Három sport, ami nem csak a gyerekeknek való - csórd el a gyerektől a hulahoppkarikát!

Forrás: Thinkstock -
torna család egészségtudatosság egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évek óta irigykedve figyeled gyerkőceid önfeledt ugrabugrálását? Azt hiszed, te már rég kinőttél abból a korból, amikor még bűntudat nélkül pattoghatsz a levegőben? Tévedsz.

A Life.hu három olyan mozgásformát is talált, amit akár a gyerek háta mögött titokban, akár a gyerekkel együtt végezhetsz. Ez utóbbit csak akkor vállald, ha van humorérzéked és kellő mértékű öniróniával rendelkezel.

Forrás: Thinkstock

Mi persze azt javasoljuk, hogy a gyerekkel együtt vállald megújuló játékos kedvedet. Leginkább azért, mert az együttmozgás legalább akkora öröm a gyerekek számára, mint az együtt végzett játék. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a sport lehet kommunikációs csatorna is a gyerek felé, miközben értékeket adsz át, például az egészséges életmód egyik legfontosabb alaptételét, a mozgás szeretetét.

Fontos tudnod azonban, hogy mindhárom sport megerőltető lehet (bocsi) betokosodott, elhanyagolt izmaid, ízületeid számára, ezért bármelyiket is próbálod újra (vagy először), nem feledkezhetsz meg az alapos bemelegítésről. Végezz legalább 10 perces ráhangoló, nyújtó gyakorlatsort, ahol a mozgás mellett szerepe van a helyes légzésnek is. Töltsd fel a tüdőd, minden egyes sejted oxigénnel, különben pár percen belül vén csatalónak fogod érezni magad, aki lógó nyelvvel nyúlik el a tornaszőnyegen. Az pedig nem annyira pozitív üzenet a gyerek felé.

Forrás: Thinkstock

Egy másik fontos szempont, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül, az a fokozatosság. Ne akard azonnal a csemete eredményeit és kitartását túlszárnyalni. Hidd el, egy ötéves, rakétasebességgel mozgó izombomba simán lenyom téged egy tízperces menetben, de nincs veszve a dolog, ha megkopott erődet fokozatosan szerzed vissza. A bemelegítést nem számítva indíts negyedórás intenzív mozgással, és csak hetente emeld tíz-tíz perccel a sport időtartamát. Ha így teszel, három hónapon belül jelentős változást érhetsz el állóképesség, frisseség és a lendület területén. Türelmetlenség esetén, vagyis ha túlhajszolod magad, már az első alkalom is kedved szegheti. Szinte biztos, hogy keserves izomláz, sajgó ízületek dönthetik romba életmódváltó elképzeléseidet.

De nézzük, mi az a három eszköz, amit te is használhatsz a gyerekkel együtt:

1. Hulahoppkarika

Biztosan te is imádtad kislánykorodban a több méretben is kapható remek eszközt. Jó hír, hogy a hulahoppkarika használata olyan, mint a kerékpározás, ha egyszer megtanultad, magától érez rá a tested újra a ritmusra. Remekül égeti a zsírt, rendkívül hatékony a karcsú sziluett elérésében, és ha a gyerekkel együtt végzed a gyakorlatokat, akár jó kis verseny is lehet, hogy vajon te vagy a kislányod tudja hosszabb ideig vagy gyorsabban pörgetni a derekán a karikát.

Forrás: Thinkstock

2. Ugrókötél

A legolcsóbb módszer a futáson vagy sétán kívül arra, hogy újra formába lendülj. Iszonyatosan sok energiát kell megmozgass már egy háromperces ugrabugrálás során is. Külön előnye, hogy tested minden egyes izmát, minden porcikáját megmozgatja, de nagyon figyelj arra, hogy megfelelően rugalmas talpú cipőben ragadtasd magad erre a mozgásformára. Leginkább azért, mert valószínűleg a kezdés pilanatában nyoma sincs benned annak a rugalmasságnak, amivel a lányod még önfeledten pattog a kötél felett.

Forrás: Thinkstock

3. Trambulin

Nem véletlenül hagytuk utoljára, mert hogy is néz az ki, amikor mondjuk egy negyven felé közelítő nő kivörösödött arccal ugrál egy pár négyzetméteres "ketrecben". Eláruljuk: nagyon viccesen. De ha próbáltad már, akkor tudod, hogy nemcsak az izmaidat teszi próbára a finoman fogalmazva is radikális mozgás, de hihetetlen módon növeli állóképességed, javítja egyensúlyérzéked, miközben annyi endorfint termel az ugrálás, mint egy átszexelt éjszaka.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.