Így lesz ragyogó az otthonod - tavaszi nagytakarítás, ésszerűen

Forrás: Thinkstock -
takarítás otthon ésszerűsítés lakás Kika-tavasz2015 nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes a tavaszi nagytakarítás kapcsán néhány fontos szabályt betartani annak érdekében, hogy gyorsan és viszonylag kényelmesen tudd elvégezni ezt az embert próbáló feladatot is.

Fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál. Fontos, hogy a munka közben folyamatosan szellőztess, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel.

Forrás: Thinkstock

Űzd ki a port a lakásból!

Először a pókhálókkal végezz! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (például függönykarnis, fűtéscsövek) tollseprűvel tisztítsd meg. Ezt követően nekiveselkedhetsz a szekrények portalanításának. Húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgesd le mosószeres vízzel. A könyveket vedd le, és portalanítsd őket, töröld át egy száraz ruhával. A dísztárgyakat is tisztítsd meg!

Moss ki mindent, amit kell!

Mosd le az ajtókat, ajtófélfákat – nem is gondolnád, mennyire elkoszolódnak a mindennapi használat során. Ezt követően jöhet az ablakpucolás. Az ablaktisztítással egyidejűleg érdemes leszedni a függönyöket is – ezeket mosógéppel mosd ki, majd az ablakpucolás után, még kicsit nedvesen tedd őket vissza, így kilógják magukat, nem lesznek annyira gyűröttek. Mosd ki a lakástextíliákat! Tedd a mosógépbe az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket. Ha van rá lehetőséged, az ágyneműt tedd ki a napsütésre, ez nem csak felfrissíti a takarókat és párnákat, de a poratkák ellen is hatásos.

Forrás: Thinkstock

A növényekről se feledkezz meg!

Fürdesd meg a növényeket! A szobanövények poros leveleit töröld át vizes ruhával, a nagyobb virágokat akár a fürdőkádba állítva is lezuhanyozhatod. Az elszáradt, felkopaszodott, betegnek tűnő részeket vágd le, ha kell, ültesd is át a növényeket. Porszívózz ki alaposan! Ha máskor nem szoktad, most mindenképpen húzd el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokban is kitakaríts.

Tedd tisztába a konyhát!

Takarítsd ki a konyhát! Pakold ki a konyhaszekrényt és mosd le mosószeres vízzel. A tűzhelyet és a sütőt súrolóval tisztítsd meg, a lefolyóba pedig önts lefolyótisztítót. Ne feledkezz meg a mikró kitakarításáról sem. A hűtőből mindenképpen dobd ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és tisztítsd ki az összes tároló rekeszt, ha pedig szükséges, olvaszd is le.

Forrás: Thinkstock

A tisztaság fél egészség

Végül pucold ki a fürdőszobát! Pakolj le a polcokról, szekrényről, és törölgess át mindent. Mosd le a csempét, a csaptelepekről, a zuhanyról és a csőről pedig távolítsd el a vízkövet. Fertőtlenítsd a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréld ki a törölközőket. Ha úgy érzed, mindennel kész vagy, még egyszer alaposan söpörj fel vagy porszívózz ki, moss fel a lakásban, és szellőztess ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.