A gyermektelenség sok nő életét nyomorítja meg - ha képtelenek továbblépni

Forrás: Thinkstock -
szülő család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte nincs egyetértés abban, hogy a gyerekvállalás boldogabbá teszi-e az embert, vagy csak még több problémát okoz a kialvatlanság, az időhiány és az anyagi terhek miatt. 

Egy holland kutatás szerint azonban a gyerekre vágyó, de gyermektelen nők csak addig szenvednek, amíg meg nem tanulnak lemondani arról, hogy gyerekük legyen.

Mindez egyértelműnek és világosnak tűnik, viszont van egy csavar a történetben: azok a nők, akiknek már van gyermekük, de több utódot szerettek volna, jobban szenvednek, mint azok a gyermektelen nők, akik nagyon vágytak volna ugyan szülni, de fel tudták dolgozni, hogy erre nem volt lehetőségük, és továbbléptek az életben.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 7 ezer holland nővel töltettek ki kérdőíveket, akik 1995 és 2000 között estek át különféle termékenységi beavatkozásokon. Többek között arra kellett választ adniuk, hogyan érzik magukat, mi okozta a terméketlenségüket, és született-e végül gyermekük. A többségük jól érezte magát a bőrében, kivéve azt a kb. 6 százalékát a megkérdezetteknek, akik még mindig gyermek után vágyódtak, több mint egy évtizeddel az utolsó sikertelen beavatkozást követően.

„Azok a nők, akik még mindig nagyon vágytak gyerekre, 2,8-szor nagyobb eséllyel küzdöttek súlyos mentális problémákkal, mint azok a nők, akik elengedték ezt a vágyukat” – foglalta össze a lényeget Sofia Gameiro, a walesi Cardiff Egyetem pszichológiatanszékének előadója. Kiderült az is, hogy azok a nők, akik sikeres kezelésen estek át, és gyerekük született, nem gyógyultak ki a mentális betegségekből teljesen, tehát a gyerek önmagában véve nem gyógyír a problémákra akkor sem, ha különösen fontos volt az anya számára, hogy megszülessen.

Mindent a családért! Kőkemény celebanyukákhttp://www.life.hu/csalad/20150303-eros-celebanyukak-akik-mindent-megtesznek-a-gyerekekert.htmlJól ismerjük azokat az anyukákat, akik igyekeznek mindent megadni és jó példát mutatni a gyermeküknek. A hírességek között is akadnak ilyenek - következzenek olyan celebmamik, akik képesek foggal-körömmel küzdeni gyermekükért.Család--A legtehetségesebb celebcsaládokhttp://www.life.hu/csalad/20150213-a-legtehetsegesebb-celebcsaladok.htmlÁllítólag a legtöbb famíliában van legalább egy tehetséges ember. Vannak azonban olyan családok, ahol a tálentum lépten-nyomon felbukkan. Íme, 13 olyan celebcsalád, ahol bebizonyosodott: a tehetség családi örökség.Család--Ilyen, amikor az AIDS családi örökséghttp://www.life.hu/csalad/20140911-egy-hondurasi-kisfiut-ot-evesen-megeroszakoltak-aminek-kapcsan-elkapta-a-hiv-virusfertozest.htmlA HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt.Család--Félelem az apokalipszistől, feldolgozatlan gyógyíthatatlan betegség - Öngyilkos családok a XXI. századbanhttp://www.life.hu/csalad/20150129-felelem-az-apokalipszistol-feldolgozatlan-gyogyithatatlan-betegseg-ongyilkos-csaladok-a-xxi.htmlAz öngyilkosságnak számos módja van, de mindközül talán az a legszörnyűbb, amikor a szülők először a magatehetetlen kisgyerekekkel végeznek és csak azután magukkal. Az pedig ép ésszel szinte már felfoghatatlan, amikor a családi kupaktanács közösen, felelősségük teljes tudatában dönt úgy, hogy a család minden tagja véget vet az életének.CsaládThinkstockCsalád vs. karrier – nem kell választanod közöttük!http://www.life.hu/csalad/20141003-csalad-vagy-a-karrier-nem-kell-valasztani-a-ketto-kozott.htmlEgy fiatal nő számára fontos, hogy karriert építsen, de az is, hogy családot alapítson. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondani az egyikről annak érdekében, hogy a másik tökéletesen működjön. Csak okosan kell csinálni!CsaládOrigoIlyen, amikor az AIDS családi örökséghttp://www.life.hu/csalad/20140911-egy-hondurasi-kisfiut-ot-evesen-megeroszakoltak-aminek-kapcsan-elkapta-a-hiv-virusfertozest.htmlA HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.