Kártyázni jó! Így tartsd formában az agyad

Forrás: Thinkstock -
társasjáték otthon kreativitás játék család kártya szabadidő barátok időtöltés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kártyák legelterjedtebb típusai, a francia és a magyar kártyák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a kártyás társasjátékok. Ezeknek előnye, hogy kis méretük miatt mindenhová magunkkal vihetjük és teljes értékű társasjátékélménnyel ajándékoznak meg minket.

A kártyás társasjátékok skálája az óvodás korosztály számára kidolgozott oktató és készségfejlesztő játékoktól a felnőtteknek szóló stratégiai kártyajátékokig nagyon széles skálán mozog. Ezekkel a játékokkal a gyerekek megtanulhatják a számok felismerését, az óra leolvasását, a szorzótáblát, a nagyobbak pedig választhatnak, hogy sárkányokat nevelnek, babbal kereskednek, aranyásók lesznek. A felnőttek számára pedig remek kikapcsolódást nyújthatnak a francia és magyar kártyákkal művelhető klasszikus játékok.

Forrás: Thinkstock

A legnépszerűbb kártyajátékok gyerekeknek

A gyerekek körében az egyik legnépszerűbb kártyajáték a Solo és az UNO, aminek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, színre szín,vagy számra szám és figyelj az akciókártyákra! Bizonyos kártyajátékok versenyszerűen is játszhatók. A Wizard kártyajátékból például évente több helyszínen kerülnek megrendezésre kártyaversenyek.

Miért jó felnőttként is játszani?

Főleg ebben a felgyorsult, számítógép vezérelte világban egy kicsit visszahozza a régebbi időket az, ha az emberek egy kis csoportja együtt él át versengést. Erre a játék remek dolog. Ráadásul olyan időtöltés, ami kis hely- és eszközigényű. Mindemellett teret ad a kommunikációra, a közös nevetésre és kikapcsolódásra. A társas- és/vagy kártyajáték ugyanis erről szól. Játékos formában, de le kell győzni a másikat. A cél a diadal, hogy mi legyünk a legjobbak. Ha csapatjáték, akkor a mi csapatunk. Lényeg, hogy a játékkal relatíve rövid idő alatt boldogság- és büszkeségérzése alakul ki az embernek.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea párterapeuta szerint

Ha valaki rendszeresen játszik valamit, az ott megélt sikerélménye valamiképp kompenzálhatja az élet egyéb területein kialakult nehézségeit, frusztrációit (sebaj, mindjárt péntek és megyek bridzselni a barátnőimmel). Arra azonban figyelni kell, hogy a játék ne alakuljon kóros szenvedéllyé. Szélsőséges esetben ugyanis ez átfordulhat és maga a játék válik a létezés valódi terepévé. Ha ez bekövetkezik, akkor az egyén minden örömét ebben tudja csak megélni, a mátrixon kívüli világ pedig csak egy szükséges rosszá válik. Ma már nagyon sok stratégiai, filozófiai, kommunikációs és egyéb társasjátékokat gyártanak felnőtteknek is. Innen kezdve nem vagyok benne biztos, hogy a kártyajátékok egyértelműen kiemelkedő helyen vannak a társasjátékokkal szemben a felnőttek fejében. Ha mégis a kártya a preferáltabb, annak az lehet az oka, hogy ehhez igazán kis hely is elegendő. Illetve az idő is meghatározó lehet. A kártyajátékok ugyanis hamarabb befejezhetők, hamarabb lehet nyerésélménye az embernek. Gyermekkorban minden társasjáték számos dologban fejleszt, ami kihatással lesz a felnőttkorra is. Elsősorban türelemre nevel, hiszen meg kell várni a következő lépést, dobást. Aztán fejleszti a kombinációs készséget, ahogy a stratégiai gondolkodás kialakulásában is fontos szerepe van. Szabálykövetésre és a szabályokon belüli kreatív megoldások keresésére is hasznos lehet.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.