Így lesz igazán pihentető az éjszaka

Forrás: Thinkstock -
idős alvás felnőtt gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szakértői valamennyi korosztály számára megadták, hogy mennyi alvás tekinthető elfogadhatónak, illetve ideálisnak. Kiderült, hogy a gyerekeknek és a kamaszoknak több pihenés kell, mint eddig hittük.

Életünk nagyjából egyharmadát alvással töltjük. Nemcsak a hétvégi lustálkodás létfontosságú tehát, hanem az élelemmel és a vízzel együtt maga a hétköznapi pihenés is. Az alvással töltött órák számából tehát következtetni lehet az általános egészségi állapotra. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a kialvatlanság növeli az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, valamint csökkenti a várható élettartamot. A szükséges alvásmennyiség meghatározására ezúttal egy 18 szakértőből álló csoport ült össze – akik között alvás-, anatómiai, pszichológus, gyermekorvos, ideggyógyász, gerontológus és nőgyógyász specialista is helyet kapott. A szakemberek két évig dolgoztak az új irányelveken.

Forrás: Thinkstock

„A legfontosabb, hogy eredményeink alapján egyeseknek több vagy kevesebb alvásra lehet szükségük, mint ahogy eddig gondolták. Az intervallumon szélsőségesen kívül esők pedig súlyos következményekkel nézhetnek szembe hosszú távon” – írták a szerzők.

Az általuk megállapított alvásmennyiségek a következők:

Újszülötteknek (0-3 hónap): az eddigi 12-18 órás ajánlással szemben 14-17 óra.

Csecsemőknek (4-11 hónap): 14-15 óra helyett 12-15.

Kisgyermekeknek (1-2 év): 12-14 óra helyett 11-14.

Óvodásoknak (3-5 év): 11-13 óra helyett 10-13.

Iskolásoknak (6-13 év): 10-11 óra helyett 9-11.

Kamaszoknak (14-17 év): 8,5-9,5 óra helyett 8-10.

Fiatal felnőtteknek (18-25 év): 7-9 óra, új korkategória.

Felnőtteknek (26-64 év): 7-9 óra, nem változott.

Időseknek (65 évtől): 7-8 óra, új korkategória.

Mitől lesz pihentető az alvás?

De a mennyiség még nem minden! Ahhoz, hogy az alvás igazán pihentető legyen, feltétlenül be kell tartanunk néhány alapszabályt. Ilyen például az, hogy amennyiben lehetséges, száműzzük az elektromos készülékeket a hálószobából. TV-készülék használatakor nemcsak elektromágneses sugárzás keletkezik, hanem mikrohullámú, rádióhullámú és röntgensugárzás is! Hiába kapcsoljuk ki a készüléket, a készülék belsejében és felületén magas feszültség marad vissza, több órán keresztül. A TV-készülék megváltoztatja a környezeti levegő ionkoncentrációját és ezáltal rontja a szoba levegőjét. Az általában a fejünknél elhelyezkedő egyéb készülékek, mint például az ébresztőóra jelentős sugárterhelést okozhat.

Forrás: Thinkstock

Rend a lelke mindennek!

Fontos, hogy mielőtt álomra hajtjuk a fejünket, tegyünk rendet magunk körül. Egy rendetlen hálószobában ugyanis nyugtalanabbul alszunk. Érdemes arra is figyelni, hogy a háló- és a dolgozószoba ne egy helyiségben kapjon helyet, az asztalon tornyosuló feladatok ugyanis folyamatosan frusztrálják a tulajdonosát.

Irányítsd az alvásod!

A telefonos applikációk ma már sok mindenre képesek. Korábbi cikkünkből kiderült, hogy az álomfestő-, az ágyokosító- és az álomgenerátor alkalmazások mind-mind segítik a jó alvást.

Ilyen körülmények között lesz igazán pihentető az alvás, inspirálódj kedvedre!

/1502/_lomb201522418114Big Brother az ágybanhttp://www.life.hu/csalad/20140121-big-brother-az-agyban.htmlAzt, hogy mennyire fontos a nyugodt, pihentető, kiegyensúlyozott alvás, ma már mindenki tudja, sőt, a saját bőrén tapasztalja nap mint nap. Éppen ezért egy egyre komolyabb iparág van kialakulóban, ami az alvásminőség javítását célozza meg. Ma már nem csupán a különféle emlékező szivacspárnák és matracok világa vesz körbe bennünket, de egyre több elektronikai eszköz áll rendelkezésünkre, hogy az alvás és ébredés minden pillanata tökéletes legyen.Család--Hatan egy ágyban? Hogyan lehet?http://www.life.hu/csalad/20140107-hogy-szexelnek-a-szulok-ha-egy-agyban-alszanak-a-gyerekekkel.html"Másodjára hármasikreim születtek. Ebből kifolyólag négy egykorú gyereket van szerencsém nevelni. Manapság a csapból is a kötődő nevelés folyik. Az ember akkor is találkozik vele, ha nem akar. Az elveikkel történetesen semmi bajom, de mivel a 8 alapelvüknek a felét távolról sem sikerül teljesítenem, gondoltam, leírom, hogy néz ki a kötődő nevelés a gyakorlatban. Egy ikres nagycsaládban" – írja a Bezzeganya blog szerzője.CsaládJobb életre vágysz? Íme, a legélhetőbb országok listájahttp://www.life.hu/csalad/20131231-jobb-eletre-vagysz-ime-a-legelhetobb-orszagok.htmlGondoltál már arra, hogy mennyivel jobb lenne máshol, egy másik országban élni? Nem vagy egyedül! Ugyan sehol sincs kolbászból a kerítés, mégis léteznek olyan helyek a világban, ahol biztosan jobb életet élhetsz 2014-ben.CsaládKígyók között, Barbie-ágybanhttp://www.life.hu/csalad/20131221-kigyok-kozott-barbie-agyban-gyerekek-es-kulonos-fekhelyeik.htmlA Kenyában született és Angliában nevelkedett James Mollison fotográfus kisgyerekeket fényképez, és kamerájának segítségével megmutatja azt is, hogy ezek a gyerekek hol hajtják álomra a fejüket nap mint nap. CsaládKétnyelvű gyerek – áldás vagy átok?http://www.life.hu/csalad/20141001-a-ketnyelvu-gyerekek-szerencsesek-vagy-ez-hatrany-lehet-a-fejlodesukben.htmlVilágéletedben irigyelted őket. Míg te az angolórákon a present perfect tense elsajátításával küszködtél hosszasan, ők már akkor is két- vagy három nyelven beszéltek folyékonyan. Ők azok az emberek, akik vegyes családba születtek – de kétnyelvűnek lenni valójában nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.CsaládThinkstockÍgy lesz ügyes a gyereked – észrevétlenül segíthetsz nekihttp://www.life.hu/csalad/20141215-a-finommotorikus-mozgas-hianya-es-fejlesztese-kisgyermek-korban.htmlA finommotorikai képességek fejlesztése már egészen pici korban megkezdődik. Éppen ezért, ha ügyes, okos gyermeket szeretnénk nevelni, nem árt időben megkezdeni ennek a képességnek a fejlesztését. Ez pedig sokkal egyszerűbb annál, mint gondolnád. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.