A HIV-pozitív fotós, aki megörökítette saját betegségét

betegség fotós fotósorozat világnap AIDS-beteg AIDS HIV HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 1. az AIDS világnapja, amelyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Legyen ez a nap az együttérzésé azokért, akik HIV-fertőzés miatt elvesztették szeretteiket, és együttérzés azokért, akik csodaként élik meg az életben maradás örömét.

Albert J. Winn 1989 óta folytat homoszexuális viszonyt partnerével - ő nem családi örökségként kapta a betegséget. "Nem hittem a fülemnek, jó állapotban voltam, egyáltalán nem éreztem magam betegnek. Végighallgattam, hogy mi minden várhat rám az ezt követő években, kimentem a rendelőből, beültem a kocsiba és zokogni kezdtem.” – emlékszik vissza a fotós, aki nem sokkal az első gyógyszerkoktéljának bevétele után döntött úgy, hogy dokumentálni fogja hétköznapjait, hogy megörökíti betegségének tragikus kimenetelét. A projekt a My Life Until Now címet kapta és a mai napig számos rangos nemzetközi díjat zsebelt be. Albert jelenleg szeretőjével, három spánieljével és két macskájával éli életét.

/1411/Egy_H20141130182119

Így alakul ki a betegség

A fertőzés kialakulásához a vírusnak be kell hatolnia egy fehérvérsejttípusba, a limfocitába. A vírus genetikai állománya beépül a fertőzött sejt DNS-láncába. A sejten belül a vírus folyamatosan újraképződik, amely a sejt pusztulásához és új vírusrészecskék kiszabadulásához vezethet. Az új vírusrészecskék ezután további limfocitákat fertőzhetnek meg, amelyeket szintén elpusztíthatnak.

Az AIDS és a család

Sok fiatal lány számára fontos az anyaság, a család. Bár nálunk nem megoldott a HIV-pozitív nők terhesgondozása, az egészségesen megszületett gyermek okozta boldogság feledteti az édesanyával a korábbi problémákat. Sokan például azt sem tudják, hogy egy HIV-fertőzött anyának megfelelő gondozás mellett egészséges gyermeke születhet, a gyógyszerek pedig biztosítják az anya számára, hogy fel is tudja nevelni gyermekét.

Az immunrendszer lassú gyilkosa

A kezeletlen betegnél az AIDS kialakulása öt szakaszban történik. A fertőzés első szakasza – a megfertőződést követő 3-4 hét – alatt a vírus még nem mutatható ki a vérből, a beteg tünetmentes. Ezután következik az elsődleges fertőzés szakasza, ami nyirokcsomó-megnagyobbodással, lázzal, fáradékonysággal és egyéb tünetekkel jár, majd ezek a tünetek (kb. 1-2 hét múlva) hirtelen eltűnnek. A harmadik szakaszban, amely 3-8 évig tart, a betegség teljesen tünetmentes, az immunrendszer még képes kivédeni a HIV vírus hatását, de a T-limfocitasejtek száma folyamatosan csökken. A negyedik szakaszban hasmenés, fogyás, lázrohamok, szájpenész, övsömör és más tünetek jelentkeznek. Végül az ötödik szakaszban (a HIV-fertőzésnek ezt a stádiumát nevezzük AIDS-nek) a beteg immunrendszere már annyira legyengült, hogy az egyéb fertőző betegségeket nem tudja kivédeni. Ezeket opportunista fertőzéseknek nevezzük, ami szó szerint „haszonlesőt” jelent – ezek a fertőzések ugyanis kivárják az immunrendszer elégtelenségét, és akkor támadnak. Több mint két tucat ilyen jellegű betegség fenyegeti a nem kezelt AIDS-beteget, többek között gombás, vírusos, baktériumok által terjesztett fertőzések. A halál oka általában az, hogy a szervezet nem tud ellenállni egy ilyen opportunista támadásnak (legtöbbször a tüdőgyulladásnak).

Így terjed - vigyázz, a vírus nem válogat!

A HIV-fertőzést az okozza, ha a fertőzött személy testfolyadékai egy másik személy véráramába kerülnek. A vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej is közvetítheti a vírust. Terjedése: a védekezés nélküli közösülés, a fertőzött vérkészítmény alkalmazásával történő vérátömlesztés, fertőzött injekciós tű használata révén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.