Takarítás környezetbarát módon – percek alatt, fillérekből

Forrás: Thinkstock -
gőz takarítás otthon mosószóda környezetbarát lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy környezet- és egészségtudatos ember takarítószerei környezetbarát vegyszerekből készülnek, de ez még nem elég! Ma már lehetőségünk van vegyszermentes takarításra is. Íme, néhány tipp ehhez.

Mosószóda: tisztít, moshatsz és mosogathatsz is vele

A mosószóda azért környezetbarát, mert úgy készül, hogy az előállításának nincsenek káros mellékhatásai. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Általános le- és felmosó szer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda nagy segítség lehet az otthonod tisztántartásában.

A ruháid tisztításakor is jó megoldás lehet: ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosol, egy éjszakára áztasd be mosószódás langyos vízbe. Mosogatáshoz öt liter forró vízhez egy evőkanál mosószódát használj. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan szárad.

Forrás: Thinkstock

Szódabikarbóna: remek súrolószer, tűzhely- és szőnyegtisztító

Kevés víz hozzáadásával súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket. Ha tűzhelyet szeretnél tisztítani, a szódabikarbónánál jobbat nem is találhatsz: keverj össze egy kanál szódabikarbónát egy kanál ecettel, és ezt a keveréket fújd az odaégett foltokra. Hagyd hatni néhány percig, majd egy szivaccsal távolítsd el a legmakacsabb szennyeződéseket is.

Olcsón és környezetbarát módon újíthatod fel szőnyegedet, ha beszórod szódabikarbónával. Hagyd rajta 15 percig, majd gondosan porszívózd fel. Ezzel a módszerrel a szőnyeg nemcsak tiszta lesz, de a rovarokat is távol tarthatod és a szagokat is semlegesítheted. Ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet önts bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszold be, és hagyd így, amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsd le forró vízzel.

Bórax: általános és folttisztításhoz, fertőtlenítéshez

Általános tisztítószerként adj egy evőkanállal fél liter meleg vízhez. Fertőző szennyeződés eltávolításához a szennyeződést kapard le vagy itasd föl, majd a ruhát fél óra hosszat áztasd bóraxos oldatban. A vörösborfoltot is könnyedén eltávolíthatjuk bóraxszal: azonnal szórd be a foltot sóval, majd fél órára áztasd a ruhád bóraxos oldatba.

Ecet, citromlé: fertőtlenítéshez, vízkőoldáshoz

Az ecet remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fém tisztítószerként használhatod.

Forrás: Thinkstock

Gőztisztító gépek: tisztítanak és fertőtlenítenek

Egyik nagy előnye, hogy kicsi, nem kell külön raktárhelyiséget kinevezni hozzá, és drága kiegészítőket, vegyületeket sem igényel a működéshez. Csak vízre és erre a szerkezetre van szükséged, ha azt szeretnéd, hogy ragyogjon a lakás minden négyzetmétere.

A gőztisztító - típustól függően - egy-öt liter folyadékkal működik. Miközben egy tartályban melegíti a gép a beletöltött folyadékot, nő a gőz nyomása, majd ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, azaz 110-120 fokot, akkor egy hőszigetelt tömlőn keresztül már csak a megfelelő helyre kell irányítanod. Míg a hagyományos takarítási eszközök csak felületesen távolítják el a szennyeződéseket, addig a gőz behatol a piszok és a tisztítandó felület részecskéi közé, ezért hatékonyabb. A gőz részecskéi semlegesítik a port, a csírákat, a gombákat és a poratkákat is.

Barakk volt - álomlakás letthttp://www.life.hu/csalad/20150109-barakkbol-lett-alomlakas-nemetorszagban.htmlAz egykori katonai laktanya rideg barakkjai meseszerű terekké változtak. Az átalakításoknak köszönhetően egy igazán modern, fényűző és nagyvonalú, élhető otthonná vált, ahol az egész család jól érzi magát.Család--Cementgyárból lett álomlakáshttp://www.life.hu/csalad/20140930-ricardo-bofill-spanyol-epitesz-megvasarolt-egy-cementgyarat-es-itt-alakitotta-ki-sajat-otthonat-es.htmlRicardo Bofill spanyol építész a hetvenes években fedezte fel a Barcelona környékén évek óta üresen álló és egyre rosszabb állapotban lévő cementgyárat és annyira megtetszett neki, hogy nyomban meg is vásárolta. Család--A lakásmaffia nyomában – leleplezzük a csalókat!http://www.life.hu/csalad/20140601-a-lakasmaffia-nyomaba-eredtunk-elaruljuk-a-modszereiket-es-leleplezzuk-a-csalokat.htmlMit tehet egy háromgyermekes édesanya, amikor két évtizedes munkával felépített családi házából egy népes család kiveri, s még meg is fenyegetik, hogy élve eltemetik, ha járatni meri a száját? Nem sokat. Íme, a lakásmaffia kifinomult módszerei.Család--Ilyen volt, ilyen lett: látványos lakásfelújítások képekbenhttp://www.life.hu/csalad/20140430-ilyen-volt-ilyen-lett-latvanyos-lakasfelujitasok-kepekben.htmlLakásfelújításra két esetben kerülhet sor: ha már hosszú évek óta élünk valahol, és már kicsit lelaktuk a szobákat vagy éppen ha új lakásba költözünk, amit saját ízlésünkre szeretnénk formálni. A lakásfelújítás minden esetben nagy körültekintést és sok-sok fantáziát igényel. Íme, néhány inspiráló példa.CsaládOrigoAhol a lakásokban bokrok nőnekhttp://www.life.hu/csalad/20140416-a-csernobili-atomeromu-mellett-epult-egyhagyatott-varos-pripyat.html1986. április 26-án, ma éppen 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros… Elhagyatott helyek című sorozatunk hetedik része következik.Család--Mire figyelj lakásvásárlás előtt?http://www.life.hu/csalad/20140423-lakasvasarlas-elott-alloknak-erdemes-ezeket-a-szempontokat-figyelembe-venniuk.htmlNem elég megálmodni a tökéletes otthont, azt meg is kell találni. Ahhoz, hogy ne érjenek anyagi károk és nagy csalódások, összeszedtük azokat a szempontokat, melyekre mindenképpen figyelned kell még a vásárlás előtt. Család--Kutya a lakásban: az együttélés legfontosabb szabályaihttp://www.life.hu/csalad/20140116-kutya-a-lakasban-az-egyutteles-legfontosabb-szabalyai.htmlLakásban tartott kutyáknál a legfontosabb az élettér megtervezése, valamint a megfelelő lefárasztásról való gondoskodás.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.