarainak köszönhetünk. Az őszi hónapoktól kezdve egészen a tél végéig a szervezet D-vitaminszintje folyamatosan csökken, akár teljesen ki is ürülhet. Ezekben a hónapokban van a legnagyobb szükség a vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.