A férfiak vagy a nők az okosabbak? Egy új tanulmány szerint egyértelmű a válasz

Forrás: Thinkstock -
nők iskola tanulmány ész férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lányok jobb eredményeket érnek el szövegértésben, matematikában és a természettudományi területeken a fiúknál – derül ki egy friss kutatásból, amely ellentmond a közvélekedésnek, miszerint ezekben az utóbbiak ügyesebbek.

Még azokban az országokban is ilyen eredmény született, ahol a nők jogait erőteljesen korlátozzák. A lányok 15 éves korukra megelőzik a fiúkat szövegértésben, matematikában és tudományos jártasságban, mégpedig politikai, gazdasági és társadalmi tényezőktől függetlenül” – fogalmazott a szerzőként közreműködő David Geary, a Missouri Egyetem pszichológiaprofesszora az intézmény sajtóközleményében.

Forrás: Thinkstock

A kutatók másfél millió, a világ különböző pontjain élő 15 éves kamaszt vettek górcső alá 2000 és 2010 között. A vizsgálatba bevont országok 70 százalékában derült fény arra, hogy a lányok jobbak az említett tárgyakban, akár a nőket érintő társadalmi és oktatásbeli korlátok ellenére is.

A fiúk csak három országban vagy régióban bizonyultak jobbnak: Kolumbiában, Costa Ricában és az indiai Himachal Pradesh tartományban. Egyenlőséget lehetett megfigyelni a nemek között az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Angliában. Ott, ahol az emancipáció még gyermekcipőben jár – úgymint Jordániában, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben –, a lányok teljesítménye messze felülmúlta a fiúkét. Az eredmények az Intelligence című szakfolyóirat legfrissebb számában jelentek meg.

Szerinted ki az okosabb?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.